Herkese Merhaba. Bu yazımızda basit bir şekilde RAM satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Genel olarak RAM yada diğer adıyla Bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Kullandığımız elektronik cihazların hemen hemen tamamının üzerinde RAM yer almaktadır. Başta bilgisayarlar olmak üzere cep telefonları, el bilgisayarları, hesap makineleri, oyun konsolları, araba radyoları, video cihazları ve televizyonlarda da bellekler kullanılmaktadır.
Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi, komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolama birimleridir. İşlemciler her türlü bilgiyi ve komutu bellek üzerinden alır. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar sağlıklı bir şekilde çalışmak zorunda olan en önemli bilgisayar bileşenlerinden biri RAM’dir.
Teknik olarak RAM, herhangi bir şekilde elektriksel verinin depolanması işlemidir. Günümüzde hızlı ve geçici depolama anlamında kullanılmaktadır. Görevi, işlemcinin verileri işlemesi sırasında gerekli olan verileri geçici olarak saklamaktır.
Bilgisayarlar için kullanılan RAM’ler çeşitli tiplere ayrılmaktadır. Bunlar DDR, DDR2, DDR2,DDR4 şeklindedir.
Bilgisayarın sahip olduğu anakart bu RAM tiplerinden sadece bir tanesini çalıştırabilir. Yani DDR2 RAM tipi çalıştıran bir bilgisayara DDR3 RAM takamazsınız. Gerek RAM slotundaki çentik farkı gerekse frekans farklılığından dolayı uyumsuzluk gösterecektir.
Bir RAM satın almak istediğinizde öncelikli olarak bilgisayarın sahip olduğu veya alacağınız anakartın hangi tipte RAM’leri desteklediğini bilmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmenin yolu anakartın marka modelini öğrenerek resmi sitesinden kullandığı RAM tipini öğrenmek. Eğer kullandığınız bilgisayar (laptop veya masaüstü) için alacaksanız CPU-Z adlı programı buradan indirip kurarak memory sekmesinden bilgisayarınızın sahip olduğu RAM tipi, kapasitesi, kanalını öğrenebilirsiniz.
Bir diğer öğrenmenin yolu bilgisayar kasasını açarak RAM slotu üzerindeki RAM’e bakmak. Eğer laptop kullanıyorsanız o zaman CPU-Z kullanmalı veya laptopun marka modelini google ile arattırarak hangi tipte RAM kullandığını bulmalısınız.
Örneğin CPU-Z ile baktığımda benim masaüstü bilgisayarımda DDR3 tipinde, 8 GB, Dual (Çift) RAM kullanılmaktadır. Bu şekilde bilgisayarınızın sahip olduğu RAM tipini ve miktarını öğrenebilirsiniz.
Burada RAM tipininizi öğrendikten sonra bilmeniz gereken diğer bir husus anakartın desteklediği RAM Hafıza Bus Hızı (1333 Mhz, 1600 Mhz, 2400 Mhz, 2133 Mhz vs.) ve RAM Kapasitesidir. (4 GB, 8 GB, 16 GB) Yani anakartınızın maksimum desteklediği bir RAM tipi vardır. Örneğin anakartınız en fazla 8 GB RAM destekliyor ve siz gittiniz 16 GB RAM satın aldınız. RAM çalışmayabilir veya en fazla 8 GB RAM özelliği alırsınız.
Örneğin Gigabyte GA-H61M-DS2 (Rev.10) anakart için maximum desteklediği RAM 16 GB olup DDR3 1333/1066/800MHz bellek desteği bulunmktadır. Bunu anakartın resmi sitesi olan buradan öğrenebiliyoruz.
Bir diğer bilinmesi gereken konus ise eğer 32 BIT işletim sistemi kullanıyorsanız anakartınız 64 GB desteklese bile ve siz 64 GB taksanız bile 4 GB görünecektir. Bu nedenle böyle bir durumda 64 BIT İşletim sistemi kullanmanız gerecektir. Yani 32 BIT işletim sistemi en fazla 4 GB RAM’e destek vermektedir.
Son olarak masaüstü bilgisayar ile laptop (dizüstü) RAM’lerinin büyüklükleri farklıdır ve birbirine uymaz.