Sistemi topladıktan sonra bilgisayarı açmak istediğimde ekran gelmiyordu. Tabi aklıma o anda bir sürü senaryo gelsede işlemci (eps) kablosundan olabileceğini düşünerek sistemi açık hale getirerek denedim. Fakat halen sorun devam ediyordu. Bilgisayarı açmak istediğimde sürekli kendini resetliyordu. Yani fanlar saniyelik olarak çalışıp tekrar duruyordu. Aslında bu tür durumlarda tüm sorunların kaynağı olarak işlemci, ekran kartı ve anakart düşünülüyor ancak ilk etapta RAM’leri sökerek denemeye başladım. Bilemeyenler bilir, RAM’leri sökerseniz ekran gelmez. Neyse ilk olarak rastgele bir RAM alarak 1. ve 2. slota takarak çalıştırmayı denedim. Nedeni ise RAM veya RAM slotları arızası ilk şüpheli olduğu için. Bilmeseniz bile bunu yapmak zorundasınız. Kablolarda sorun yoksa en kolay ve en hızlı olabilecek ilk yöntem RAM ve RAM slotlarının kontrolüydü. Neyse ki 2. slota RAM’i takıp kontrol ettiğimde bilgisayar çalışmaya başladı. İlginç bir durumdu aslında. Aklıma diğer RAM’in arızalı olabileceği akla geldi ama diğer RAM’i de bu slota taktığımda bilgisayar aynen çalışıyordu. Fakat ne zaman 1. slota RAM taksam pc açılmıyor, siyah ekran veriyordu.
Bu durum normal yaşayacağınız bir şey değil ancak bu tarz bir sorunun kaynağı teknik olarak belli.
Birincisi RAM’lerin yanında bulunan MOFSET’lere baskı uygulayarak zarar verdiyseniz RAM’ler çalışmaz. Özellikle elle tutarken veya soğutucuyu fazla sıkarken başınıza gelebilecek bir olay. Zaten MOFSET’i kırdıysanız anakartı çöpe atın gitsin. Bundan sonra size hayrı dokunmaz ama 1 tane RAM slotu çalışıyorsa hiç sorun değil. Yinede anakart desteklediği kadar RAM takabilirsiniz.
İkincisi RAM slotlarının arasına bazen toz, pas, kir birikebiliyor. Bu durumda saç kurutma makinesinin soğuk moduyla üfletin veya kuru ince bir bezle temizlemeye çalışın. Bu alternatif bir çözüm. Pek işe yaramasada yinede denemenizi tavsiye ederim.
Üçüncüsü işlemci pinleri akla gelen ikinci olay. İşlemci soketinde veya işlemci üzerinde teması engelleyen bir şey veya pin kırılması, yamulması RAM’lerin çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle işlemci üzerinde veya anakart işlemci soketindeki pinleri kontrol etmenizde fayda var. İşlemci kırıldıysa geçmiş olsun, yamulduysa bir ihtimal eski haline getirebilirsiniz.
Dördüncüsü ve önemli konu eğer özel soğutucu kullanıyorsanız ve vidaları biraz fazla sıktıysanız başınanıza bu durumun gelmesi kaçınılmaz. Özellikle MSI kartlarda bu durum sıkça yaşanıyor. Soğutucuyu fazla sıktığınızda RAM’lere veri iletimi sağlayan yollarını kesmiş oluyorsunuz ve bu bir çeşit kısa devreden dolayı RAM slotlarının bir veya bir kaçının çalışmamasına neden oluyor. Siz soğutucuyu gevşettiğinizde veya soğutucu olmadan kontrol ettiğinizde bilgisayar açılıyor, çalışıyorsa sorun tam olarak bundan kaynaklanıyor demektir. Hatta bazen öyleki kaçınılmaz olarak karta zarar vermiş olabilirsiniz. Bu durumda soğutucu metalleri arasına iletken olmayan maddelerle montajı yapmanız gerekecek. Bu durum sisteminize zarar vermez. Ancak soğutucu vidalarını fazla sıkmamak en doğrusu olacağını belirtelim. İşlemci soketi içerisinde de RAM kontrolcüleri bulunuyor. Biraz fazla sıktığınızda pinler kayabiliyor. Durum ilgili RAM slotunun çalışmamasına neden oluyor.
Benim sorunun çözümü dördüncü madde oldu. Dediğim gibi bunlar tamamen deneyimle ilgili. Bir çok anakart sesli veya led ile çalışmayan sistemin uyarısını bildirir. Benim anakart üzerinde ki LED ışıkları sayesinde bu durumu anladığımı belirteyim.
Başınıza böyle bir şey geldiğinde yukarıda madde halinde verdiğim noktaları kontrol ederek veya düzelterek çözüm bulabilirsiniz.
Selametle.
Sagopa’dan insanlara boş bir eylem susmak, konuşarak varılır hedefe 🙂
sinan yaman
5 Mart 2024 at 22:01
Allah razı olsun bilge adam.