Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Rot-Balans Ayarı Nedir? Rot-Balans Farkları Nelerdir? Rot-Balans Ayarı Nasıl Yapılır? Ayarlar Ne Kadar Sürer? Rot-Balans Ücreti-Fiyatı Nedir?” sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Aracınız belirli bir hıza çıktığında titremeye başlıyorsa, düz bir yolda direksiyonu kontrollü bıraktığınızda araç sağa veya sola çekiyorsa, yüksek hızlarda direksiyon titremeye başladıysa aracınıza rot balans ayarı yapmanın zamanı gelmiştir sonucuna varabiliriz. Rot-Balans ayarlarını her il merkezinde veya birçok ilçede bulunan rot-balansçı’da yapabilirsiniz. Rot balans ayarı yaklaşık 20-30 dk. süren bir işlem olup ortalama 50-100 TL’ye yapabilirsiniz. (Not: En son 60 TL’ye yaptırmıştım.) Tabi genel olarak rot balans ayarı yılda bir kez veya aracın en az her 10.000 km’sinde yapılması gereken bir işlem olduğunu hatırlatalım.
Rot-Balans Nedir? Farkları Nelerdir?
Rot ve balans ayarları birlikte anılsa da aslında iki farklı bakımı ifade eder. Balans ayarı yapılmadan rot ayarının yapılabilmesi mümkün değildir. Balans ayarı ile aracın tekerleklerinin yüksek hızda ağırlık merkezinden kaynaklanan titreşimleri engellenirken, rot ayarı ile tekerleklerin açısı ayarlanır.
Rot-Balans ayarı aracın dengesini sağlamak için yapılmaktadır. Rot ve balans aslında iki farklı ayardır. Rot ayarı araç lastiklerinin, araç direksiyonun çevrildiği herhangi bir yön ile aynı yöne bakıyor olmasını sağlayan ayardır. Bu ayar sayesinde araç lastikleri ile direksiyonun optimum ve entegre şekilde çalışması sağlanır. Direksiyon ne yöne ve ne kadar çevrilirse, lastikler de o kadar döner. Rot ayarının bozuk olması neticesinde bu düzen bozuktur. Araç direksiyonunu çok çevirmenize rağmen lastikler çok az dönebilir veya tam tersi de çok dönebilir. Balans ayarı ise araç tekerleklerinin aralarındaki açı ve doğrultuların birbirine eşit olması kaidesiyle yapılır. Bu sayede araç yolda ok gibi gider. Bu ayarın bozuk olması neticesinde, direksiyona dokunmadığınız halde araç sağa veya sola doğru anlamsızca yönelebilir. Aracın yolda gezmesine ek olarak direksiyon ve araçta titreme olabilir. “Araç balans yapıyor” cümlesini duymuşsunuzdur. Balans ayarının bozuk olması neticesinde belirli bir hız aralığında araç titremeye başlayacaktır. Direksiyon, bu titremeden nasibini en çok alan elemandır. Rot ve balans ayarları, araç konforu açısından mutlaka yapılması gereken bir ayardır.
Rot – Balans Ayarları Nasıl Yapılır?
Rot balans ayarında öncelikle -lastik- balans ayarı için araç lastikleri jantlarla birlikte tamamen sökülür ve lastikler tek tek lastik balans makinesine bağlanır. Ardından mutlaka jantların ve lastik basıncının normal olup olmadığına bakılır. Eğer herhangi bir bozukluk varsa önce bu hasarlar giderilir. Ardından bu makinede tekerlekler döndürülür. Tekerlekler dönerken cihazın bağlı bulunduğu bilgisayar balans ayarının bozukluğunun derecesini bildirir. Ustalar da tekerleklerin gerekli yerlerine uygun ağırlıklar koyarak balans ayarını tamamlarlar. Bu tür balans ayarına dinamik balans ayarı denir. Sonrasında araç lifte kaldırılarak rot ayarını yapan makineye bağlanır. Aracın marka-modeline göre ölçüm yapılır. Makine ölçüm yaptığında değerleri verir ve bu doğrultuda olması gereken değerlerde ayar yapılır. Yapılan ayardan sonra hidrolik direksiyon ayarlaması yapılır. Direksiyonun düz şekilde durması sağlanır.
Unutmayın ki ülkemizdeki yollarda kasis adı verdiğimiz engeller ve çukurlar bolca mevcut. Bu kasis ve çukurlara hızlı bir şekilde girdiğinizde rot-balans ayarı bozulmaya başlar. Tabi biraz daha hızlı girerseniz bu kes amortisörler patlar. Amortisörlerin çok pahalı olduğunu hatırlatmamda fayda var. Hatta bütün bunlara bakmayıp daha hızlı girerseniz ön takımlara ciddi hasarlar verebilirsiniz.