Bilgi
Seramik Kaplama Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?
Silikon ve wax içeren cilaların aksine daha yüksek parlaklık ve uzun süreli koruma sağlayan seramik kaplama, otomobil yüzeylerini koruma altına alan nano teknoloji ile üretilmiş bir bileşimdir. Seramik, silisyum oksit, kil, cam, elmas, kuvars, feldspat ve gümüş moleküllerinin, onları bir arada tutan ortak çekim gücü yani kovalent bağ oluşturacak şekilde birleştirilmesiyle elde edilir. Diğer cila ürünleri ise aynı teknolojiyle üretilmesine rağmen yoğun miktarda cam içerir ve seramik kaplamaya göre dayanıklılıkları düşüktür.
Otomobil yüzeylerini temizlemek, parlaklığını artırmak ve korumak için yapılan geleneksel yöntemlerden biri olan boya koruma ile seramik kaplama, iki farklı uygulamadır. Ancak bu iki işlem birbirini tamamlar. Boya koruma, aracın yüzeyini seramik kaplama uygulamasına hazırlar ve reçine, zift, çizik gibi görünümlerin giderilmesini sağlar. Eğer pürüzlü yüzeylerin giderilmesini sağlayan boya koruma işlemi yapılmadan seramik uygulamasına geçilirse istenen görüntü ve koruma elde edilemeyebilir. Bunun için, kaplama işlemine başlamadan önce otomobil yıkanır. Ardından standart bir yıkama ile giderilmesi mümkün olmayan pürüzler, asfalt parçaları, çimento tozu, böcek kalıntıları gibi kirler için otomobile kil temizliği yapılır. Böylece kalın pasta işlemine geçilmeden önce aracın yüzeyi tamamen pürüzsüz hale getirilir. Kalın pasta, sıvı bir zımparalama işlemidir ve yüzeydeki mikro çizikleri gidermek, matlaşan boyayı eski görünümüne getirmek için yapılır. Kaporta boyasına polisaj ile daha düşük devirde yapılan ince pasta işlemi ile aracın detaylı yüzey temizliği yapılmış olur. Hare giderme uygulamasıyla son parlaklığına ulaşan otomobil, artık cila işlemine ve kaplama aşamasına hazırdır. Otomobilin orijinal parlaklığına ulaşmasını sağlayan cila, kapalı bir ortamda, yüksek ışık altında yapılmalı ve yaklaşık 40 dakika sonra mikrofiber bezlerle yüzey parlatılmalıdır. Yapılan tüm bu işlemler, kusursuz bir kaplamanın kesinlikle atlanmaması gereken ön hazırlığını oluştururlar. Kaplama uygulaması, ortam sıcaklığının 10-25 derece arasında olduğu, aydınlık bir alanda yapılır. Bölge bölge yapılan uygulama için dairesel hareketler yerine dikey hareketler tercih edilir. Tüm araç yüzeyine uygulanan seramik kaplama, 20 dakika sonra kurur ve ilk 24 saat içinde otomobiliniz kullanıma hazır olur.
Mükemmel bir otomobil yüzeyi hayal ediyorsanız ve aracınızın üzerinde çizik görmek sizi rahatsız ediyorsa seramik kaplama yaptırmak aradığınız kusursuz görünüm ve korumayı sağlayacaktır. Profesyonel bir kaplama uygulaması, otomobilinizi çevresel faktörlerden ve aşınmadan korur. Aracınızın yüzeyini olabilecek hasarlardan korumanın yanı sıra oluşan hasarları, boyadaki oksitlenmeleri, renk farklılığı yaratan hareleri gidermek için de seramik kaplama uygulaması yaptırabilirsiniz. Bu işlem aynı zamanda çamurun, tozun, yağmur sonrası oluşan lekelerin yüzeyde tutunmasını da engeller ve otomobilinizin rutin temizliğinde çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.
Seramik kaplama, araç yüzeyindeki gözeneklere nüfuz eden bir bileşendir. Uygulandığında artık otomobilin sabit bir katmanı haline gelir ve uzun ömürlü bir koruma sağlar. Otomobilinizi kullandığınız süre boyunca, yüzeyin maruz kaldığı renk kayıplarını, reçine ve böcek kalıntılarının bırakacağı izlerin oluşturduğu zararları önler. Seramik kaplama uygulaması yaptırdıktan sonra başka bir işlem ya da bakım yaptırmanız gerekmez. Mükemmel görünüm, kalıcı parlaklık ve araç temizliğinde kolaylık sağlayan bu uygulama, otomobilinizi uzun yıllar aynı keyifle kullanmanızı sağlar.