Bilgi

RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!


Herkese merhaba, bu makalemizde sizlere “RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!” konusunda kısaca bilgi vereceğim. Bildiğiniz veya henüz öğreneceğiniz üzere RAM, İngilizce “Random Access Memory” Türkçesi ile (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir depolama yani hafıza birimidir. Bilgisayarlar genellikle üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. RAM, SSD, Harddisk, Flash Bellek gibi depolama birimleri temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak işlemcinin RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, yukarıda saydığım SSD, Harddisk, Flash Bellek gibi depolama birimlerindeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür. Bilgisayarlar işlem yaparken program, uygulama kodlarını ve verilerini tutmak için RAM’leri kullanırlar. RAM’in karakterini tanımlayan özelliği bütün hafıza noktaları neredeyse aynı hızda erişilebilir olmasından kaynaklanıyor. Genellikle birçok RAM türü verileri kalıcı değildir. Bunun anlamı SSD, HDD, USB Bellek gibi depolama aygıtlarından farklı olarak bilgisayar kapatıldığında içerdiği veriyi kaybetmesidir.

Birçok kişi GB değerine bakarak RAM’leri tercih etmekte ki bu tamamen yanlış bir fikirdir. Bir RAM’in gücünü yani performansını belirleyen özellikler; RAM’in türü yani DDR, DDR2, DDR3, DDR4 olması, GB’ı yani kapasitesi, Mhz değeri yani frekansı ve CL değeri yani gecikme süresidir. Bu dört faktör RAM’inizin ne kadar güçlü olduğunu gösteren ana değerlerdir. Tek başına GB değeri bir RAM için hiçbir şey ifade etmeyecektir. Basit bir şekilde 2 GB RAM, 4 GB RAM’den daha yüksek performansa ve dolayısıyla yüksek bir fiyata sahip olabilir. Bir RAM’i incelerken yüksek GB ve Mhz değeri ile düşük CL değeri RAM’in performans açısından üst düzey olduğunu gösterir.

Günümüzde bilgisayarlarda kullanılan RAM türleri genel olarak ekranda görüldüğü üzere DDR, DDR2, DDR3 ve yaygın olarak DDR4 şeklindedir. Ayrıca masaüstü bilgisayar RAM’leri ile dizüstü bilgisayar RAM’leri sadece uzunluk olarak birbirinden ayrılır. Teknoloji ve terim olarak isimlendirmeler neredeyse aynıdır. Sadece bir RAM özelliğinde DIMM bilgisi varsa masaüstü RAM olduğunu, SODIMM varsa dizüstü bilgisayar için üretilmiş RAM olduğu anlamına gelir. Yani masaüstü bilgisayar RAM’ler ile dizüstü bilgisayar RAM’ler yapısal olarak aynı teknoloji olmasına rağmen büyüklük olarak farklı olduğundan birbirlerine uymazlar. Laptoptan çıkardığınız RAM’i masaüstü bilgisayara takamazsınız. Aynı şekilde masaüstü PC RAM’ini laptop’a takamazsınız.

Bir bilgisayarın destekleyeceği RAM tipi, anakart ve sahip olacağı işlemci yapısına göre belirlenmiştir. Yani her bilgisayar sadece bir türde ve belirli özellikteki RAM’i desteklemektedir. Örneğin; benim bilgisayarımın anakartını resmi sitesinden kontrol ettiğimde eğer 7. nesil bir işlemci kullanacaksam DDR4 2400 veya 2133 MHz frekansında RAM kullanmak gerektiği, eğer 6. nesil bir işlemci kullanacaksam DDR4 2133 MHz RAM kullanmam gerektiği belirtilmiştir. Bunun dışındaki RAM’ler bilgisayarımda kullanılamaz. Yani ben sağda solda bulduğum herhangi bir DDR2, DDR3 hatta farklı frekanstaki yani Mhz değerindeki RAM’i bilgisayarıma takıp çalıştıramam. Özetle bir bilgisayar, RAM türlerinden yani DDR, DDR2, DDR3, DDR4 tiplerinden sadece birini destekleyecektir. Çentik yapısından dolayı anakartlar sadece tek tipte RAM türü uyumluluğu sağlar ve yukarıda belirttiğimiz üzere anakartta RAM’in çalışması için istenen frekansta olması gerekmektedir.

Bir anakartın destekleyeceği maksimum RAM miktarı önceden belirlenmiştir. Ayrıca ekran gördüğünüz üzere anakartım maksimum 32 GB’a kadar RAM desteklemektedir. Bunun üzerindeki kapasitede RAM takmam hiçbir şey ifade etmeyecektir. Ayrıca günümüzde bir kişisel bir bilgisayar için maksimum 16 GB RAM yeterlidir. Bu kapasite üzerindeki değerler tamamen israftır! Bilgisayar performansı için hiçbir şey ifade etmeyen değerdir! Bilgisayar ihtiyacı olan maksimum RAM seviyesi dışındaki RAM miktarı boşta bekler, yani kullanılmaz! Şu anda PUBG gibi en ağır oyunlar bile maksimum 16 GB kadar RAM istemektedir. Siz değil 32 GB, bilgisayarınızı 100 GB yapsanız bile bilgisayarınızın hızında en ufak bir değişiklik ifade etmeyecektir. Bu nedenle sağda solda benim 32 GB RAM’im var söylemlerine itibar etmemenizi tavsiye ediyorum. Bir bilgisayar tüm donanım birimleri ile bir bütündür ve performans gösterebileceği seviye sınırlıdır. Bu nedenle önümüzdeki 5 yıl içerisinde 8 GB veya maksimum 16 GB RAM bir kullanıcı için yeterli bir değerdir.

Bilgisayarınızın maksimum ne kadar RAM desteklediği, RAM türü, Mhz (yani frekans) değeri, CL (yani gecikme süresi) değeri gibi bilgileri resmi sitesinden öğrenebilirsiniz. Bu bilgileri öğrenmeden RAM upgrade dediğimiz RAM yükseltme/ekleme işlemlerine başlamamalısınız. Ayrıca hemen alt kısmına bir video linkini bırakacağım buradan Laptop için RAM Yükseltme Rehberini inceleyebilirsiniz. Bilgisayarınıza yeni ram eklemek istiyorsanız mümkünse bilgisayarınızın üzerindeki aynı marka modelde ve özellikte RAM satın alınız. Eğer özelliklerini tam biliyorsanız yukarıda saydığım aynı özellikteki RAM’lerden almalısınız.

RAM hızlandırma veya arttırma programları günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu programlar RAM’inizi kesinlikle hızlandırmaz veya arttıramaz. Bu tipte programların çoğu amaçlarının dışında misyona sahip olduklarından kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Hatta birçok durumda bilgisayarınızın çökmesine ve virüs bulaşmasına neden olacaklardır. Sizin yapmanız gereken ücretli veya ücretsiz bir antivirüs indirip kurmak olacaktır.

RAM’in yetersiz kaldığı durumlarda sabit diskiniz( HDD), flash diskiniz veya ssd’nizin bir kısmını RAM olarak kullanabilirsiniz. Bununla ilgili kısa bir video çekmiştim. Hemen aşağıda yorum ve açıklama kısmında linkini bulabilirsiniz. Bu videoyu izleyerek bilgisayarınızın Sanal RAM’ini arttırabilirsiniz. Böylece bir nebze olsun bilgisayarınızı hızlandırmış olacaksınız.

Benim RAM’lerle ilgili anlatacaklarım bu kadar. Herhangi bir sorunuz varsa yorum kısmını kullanabilirsiniz. Başka bir makalede görüşmek üzere hoşçakalın.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı