Data altyapısı olarak Fiber Optik Kablo kullanmayı planlıyorsanız karşınıza çıkacak sorulardan bir tanesi altyapınızın Single Mode Fiber yada Multi Mode Fiber olup olmadığı. Peki nedir bu Single Mode Fiber ve Multi Mode Fiber? Farkları Nelerdir?
Hepinizin bildiği gibi Fiber (Fiber Optik ya da Optik fiber), ışık kaynağından gelen sinyallerin (ışık) hedefteki kaynağa iletilmesidir. Başka bir ifade ile ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir.
Işık sinyaliyle modüle edilmiş bilgiler cam yüzey üzerinde bir noktadan diğer noktaya transfer edilir. Fiberi Optik kablo kırılma ve sinyal kayıplarına karşı çok iyi korunmuş ve yapılandırılmıştırlar. Bu nedenle günümüzde en çok tercih edilen data altyapı kablolalama biçimleridir.
Fiber Optik kablolar üç kısımdan meydana gelmektedir. Bunlar; Core (Çekirdek), Clad (Kabuk) ve Coating (Kaplama) olarak tanımlanır.
Fiber Optik Kablo Çeşitleri
Fiber Tipine Göre
1- MultiMode F/O Kablolar (62,5/125 mic. ve 50/125 mic.)
2- SingleMode F/O Kablolar (9/125 mic.)
Kablo Tipine Göre
1- Loose-Tube F/O Kablolar (Jelly-Filled)
2- Tight-Buffer F/O Kablolar (Secondary Coated)
Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki tip fiber bulunmaktadır. Bunlar: Single Mode Fiber ve Multi Mode Fiber.
1- Single Mode Fiber : Fiberin içerisinde hareket eden ışık sadece bir yol üzerinde hareket halinde olur. En yüksek kapasiteli bilgi bununla iletilir. Multi Mode Fiber’den daha iyidirler. Mesafe olarak 100 km kadar çalışabilirler. 10 Gbps hızına kadar yüksek band genişlikleri ve yüksek hızları bulunur. Uzun mesafe bağlantılarında tercih edilir. Ancak fiber modülleri, dönüştürücü cihazları ve aktif ürünleri oldukça pahalıdır. Sonlandırılması daha zahmetlidir.
2- Multi Mode Fiber : Fiberin içerisinde hareket eden ışık çoklu yol üzerinden hareket halindedir. Veri/Data tranferinde Single Mode Fiber’a göre daha yavaş ve kısa mesafeli kablo türüdür. Single moda göre kullanılan konnektörler, modüller ve aktif elemanlar daha ucuzdur. Multi Mod Fiberlerde bant genişliği 200-300 MHz/km ile 5-6 GHz/km civarındadır. 2 km mesafelerde 100 Mbit / s (100BASE-FX) , 1000 metre ve 550 metre arasında ise 10 Gbit / s veri aktarımı gerçekleştirir. Multimod fiber optik kablolar indis yapısına göre iki gruba ayrılırlar: Kademe İndisli Multimod Fiber ve Derece İndisli Multimod Fiber.
Not: Türk Telekom bazen mesafeleri santral arasında uzun olduğundan dolayı Single Mode Fiber Optik kablo tercih edilmektedir.Single Mode olan yerlerde Multi Mode Fiber optik kablo kullanılamaz çünkü bir birlerine uyumlu değiller Bunun temel nedeni Multi Mode Fiberler Led ışık ile çalışır bu nedenle Single Mode Fiber’in iki ucu arasındaki kuvetli ışığı veremeyecektir. Single Mode Multi Mode kabloya fiyat olarak bariz bir fiyat farklılığı yoktur. Ancak Multimode kablolar biraz daha pahalıdırlar.
Kaynak:
- http://uretim.meb.gov.tr/egitekhaber/s75/f%C4%B1beroptik.htm
- http://bidb.itu.edu.tr/seyirdefteri/blog/2013/09/07/fiber-optik-kablo-tipleri
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Fiberoptik
- http://www.sertac.gen.tr/fiber-optik-terimleri-ve-konnektr-trleri