Solid State Hybrid Drive (SSHD); Hard disk teknolojisinin gelişmesi ve SSD maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle istenilen pazar hedefine ulaşamaması sonucu SSD ye göre daha ucuz maliyetli bir platform oluşturulması için geliştirilen bir teknolojidir. 500 GB bir SSHD’nin sadece 8 GB bölümü gerçek anlamda SSD’dir. Bu 8 GB ilk başta az gibi gelebilir, fakat bu 8 GB alan hızlı BOOT yapma, sık kullanılan programları daha hızı açmakta kullanılır. Diğer bölümlerini ise standart HDD oluşturur. Yapılan testler sonucu SSD çok az bir fark ile daha hızlı olduğu tespit edilmiştir. Fiyat ve performansın mükemmel birleşimi olan SSHD hem istediğiniz hıza yakın hem de bütçenize zarar vermeyecektir.
SSD diskler klasik bir diske göre yaklaşık olarak 10 kat daha hızlıdır. Günümüzde mekanik bir sabit diskin (HDD) maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD’lerde bu hız 560mb/sn’dir. Eğer bilgisayarınızda SSHD var ise saniyede SSD ile HDD okuma/yazma aralığında bir değere ulaşabilir. SSD ve SSHD diskler arasında yapılan hız testlerine göre yaklaşık olarak 2 ile 6 saniye arasında fark bulunmaktadır. SSD diskler SSHD ye oranla yaklaşık olarak 2 kat daha az güç harcarlar. Başlangıçta pek fazla fark yokmuş gibi görünse de aslında bu durum notebooklar için gerçekten çok önemli bir değerdir.
SSD diskler yüksek çalışma performansların sıcaklıklarından etkilenmeden çalışmaya devam etme özelliklerine sahiptirler. SSHD’ler ise normal bir SSD ye göre biraz daha fazla ısınma özelliğine sahip diyebiliriz. Bildiğimiz üzere HDD’ler içerisinde mekanik yani hareketli parçalar bulundurduğundan ses sorunu bulunuyor. SSD’lerde ise RAM mantığı gibi çalıştığından ve içerisinde hareketli parça bulunmadığından ses sıfıra çok yakındır. SSHD’lerde ise bu durum tam ortayı bulmaktadır. Neredeyse hiç ses çıkmıyor diyebiliriz ancak bazen biraz gürültülü çalışabilmektedirler.
Buradan çıkaracağımız sonuç SSD > SSHD > HDD şeklinde olacaktır.
Kaynak: Wikipedia ve Ebrar Bilgisayar