Bilgi

Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?


Şeker Hastalığı -Diabetes mellitus (DM)- pankreasın insülin salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği ya da eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi (kanda şekerin normalin çok üstünde bulunması) ile karbonhidrat, protein ve lipid metabolizmalarının bozulduğu bir hastalıktır. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Şeker hastalığı, yalnız kan şekeri yüksekliği ile seyretmeyip yan etkilere de yol açan bir hastalıktır.

Şeker hastalığı oluşumunda kalıtım, gebelik ve sık doğumlar, uzun süre doğum kontrol haplarının alınması, psikolojik ve fiziksel sarsıntılar, enfeksiyonlar, yaş, yaşam biçimi, meslek gibi etkenler de önemli rol oynamaktadır. Şeker hastalığının nedeni genellikle yanlış beslenmedir. Bunun yanı sıra aşırı kilo, az hareket etmek ve aileden alınan belirli genler diğer faktörler olarak eklenebilir. Yaşlılıktaki şeker hastalığında pankreas çok az insülin üretir. Örneğin yemekten sonra vücuttaki kan şekeri değerleri yükselir.

Bu durumda pankreas, insülin salgılayarak kana verir ve vücut hücreleri kandaki şekeri emer. Kandaki şeker tekrar normal değerlerine iner. Kanda yeterince insülin yoksa o zaman fazla şeker yok edilemez ve kanda kalır. Bu ise devamında sürekli susama, sıklıkla idrar basıncı, yaraların zor iyileşmesi, yorgunluk gibi şikâyetlere yol açar. Yaşlılıktaki şeker hastalığının tedavisi uygun bir diyet ve/ya da ilaçlarla yapılmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı