Sosyal Medya internette açıklanan anlamıyla; Web 2.0 ‘ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşılabilmektedir.
Sosyal Medya Yararları Nelerdir?
Ama şuan günümüzde insanlar genelde sosyal medya nedir dendiğin de facebook, twitter, instagram gibi sosyal paylaşım sitelerini söyler. Bunun sebebi ise neredeyse belirli bir yaşa gelmiş her insanın bu hesaplarının olmasıdır. Bu siteler insanlar için önemlidir ama tabi ki doğru şekilde doğru insanlarla kullanıldığında. Bu siteler her amaca hizmet edebilir. İnsanlar sosyal medyada fikirlerini özgürce ifade edebilmektedir. Mesela Facebook’ta insan bir konu hakkında kendi fikrini paylaşabilir ve ona onun arkadaşları yorumlar yaparak bir sosyal etkileşim ortamı oluşur. Bunlar sosyal medyanın yararlı taraflarındandır.
Sosyal Medya Zararları Nelerdir?
Zararlı taraflarının en başını ise bana göre ‘fake’ hesaplar çekmektedir. Bu ‘kimliksiz kişiler’ kendilerini gizleyerek herkes hakkında iyi yada kötü genelde kötü yorumlar yaparak sosyal medyaya olan güveni azaltıyor. Sosyal medya bağımlısı olmakta zararlı taraflarından bir tanesidir. Şu anda neredeyse insanların yarısından çoğu işini, gücünü, ailesini ve yeme içmesini bile ihmal edecek şekilde bağımlısı olmuştur. Sosyal medya için kullanılan cep telefonları, tabletler bazı hastalıklara etken sebeplerdir. Bu hastalıklar;
- Fare-klavye hastalığı
- RSI (tekrarlayıcı gerilme yaralanması)
- Hikikomori
- Ego sörfü
- Blog ifşacılığı
- Youtube narsisizmi
- Myspace taklitçiliği
- Google takibi
- Siberhondrik
- Photolurking
- Wikipedializm
- Crackberry
- Cheesepodding
Gibi hastalıklar sosyal medyanın sebep olduğu hastalıklardandır.
En Yaygın Sosyal Medya Örnekleri
- Swarm
- Google Plus
- Youtube
- Tumblr