Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Seçmen Kağıdı Olmadan Oy Kullanabilir Miyim? Sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Seçmen kağıdı, seçimlerde oy kullanacak kişiye özel olarak düzenlenen üzerinde kişinin TC Kimlik Numarası, Adı, Soyadı, Baba Adı, Kütüğe Kayıt Listesi ile oy kullanacağı “Sandık Yeri, No ve Sıra Nosu” yazılan -aşağıdaki gibi- bir belgedir.
Seçmen kağıdı olmadan oy kullanabilirsiniz. Seçmen kağıdının amacı “hangi sandıkta nerede oy kullanacağınızı” bilgilendirmektir. Herhangi bir şekilde seçmen kağıdınız size ulaşmadıysa veya kaybetmeniz, çaldırmanız durumunda herhangi bir cezası yoktur.
Oy kullanabilmeniz için oy kullanacağınızın sandık bilgilerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için; burada (tıkla) bulunan YSK Resmi Web Sitesinde bilgilerinizi girerek hangi yerde (sandıkta) oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
Eğer e-devlet şifreniz varsa buradan (tıkla) “Resmi E-Devlet Platformuna” giriş yaparak oy kullanacağınız yeri (sandığı) öğrenebilirsiniz.
Oy Kullanma Saatleri: Tüm Türkiye’de 08.00 – 17.00 saatleri arasında olacaktır.
Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge (seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kağıtları Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK Resmi Web Sitesinde “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden (tıkla) sorgulama yaparak Seçmen Bilgi Kağıdının dökümünü alabilirler.
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
Oyunuzu kullanabilmek için; TC Kimlik Numarası taşıyan; TC Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, Nufus Cüzdanı, Resmi Dairelerce Verilen Soğuk Damgalı Kimlik Kartı, Pasaport, Evlenme Cüzdanı, Askerlik Belgesi, Sürücü Belgesi, Hakim ve Savcılara ile Yüksek Yargı Organı mensuplarına verilen Mesleki Kimlik Kartı, Avukat, Noter ve Askeri Kimlik Kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kuruluna ibraz etmesi gerekir.
Ancak; üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus nüdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
Cep telefonu, film ve fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olup cezası bulunmaktadır. Yanınızda varsa bu tip cihazları sandık kuruluna teslim ediniz. Oy kullanma işleminden sonra sandık kurulundan teslim almayı unutmayınız.