Bilgi
Steam Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen, bir dijital dağıtım, dijital hak yönetimi, çok oyunculu oynanış ve iletişim sunan platformdur. Basit bir ifade ile -daha çok- oyunların geniş çapta dağıtımı ve onlarla ilgili çoklu ortamların tamamen internet üzerinden yayılımı için kullanılmaktadır. Pek çok oyun, eklenti paketi, yazılım, video ve oyunlar ile ilgili programların satışı Steam üzerinden yapılmakta ve bu sayede bilgisayara doğrudan çevrimiçi olarak indirilebilmektedir. Ayrıca Steam, kullanım açısından performans sağlayan sistem tepsisi/sistem çekmecesi (system tray) ve görev çubuğundaki pozisyonu ile benzerlerinden ayrılır.
Mayıs 2016’dan itibaren 10 binden fazla oyun ve 125 milyon aktif kullanıcısı bulunmaktadır. 2017 yılında günlük ortalama 33 milyon, aylık ise 67 milyon aktif oyuncu sayısı görmüştür.
Steam Mağazası; 2017 yılı itibarıyla 16.574 oyun, 12.154 indirilebilir içerik (DLC), 12.154 oyunun deneme sürümü (demo) sürümü, 476 yazılım ve 588 video yayınına ev sahipliği yapmaktadır. 16 Haziran 2015’ten itibaren Steam Mağazası’nda TL ile alışveriş yapabilme imkanı sunulmuştur.
Steam Nasıl Kullanılır?
Steam’e -özetle- burada bulanan web adresine giderek sağ üst sekmede bulunan “Steam Yükleyin” butonunu klikleyerek Steam’i bilgisayarınıza indirip-kurun ve üye olma formunu doldurup üyelik bilgilerinizle giriş yapın. Deneme olarak ücretsiz oyunları mağazadan indirip kurabilirsiniz. Ancak standart oyunlar için belirli bir ücret ödemek durumundasınız. Aldığınız herhangi bir oyun için bir daha ücret ödemezsiniz. Bilgisayarınızın değişmesi (format, çalınma, kaybolma vs.) durumunda tekrar steami yükleyerek ücret verdiğiniz oyunları -herhangi bir ek ücret ödemeden- oynamaya devam edebilirsiniz. Hatta şifrenizi başkasına bile verebilirsiniz. Ancak çevrimiçi durumlarda sadece 1 kişi oyunda olacaktır. Örneğin şifresinizi verdiğiniz arkadaşınız oyun oynuyor ve o anda sizde Steam’e giriş yaptınız. Giriş yapmada herhangi bir sıkıntı olmuyor. Ancak siz herhangi bir oyun oynamak isterseniz arkadaşınızı oyundan atacaktır.
Burada birkaç tavsiyede bulunmaya çalışayım.
Aldığınız bazı oyunları oynayıp beğenmediğiniz taktirde iade edip paranızı geri alabiliyorsunuz. Ancak burada iade edilen para ile yeni bir oyun almanız gerekiyor. Oyunları mümkün olduğunca kampanyalı günlerde (Black Friday, Yılbaşı vs.) almaya çalışın. Oldukça uygun fiyatlara gelecektir. Örneğin 100 TL’lik ürün %80 indirimle 20 TL’ye gelebilmektedir. Ayrıca sanal cüzdan gibi bir durumda söz konusudur. Dilerseniz kredi kartından buraya para aktarabilirsiniz.
İndirmek istediğiniz bir oyun için önceden sistem gereksinimleri hakkında bilgi edinmeye çalışın. Aksi halde boş yere ücret ödemiş olacaksınız.