2014 Yılında hızla kullanımı yaygınlaşan ve aslında geçmişi daha eski olan SSD Diskler sayesinde kullandığınız bilgisayarın performansı gözle görülür bir şekilde arttı. Bir çok kişi SSD Disk alırken bilgisayarın eskisine göre daha hızlı bir şekilde çalışmasını istediği tercih ettiğini belirtiyor. Bizde bu yazımızda kısaca SSD Disklerin avantajları ve dezavantajları konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
SSD Disk (Solid State Drive) veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama birimidir. Hali hazırdan kullanılan bir sabit diskin maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD Disklerde bu hız 560mb/sn’dir.
SSD Disklerin en büyük avantajları; Isı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkması olarak sıralanabilir. SSD’lerin çalışma mantığı RAM’ler ile hemn hemen aynımantığa dayanmaktadır. Yani Rastgele Erişilebilir Bellek RAM (random access memory). Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen herhangi bir bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD’ler çok yüksek hızlara erişebilirler.
SSD Disklerin Avantajları Nelerdir?
- SSD Diskler sabit dikslere göre daha az ısınırlar ve soğutma sistemini rahatlatır.
- Olabildiğince sessiz çalışırlar.
- Düşük güç tüketimi ile uzun ömürlü pil sağlar.
- İç yapısında mekanik (hareketli) parça olmadığından darbelere karşı dayanıklıdır.
- Daha küçük boyutta olup, daha hafif olarak üretilirler.
- Çok iyi bir performans sağlar. Bu nedenle işletim sistemi daha hızlı açılır / kapanır.
- Ortalama bir sabit diske göre 2-6 kat daha hızlı okuma ve yazma sağlar.
- Daha hızlı bir rastgele erişim süresi sağlar.
- Sabit disklere göre veri kaybı ihtimali daha düşüktür.
- Aşırı düşük erişim süresi süresi ile performans sağlar.
SSD Disklerin Dezavantajları Nelerdir?
Marka ve modele göre SSD Diskler 2 ile 16 adet nand bellek modülden meydana gelirler. Bu modüllerin herhangi biri bozulursa tüm dişin bozulma ihtimali ortaya çıkmaktadır. Bu durum her nakadar olabildiğince düşük bir ihtimal bozulma sonucunda verilerin kurtarılması imkansız hale gelebilir. Bu diskler Kapasite miktarına göre artan oranda yüksek bir fiyatları bulunmaktadır. Sabit dikslerle karşılaştırıldığında oldukça pahalıdırlar. Statik elektrik ve ani voltaj dalgalanmalarına karşı olabildiğince hassastır. Kesintisiz güç kaynağı veya extra enerji önemleri aldıysanız sorun çıkma ihtimali daha azdır. Bir diğer negatif özelliği ise veri bloğunun yaklaşık 10.000 kez yazma-silme ömrü bulunmasından dolayı kullanım ömrü daha azdır. Her nekadar Trim desteği ile sayesinde bu dezavantajlı durum avantaja çevrilsede SSD lerin kullanım süresi ve doluluk miktarı kullanım süresini kısaltacaktır. Yani ne kadar çok veri o kadar çok ömründen kısaltmak anlamına gelecektir. Çok önemli bir husus ise SSD lerde yapılan defrag yani disk birleştirme işleminin cihazın ömrünü kısaltmasıdır. SSD disk alırken, rastgele erişim süresi yüksek olanlar tercih edilmelidir! Kapasitesi 256 GB ve IOPS değeri 50.000 ve üzerindeki bir SSD tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Genellikle satın alırken firmware güncellemesi yayınlayan markaları tercih edin. Kısaca ne kadar çok frimware o kadar iyi performans anlamına gelmektedir.