SSD (Solid State Drive), veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. Mekanik bir sabit diskin maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD’lerde bu hız 560mb/sn’dir. En büyük avantajları; Isı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkması. SSD’lerin çalışma mantığı RAM’ler ile aynı. Yani Rastgele Erişilebilir Bellek RAM (random access memory). Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD’ler çok yüksek hızlara erişebilir.
Geleneksel sabit diskler (HDD) verileri dönen diskler üzerinde depolar; SSD’ler ise hareketli parçalara sahip değildir. SSD’leri bir çeşit pahalı USB belleğe benzetebiliriz. Bunun yanında SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.
SSD ile bilgisayarınız HDDli halinden daha hızlı açılır.Aşırı düşük okuma ve yazma gecikme süreleri vardır.Daha hızlı rastgele erişim süresine sahiptir. Düşük güç tüketimi ve ısı üretimi vardır. HDDden çok daha az güç tüketir daha az ısınırlar yani. HDD den daha küçük boyutlara sahiptir ve daha hafiftir. Dosyalara erişim hızı çok yüksektir. Oyun ve uygulamalarda daha fazla performans gösterirler.
SSD’lerin Diğer Depolama Türleri ile Karşılaştırılması
Kaynak:
- https://www.chip.com.tr/haber/ssd-nedir-ne-gibi-avantajlari-vardir_66559.html
- Wikipedia