Bilgi

Suyun Vücuttaki İşlevi ve Görevleri Nelerdir?

Tarih |

Su bütün canlıların yapılarının en büyük bölümünü oluşturan önemli bir maddedir. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücudumuzun 2/3’ü sudan oluşur. Canlılardaki bütün hayat hücreden başlayarak dokularda, organlarda, sistemlerde devam eder. Bütün bu olaylar daima sıvı ortamda oluşur ki bu sıvı ortamın aslı sudur. Su vücut ısısının denetimi için de gereklidir. Böbreklerin sağlıklı yaşaması, çalışması yeterli su alınımına bağlıdır.

İnsan vücudundaki su oranı, yaşa, cinsiyete göre değişmektedir. Su oranı yaşa paralel olarak azalmaktadır ve yerini yağ dokusu almaktadır. Örneğin, genç bireyler genellikle yaşlılara göre daha fazla suya sahiptir. Yeni doğanın vücut ağırlığının yaklaşık % 75’i sudur ve bu miktar yaşlandıkça vücut ağırlığının % 50’sine kadar azalır. Tüm vücut dokuları su içermektedir.

Suyun Vücuttaki İşlevi ve Görevleri Nelerdir?

1- Besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınmasında görevlidir.

2- Besin ögelerinin hücrelerde metabolizmaları sonucu oluşan ögelerin atılmak üzere akciğer ve böbreklere taşınıp dışarı atılmalarında görevlidir.

3- Vücut ısısının denetiminde görevlidir.

4- Eklemlerin kayganlığının sağlanması ve elektrolitlerin taşınmasında görevlidir.

5- Kanın işlevini yerine getirmesinde görevlidir.

6- Cildi gerginleştirmede ve parlaklık kazandırmakta görevlidir.

7- Su gıdaları eritir, vücudun kan yapılmasını ve kan dolaşımını sağlar, mukoza dokularını ve cildi nemli tutar, bazı vitaminlerin çözünmesini sağlar.

Kaynak: MEGEP | Milli Eğitim Yayınları Besin Öğeleri ve Besin Grupları

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version