Bilgi
RAM Belleklerdeki CL (Gecikme Süresi) Nedir?
Bir RAM’in teknik özelliklerine baktığınızda sıklıkla karşınıza CL dediğimiz bir terim çıkar. Aslında Hafıza Bus Hızı (MHz) bir çok kişinin dikkat ettiği bir husus olsada genellikle CL değeri hiç önemsenmiyor. Ancak bir RAM’de Hafıza Bus Hızı (MHz) değeri CL önemli bir değerdir.
CL diğer adıyla Gecikme Süresi Column Address Strobe Latency yada Cas Latency olarak geçiyor. Bu değer ne kadar düşük olursa bellek o kadar hızlıdır. Monitörün gecikme süresi ne kadar düşükse değerdeyse görüntüler o kadar hızlı yenilecektir. Bu nedenle bellek (RAM) satın alırken de CL değeri düşük olan bellekler tercih edilmesinde fayda var.
Ancak Frekans ile CL değeri arasında ters orantı vardır. Yani frekans arttıkça CL değeri de artacaktır. Genellikle yüksek düzeydeki frekanslı RAM’ler düşük frekansta çalıştırırken CL değerini de overclock yöntemi ile düşürebilirsiniz. Örneğin 2133 MHz CL9 olan bir RAM, 1333 MHz hızda CL6 hızında çalışabilmektedir. Ya da tam terside söz konusudr. CL değerini artırırısanız bu kez RAM’in frekansını daha kolay bir biçimde artırabilirsiniz.
Basitçe örnek vermek gerekirse 1600 MHz CL9 RAM yerine 1600 MHz CL7 RAM satın almalısınız. Çok yüksek frekanslı bellekler için yüksek performans fikri yanlıştır. Zira bilgisayarınızın işlemcisi 1333 destekliyorsa ve overclock söz konusu değilse aldığınız RAM’in pek bir değeri kalmıyor.
CL2, CL3, CL4, CL6, CL7, CL8, CL9…… CL15, CL16 şeklinde devam eder. Kısaca gecikme süresi (CL) değeri işlemciniz ve anakartınız ile desteklenecek düzeyde olması gerekiyor. Aksi halde bu değer çokta önemsenmemeli.
gülşah yaşar
12 Mayıs 2019 at 13:56
cl ile frekans arasında doğru orantı olmuş oluyor ikisi de arttığı için. ters orantı olması için birinin artıp diğerinin azalması lazım sevgiler..
alptekin
27 Kasım 2019 at 14:27
bilgi için teşekkür ederim.