Bilgi

Regülatör Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Tarih |

Şebeke gerilimindeki elektrik enerjisi belirli zamanlarda yükselme ve düşme gibi dengesizlikler meydana gelir. Bu dengesizlikler verim kaybına neden olur. İşte tüm bu meydana gelen olağan dışı dengesizlikleri önlemek için kullanılan cihazlarda Regülatör denir. Kısaca regülatörler gerilim dengelemesi yaparak verimi arttırmayı sağlar. Frekans, güç, gerilim, basınç, hız ve akım gibi birçok fiziksel büyüklüğü sabit tura ve bu değerleri tekrar değiştirerek sabit tutabilir.

Regülatör elektrik enerjisini içerisindeki donanımsal parçalar ile enerjiyi düşürür veya yükseltir bu enerjiyi düşürme veya yükseltme işlemleri içerisindeki elektronik devre ile sağlanmaktadır. Sanayiler için üç fazlı Regülatörler ev kullanımı için ise tek fazlı regülatör’ler tercih edilmektedir.

Her türlü bilgisayar sistemi, fax, fotokopi,tıp ve laboratuar vs. cihazlarında, ev ve işyeri aydınlatması, komple daire ve ofis beslemelerinde, alarm, telefon, kartlı geçiş sistemlerinde, imalathaneler ve atölyelerde sıkça kullanılır. Regülatör şebekeye seri bağlanan booster Trafo ve hassas yapıdaki varyak sayesinde çıkışta gerilim regülasyonu yapmaktadır.

Regülatör Çeşitleri Nelerdir?

  • Servo Regülatör (Analog Servo Motorlu Regülatör)
  • Mikroişlemcili Regülatör (Dijital Servo Motorlu Regülatör)
  • Statik Regülatör (Tam Elektronik Yarı iletken teknolojili Regülatör)

Her üç üretim teknolojisininde kendine has avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar dışında çeşitli tipte regülatör çeşitleri bulunmaktadır. İhtiyacınıza en uygun regülatör modelini seçebilmek için teknik destek almanız en sağlıklı yöntem olacaktır.

Regülatör ile UPS arasındaki farkı özetlersek; Regülatör akım (enerji) dalgalanmalarında bir düzenleyici görevi üstlenirken UPS ise akım kesintilerinde otomatik akımın yerine geçen görev üstlenir. Bu nedenle bulunduğunuz yerde enerji dalgalanmaları söz konusu ise regülatör, kesintiler yaşanıyorsa UPS almanız tavsiye edilir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version