Bilgi

Sosyal Medyanın Zararları

Tarih |

Artık hepimizin en az bir adet Sosyal Medya hesabı var. Facebook, Twitter, Foursquare (Swarm), İnstagram, Linkedin ve adını belki daha önce hiç duymadığınız Google Plus+, Pinterest gibi sosyal medya platformları günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu platformların ortak özelliği ise herhangi bir yazıyı veya görüntüyü paylaşma amacına yönelik olarak kullanılmaktadır.

Bu paylaşımlar daha çok kendini tanıtma,kendini ifade etme, başkalarıyla iletişim kurma, farklılık ve farkındalık oluşturma, bilgi verme ve bilgi alma şeklinde olmaktadır.

Günümüzde bir birey belirli bir yaşa geldiğinde engellemeye çalışıldığında bile yukarıda adı geçen bir sosyal medya hesaplarından en az bir tanesini kullanma eğilimi göstermektedir.

Günümüzde sosyal medya hesabına sahip olmak neredeyse olmazsa olmaz bir durum haline gelmiştir. 3-4 yaşındaki bir çocuğun bile Facebook veya Twitter hesabına sahip olduğu görülmektedir .

Belirli bir yaştaki çocuklarda her ne kadar zararlı bir durum olarak algılansa da sosyal medya hesaplarının ebeveynlerin kontrolünde ve yönetilebilir durumda olduğu sürece tehlike oluşturmayacağı düşünülmelidir. Aslında belirli bir yaştan sonra bir çocuğun bir sosyal medya hesabına sahip olması her ne kadar çok zararlı gibi görünse de bir noktada yeni nesil için sosyalleşme adına oldukça faydalı platformlardır. Kendini tanıtma, topluma kabul ettirme, aidiyet duygusu geliştirme ve hızlı bir iletişim yöntemi olarak  kabul edilebilir düzeyde olumlu bir yanı var.

Ancak unutmayın ki kontrolsüz güç güç değildir! Hakim olmadığınız, kontrol edemediğiniz bir sosyal medya hesabı gerek zararlı alışkanlıklar edinmesinde gerekse önlemeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bir çocuğun sosyal medyadaki veya web ortamında yeni tanışacağı kişilerin etkisi altında kalabileceği, zararlı alışkanlıkları denemek isteyebileceği, iyi ile kötü arasındaki dengeyi bulmada sorunlar yaşayabileceği unutlmamalıdır.

Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan özgür olma isteği, cinsel eğilimler farklı durumları ortaya çıkarabileceği gibi aile bireylerine karşı davranışlarında değişiklikler meydana getirebilir.

Yoğun sosyal medya kullanımı sonucunda asosyal bir kişiliğe geçiş yapabilir, cinsel öğelerin erken yaşta öğrenilmesi sonucunda önüne geçilemeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle oyun bağımlılığı ve uzun süreli internet kullanımı kişilik bozukluğu ve iletişim sorunlarını beraberinde getirecektir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde aile, arkadaş ve okul arasındaki denklemin bozulmasına neden olacaktır.

Sosyal medyanın bir şey öğrenme, bilgiye erişme, tanıdığı kişilerle iletişim kurma, paylaşma ve farkındalık oluşturma üzerine kullanıldığı taktirde faydalı platformlardır. Ancak aşırı kullanım geri dönüşü olmayan sonuçları beraberinde getirebilir.

1 Yorum

  1. Hacer Mature

    19 Nisan 2018 at 11:44

    Çok güzel bi yazı olmuş. Malesef internetle beraber degerlerimizi yitirdik. Ben şahsen hicbir sosyal medya hesabi kullanmadigim icin ozgürüm. Beni ekrana baglayan hicbisey yok. Belki ben antikayım bilmiyorum. Ama herkese gercekleri yasamasini tavsiye ederim.Mutluluk gerceklikte:)

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version