Bilgi

SATA 1, SATA 2 ve SATA 3 Arasındaki Fark Nedir?

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda “SATA 1, SATA 2 ve SATA 3 Arasındaki Fark Nedir?” sorusuna kısaca yanıt vermeye çalışacağız.

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde veri taşıma (veri yolu) teknolojisine verilen isimdir. Özellikle bir depolama aygıtına (HDD, SSD vs.) veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA (Paralel ATA) olarak değiştirilmiştir. Hem SATA hem de PATA sürücüsü IDE sürücüsüdür. SATA sürücülere geçilmeden önce mevcut olan en son Paralel ATA sürücü ile SATA arasındaki hız farkı fazla değildi. En son PATA versiyonu olan Ultra ATA 2 ile 1.3 GBit/s data transfer hızına ulaşılıyordu. Ancak sonradan çıkan SATA 2 ve SATA 3 sürücülerin hızları daha yüksektir.

SATA’nın SATA 1, SATA 2 ve SATA 3 olarak üç ayrı versiyonu bulunmaktadır.

1- SATA 1 (ya da sadece SATA) ilk kez çıkmış SATA arabirimidir ve teorik limit hızı 1.5 GBit/s olarak belirtilir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 150MB/s‘a kadar erişir.

2- SATA 2 biraz daha geliştirilmiş ve standartlar daha uyumlu olarak piyasaya sürülmüştür. SATA 2’nin teorik limit hızı 3.0 GBit/s olarak belirtilmiştir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 300MB/s‘a kadar erişir.

3- SATA 3 resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen bu arabirim, üçüncü nesil SATA arabirimidir. Bu arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s‘a kadar erişir.

Bir SATA 2 Özellikli Anakart

SATA 1, SATA 2 ve SATA 3 portları aralarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. Fakat, sürücünün maksimum hızı, portun en düşük hız limitinden dolayı daha düşük olacaktır. Örneğin: SATA 3 arabirimini destekleyen bir SSD ve SATA 3 portuna bağlandığında, max. 600MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir. Fakat, SATA 3 SSD, SATA 2  portuna bağlandığında, max. 300MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişecektir. (Not: Tüm SATA kabloları aynıdır. Yani SATA 1, 2, 3 kabloları aynı özelliğe sahiptir. Kablolar arasında veri transfer farkı yoktur.)

İster SATA teknolojisi kullanılsın ister PATA, hali hazırda kullanılan Sabit Disk (HDD) hızlarının, bu teknolojilerin veri aktarma hızına göre çok düşük olmasından (100Mb/s’in altında), büyük bir performans farkı kazanılmamaktadır. Fakat SATA kabloları çok ince olduğundan daha az yer kaplamaktadır. Belirlenen hızlara ulaşmak için SSD (Solid State Drive) depolama birimleri kullanımı önerilir.

1 Yorum

  1. Erdoğan Koçak

    28 Eylül 2019 at 12:10

    Güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version