SSD (Solid State Drive), sabit sürücülerin yerine kullanılan hafıza birimi türüdür. SSD’ler, sabit sürücülerdeki mekanik parçalar yerine, flash bellek kullanırlar. Bu sayede, SSD’ler daha hızlı okuma ve yazma hızlarına, daha az gecikmeye ve daha az enerji tüketime sahiptir. Özellikle, veri erişimi gereken uygulamalar için SSD‘ler önerilir. Örneğin, bir oyun veya video düzenleme programı gibi uygulamalar için SSD’ler daha hızlı ve daha az gecikmeli çalışır.
2.5″ SATA SSD veya M.2 NVME SSD satın almayı düşündüğünüzde karşınıza büyük ihtimalle DRAM adında bir kavram çıkmıştır. Bazı disklerde DRAM bulunurken bazılarında ise yoktur. (Genel olarak DRAM’siz şeklinde isimlendirilir.)
SSD’ler, verileri NAND Flash olarak bilinen bir dizi bellek hücresinde depolar. SSD’nin ömrü boyunca, veriler bu hücreler arasında epeyce taşınır. Bunu, tekrarlanan okuma/yazma nedeniyle tek bir bellek hücresinin yıpranmamasını sağlamak için otomatik olarak yapar. Sonuç olarak, SSD’nizin, verilerin sürücüde bulunduğu yerin bir haritasını tutması gerekir. Bu, bir programı başlatmak, bir oyun çalıştırmak veya bir dosya açmak istediğinizde, SSD’nizin onu tam olarak nerede bulacağını bilmesi içindir. Bu harita, SSD’nizin DRAM’inde veya Dinamik Rastgele Erişim Belleğinde depolanır.
SSD DRAM Nedir?
DRAM SSD’lerde geçici verilerin depolandığı bir bölümdür. İşletim sisteminden gelen geçici veriler burada depolanarak hem NAND yongalarına yük bindirilmez hem de SSD daha kararlı bir şekilde çalışır. Aynı şekilde dosya transferlerinde DRAM sayesinde SSD’nin hızı düşmez veya dalgalanmaz. Kararlı bir dosya aktarımı sağlayan SSD’nin kullanım ömrüde uzun olacaktır.
DRAM‘ özelliği olmayan SSD‘lerde geçici veriler NAND yongalarında depolanır. Bu hem SSD’ye zarar verir hem de hızları düşer. Dosya transferlerinde de sık sık hız düşüşleri meydana gelir. DRAM olmadığı için SSD’nin ömrü de kısa olur.
Bu nedenle mümkün olduğunca DRAM’li bir SSD alınmalı. SSD’lerde DRAM kapasitesi modele göre değişmektedir. Örneğin Samsung 870 EVO‘nun 250 ve 500 GB versiyonları 512 MB DRAM‘e sahipken 1 TB versiyonu 1 GB DRAM‘e sahiptir.
DRAM veya DRAM’siz SSD Farkı Nedir?
DRAM çipli Katı Hal Sürücüler, DRAM’siz SSD’lerden daha iyi performans sunar. Bunun nedeni, DRAM’in NAND Flash bellekten çok daha hızlı olmasıdır. PC’nizin ilgili veriler için SSD’nizde kök salması yerine, PC’niz doğrudan DRAM’e gidebilir. Sonuç olarak, PC’niz SSD’nizin ihtiyaç duyduğu verileri alması için çok uzun süre beklemek zorunda kalmayacak. Bu, son kullanıcı için çok daha hızlı bir deneyim ile sonuçlanır.
DRAM’siz SSD’ler, veri haritasını doğrudan NAND Flash belleğe depolar. Daha önce de belirttiğimiz gibi, NAND belleği DRAM’den daha yavaştır. Ne yazık ki, bu daha yavaş genel performansa neden olur. Ek olarak, haritayı doğrudan NAND flash’a depolamak, bellek hücrelerinde daha fazla aşınma ve yıpranma anlamına gelir. Ne yazık ki, SSD’nin ömrünü önemli ölçüde azaltabilir. Bu genellikle DRAM’siz SSD’lerin DRAM’li SSD’lerden daha kısa bir garanti süresine sahip olmasının nedenidir.
Daha iyi performans ve daha uzun kullanım ömrü göz önüne alındığında, çoğu kişinin DRAM’li bir SSD’yi tercih etmesini öneririz. Bununla birlikte, doğal sınırlamaların farkında olmanız koşuluyla, DRAM’siz bir sürücü sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.