Ram diğer adıyla Random Access Memory rastgele erişimli bellek demektir.Bilgisayar açıkken yapılan bütün işlemlerin bu bölümde yapıldığı ama bilgisayarın kapanması veya güç kesilmesi durumunda herşeyi kendikendiliğinden silen bir parçadır.Buna bellek boşaltmada denmektedir.
Bellek bilgisayarın direk çalışmasını etkileyen bir birimdir.Bilgisayarımız ne kadar hızlı olursa olsun eğer RAM’imiz yani belleğimiz yeterli değilse bilgisayardan verim alamayız.Verim alamayız derken bilgisayarımız istediğimiz hızda çalışamayacağından dolayı performansı düşük olur.Fakat bilgisayarın kapasitesinin üstünde ram kullanmakta performansı arttırmaz.
RAM yani bellek Mega Bayt cinsinden gösterilir.RAM genellikle bilgisayarın ilk depolama , hesaplama, yükleme , gösterme ve uygulamaları çalıştırma alanı olarak görev yapar.Çoğu bilgisayarda RAM eklenip çıkarılmasını için yuvalar bulunmaktadır.Bu yuvalarda kişiler ram ekleyip veya çıkarabilmektedir.
RAM’lerin iki çeşiti vardır.Bunlardan ilki DRAM’ler yani kabaca 60 nanosaniyelik erişim süresi sunan belleklerdir. İkincisi ise SRAM’dır. SRAM’ler 10 nanosaniyelik erişim süresi sunmaktadırlar.Ancak ekonomik açıdan DRAM’ler çok daha uygun fiyatta olduğu için günümüzdede DRAM’ler en çok kullanılan RAM çeşitidir.
DRAM:Bu bellek bilgi alışverişi sağlayabilmek için elektrik sinyallerini kullanır.Bu nedenlede sürekli yenilenme gereği duyarlar . Bir saniye içinde binlerce kez yenilenir ama buna rağmen SRAM’den yavaştır.
SRAM:Bu bellek DRAM’de olduğu gibi bilgileri tutabilmek için sürekli yenilenmeye ihtiyaç duymaz bu yüzden ona oranla daha hızlı daha kaliteli ve daha pahalıdır.