Herkese Merhaba. Bu yazımızda “POMEM Başvuru Aşamaları Nelerdir?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Öncelikle polis olmak isteyen lisans ve ön lisans mezunlarının başvurduğu POMEM okulları; en az 4 ay eğitim veren (genellikle 6 ay içerisinde mezun olunan), Polis Akademisine bağlı eğitim kurumlarıdır. Tabi şunu unutmayın lisans ve ön lisans mezunları -eğer yaşları tutuyorsa- PMYO’larada başvurabilir ancak bu okullar daha çok lise mezunlarının başvurduğu 2 yıllık eğitim kurumlarıdır.
POMEM’lere başvurmak isteyen adaylar Polis Akademisi Başkanlığının açıkladığı ön başvuru tarihlerinde kayıt yaparak polis olmak için ilk adımı atmış olurlar. Şimdi sizlere adım adım “POMEM Başvuru Aşamaları Nelerdir?” sorusuna cevap vermeye çalışalım.
1- POMEM Giriş Sınavı Duyurusu ve Başvuru Kılavuzu
İlk olarak Polis Akademisi Başkanlığına ait resmî web sitesi olan www.pa.edu.tr adresindeki “Duyurular” sekmesinde “POMEM Giriş Sınavı Duyurusu” yapılır. Bu duyuruda lisans, ön lisans veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlardan öğrenci alımı yapılacağı bilgisi yer alır.
Bu aşamada polis olmak isteyenler resmî web sitesini belirli aralıklarla takip etmelidirler. Çünkü kısa süre içerisinde Polis Akademisi Başkanlığı “POMEM Giriş Sınavı Başvuru Kılavuzu” yayımlanacak ve bu kılavuz içerisinde “POMEM başvuru şartlarını, ön başvuru tarihini, alınacak öğrenci sayısını, ön başvurunun hangi tarihte yapılacağını, mülakat ve fizik yeterlik gibi sınav esasları” açıklanır.
POMEM Başvuru Şartları İçin Tıklayınız.
POMEM’e Kimler Başvuru Yapabilir?
- Lisans ve ön lisans mezunları.
- Erkekler için en az 1,67 cm boyunda olanlar.
- Bayanlar için en az 1,62 cm boyunda olanlar.
- Beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olanlar.
- Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun olanlar.
- Herhangi bir siyasi partiye üyeliği bulunmayanlar.
- Lisans mezunlarından KPSS P3 puanı en az 60 ve üzerinde olanlar.
- Önlisans mezunlarından KPSS P93 puanı en az 65 ve üzerinde olanlar.
- Polisliğe engel bir suç işlememiş ve ceza almamış olanlar.
- Sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak itibariyle 30 yaşından gün almamış olanlar.
Not: Arkadaşlar hemen üstte POMEM için başvuru şartları linkini bıraktım. Burada en son çıkan POMEM başvuru şartları yer alıyor. Tabi yeni alımlarda şartlar değiştirilebilir, bunu unutmayın.
2- Ön Başvuru
POMEM Başvuruları için ilk adım ön başvuru işlemidir. Polis Akademisi Başkanlığının resmî web sitesi olan www.pa.edu.tr adresinde açıkladığı tarihlerde internet üzerinden “Ön Başvuru” yapılır. İnternet ortamında başvurular ilan edilen zaman aralığında yapılır.
Sık sorulan sorulardan bir tanesi ise kargo, mail veya posta yolu ile POMEM başvurusu yapılıp yapılmayacağı. Arkadaşlar ön başvurular kargo, mail veya posta yolu ile yapılmaz. Sadece ve sadece internet üzerinden “Ön Başvuru” yapılmaktadır. Kargo, E-Mail, Posta Yolu veya başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan tüm başvurular ne yazık ki reddedilir.
Başvuru şartları uygun olan lisans ve ön lisans mezunları www.pa.edu.tr adresinde belirtilen bağlantıyı kullanarak E-Devlet sistemi üzerinden başvurularını gerçekleştirir.
Unutmayın; ön başvurular POMEM Giriş Sınavı Başvuru Kılavuzu yayımlandıktan 1-2 hafta içerisinde başlar. Bu nedenle POMEM Giriş Sınavı Duyurusu yapıldıktan sonra her gün Polis Akademisi Başkanlığının resmî web sitesiniz ziyaret etmeyi unutmayın.
Ön başvuru süresi tamamlandıktan kısa bir süre sonra o yıl kaç tane öğrenci alımı yapılacaksa 10 katı kadar öğrencinin başvurusu kabul edilir. Kısaca o yıl 8.000 POMEM öğrencisi alınacaksa 80.000 öğrencinin başvurusu kabul edilir.
NOT: Arkadaşlar ön başvurular genel olarak Ekim-Kasım-Aralık döneminde yapılıyor. Yine de ara ara Polis Akademisi Başkanlığı sitesini ziyaret etmeyi unutmayın. Ön başvuruyu kaçırırsanız ikinci bir hak vs. tanınmaz. Farklı bir şekilde başvuru süresi uzatılmayabilir. Ancak başkanlık tarafından başvuru süresi uzatılabilir veya alım miktarını arttırılabilir. POMEM alımlarında genel olarak toplam alım kontenjanının %80’i lisans mezunlarına ayrılırken %20’si ön lisans mezunlarına ayrılmaktadır.
3- Sınav Ücretinin Yatırılması
POMEM Giriş Sınavı aşamalarına katılmaya hak kazanan (ön başvurusu kabul edilen) adaylar için, sınav ücreti ve hesap numarası bilgileri kısa süre içerisinde (yaklaşık 1 hafta) Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sitesi www.pa.edu.tr adresinde açıklanır. POMEM öğrencisi olmak isteyen adaylar belirtilen sınav giriş ücretini yatırmak durumundadırlar.
POMEM Giriş Sınavı aşamalarına katılmaya hak kazanan adaylar Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenen sınav başvuru ücretini (şu an için tahmini 200-250 TL) bildirilen tarihe kadar Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün banka şubesine yatıracaklardır. Başvuru ücreti önceki dönem için sadece Halkbank şubelerinden, Halkbank ATM’lerinden ve Halkbank internet bankacılığından yapılmaktaydı. Diğer bankaların şubelerinden, internet bankacılığı ve ATM’lerinden başvuru ücreti yatırma işlemi yapılmadı.
Uyarı: İnternet üzerinden aday belirleme ön başvurusunda bulunan adaylardan sadece sınav aşamalarına katılmaya hak kazanan adaylar sınav ücreti yatıracaktır.
POMEM giriş sınavına başvuruda bulunan adaylardan; başvuru yapmayan ve sınav aşamalarına katılmaya hak kazanmadığı halde başvuru ücreti yatıran, başvuru şartlarından herhangi birini taşımayan, sınava girmeyen, giremeyen, sınava alınmayan, sınavdan çıkarılan, sınavı geçersiz sayılan, aday değerlendirme ve seçme sınavında başarısız olan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ücret yatıran, sınav ücretini kendi adına yatırmayan adayların sınav başvuru ücretleri geri ödenmez.
NOT: Arkadaşlar sınav ücretini yatırmazsanız veya yatırma süresinde göndermezseniz sınava çağrılmazsınız. Geçen yıl 200 TL gibi bir ücret vardı. Her sene miktar değişiyor. Bu senede farklı bir ücret olacağını tahmin ediyoruz. Umarız fazla zamlı olmaz, hatta hiç olmaz.
4- Evrak Teslim ve Ön Sağlık Kontrolü
Adaylar POMEM Fiziki Yeterlik ve Mülakat sınavına girmeden önce Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. (POMEM’e giriş sınavları, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakat sınavı şeklinde iki aşamalı yapılır. Bu değerlendirme sınavları tam olarak 1 gün sürebilir veya bir sonraki günde devam edebilir. Oldukça yorucu bir gün olacağını belirtelim.)
POMEM Giriş Sınavı kapsamında, aday değerlendirme ve seçme sınavı ön sağlık kontrolüne katılacak olan adaylar sınav merkezlerini Polis Akademisi Başkanlığı internet adresinden E-Devlet sistemini kullanarak öğreneceklerdir. İlan edilen sınav tarihi ve sınav merkezinde adaylara ön sağlık kontrolü yapılacaktır. Ayrıca adaylara posta yolu veya değişik iletişim araçları ile sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir. İnternetten yapılan sınav giriş duyurusu tebliğ niteliğindedir.
Adayların, Sınav Merkezlerine girişte yanlarında cep telefonu, ses ve görüntü kayıt cihazı veya bunlara benzer değişik elektronik eşya bulundurmamaları gerekmektedir.
(Bir önceki dönemin Aday Seçme ve Değerlendirme Sınavı Kılavuzu için tıklayınız.)
Ön sağlık kontrolünde ilk olarak boy ve kilo ölçümü yapılmaktadır. Bundan dolayı erkek öğrencilerin için en az 167 cm boy uzunluğuna; kadın öğrenciler içinse en az 162 cm boy uzunluğuna sahip olması gerekiyor. Kilo ölçümünde ise beden kitle indeksi hesaplanır. Bu ölçüme göre erkek ve bayan öğrenciler 18.00 – 27.00 beden kitle indeksi aralığına sahip olması gerekiyor.
Boy-kilo ölçümünden sonra adaya renk körlüğü için test yapılmaktadır. POMEM başvuru sürecinde adayların renk körlüğü kontrolü doktor tarafından yapılır. Renk körlüğü tespiti için size içerisinde çeşitli harf, sayı, şekil barındıran renkli kartlar gösterilir. Verdiğiniz cevaba göre renk körü olup olmadığınız anlaşılacaktır.
Ön sağlık kontrolünde yüzeysel bir muayene gibi düşünebilirsiniz. Burada kan tahlili, idrar tahlili ve röntgen gibi detaylı inceleme yapılmaz. Polis okulunu kazandıktan sonra eğitime başladığınız ilk hafta intibak eğitimi yapılır. Bu eğitim esnasında tüm öğrencilerden tam teşekküllü bir devlet hastanesinden HEYET RAPORU aldırılır. Bu raporu almak için tek tek ilgili uzman doktorlara muayene olursunuz. Bir sorun yoksa eğitime başlayabilirsiniz demektir.
Ön sağlık kontrolünde verdiğiz bilgiler doğrultusunda bir inceleme yapılır. Herhangi bir detaylı inceleme yapılmaz. Kısaca sadece dışarıdan bakıldığında görülebilecek rahatsızlıklara inceleniyor.
Not: Ön sağlık kontrolünde adayın fiziki yapısının polislik mesleği için uygun olup olmadığı, renk körlüğü, gece körlüğü, kekemelik, vücutta kalıcı izlerin olup olmadığı, göz tembelliği vs. gibi kriterlere göre inceleme yapılır.
Ön Sağlık Kontrolünde Elenmenize Neden Olabilecek Bazı Sorunlar;
- Renk körlüğü
- Yüzde 5 metreden bakıldığınca belirleyici iz
- Yarık damak ve yarık dudak ameliyatı olanlar.
- Gözde göz kapağı düşüklüğü, şaşılık ve gözde ameliyat bulgusu ve benzeri durumları tespit
- Kekemelik veya benzeri konuşma bozukluğu
- Ağız ve diş sağlığında kronik ve ilerleyici hastalığı işlevsel konuşma bozukluğu
- Bıçak, sigara, jilet vs. ile kendine zarar verdiği anlaşılan, kalıcı izleri bulunan.
- Kunduracı göğsü ve güvercin göğsü sorunu bulunanlar. (Doktor incelemesi.)
- Kamburluk sorunu olanlar. (Doktor incelemesi.)
- Yüzlerde veya kollarda dövmesi (Kapalı yerlerde sorun olmayabilir.)
Yukarıda saydıklarımızın tamamı Ön Sağlık Kontrolünde doktor muayenesi ile tespit edilir. Burada doktorun verebileceği bazı kararlar elenmenize veya kabul edilmenize neden olabilir.
UYARI: Şahsen Müracaat ve Sınav Merkezlerine adayların alımı sırasında yanlarında cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlar; kulaklık, her türlü elektronik/mekanik cihazlar ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazı vb. araçlar, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar veya değişik benzeri hiçbir elektronik eşya bulundurmamaları gerekmektedir.
Ön Sağlık Kontrolü: Adaylar POMEM sınavlarına girmeden önce Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yapılır. Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. Hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler.
Not: Arkadaşlar evraklarınız tam olsun. Ön sağlık kontrolüne giderken sınav giriş belgenizi almayı unutmayın. Sınav giriş belgenizde her şey yazılı olacak. Sınav giriş belgesi örneği hemen üstte yer alıyor. Bunu internet ortamında buldum. Bir önceki döneme ait bir örnek. Güvenlik amacıyla üzerindeki tüm verileri değiştirdim. Burada dikkat ederseniz; yanınızda kimliğiniz, başvuru formu, sağlık bilgi formu, fiziksel yeterlik sınavına girmeye engel olmadığına dair yazılı beyan, başvuru esnasında istenen belgeler formu, yurtdışında okumuş olanlar için denklik belgesi vs. isteniyor. Bu belgeleri unutmayın ve sınavdan 30 dk önce hazır olun. Bu belgeler sınav giriş belgesini alacağınız linkin -bağlantının- altında yer alacak. Yazıcıdan çıktısını aldıktan sonra mavi tükenmez kalemle doldurup, imzalayıp bu belgelerle sınava gideceksiniz. Abartılı yemekler yemeyin! Muhakkak kahvaltınızı normal bir şekilde yapın. Ön sağlık kontrolü kısa sürüyor. Çok bir şey yok. Kilo-boy ölçümü, renk körlüğü yapıldıktan sonra fiziksel olarak bir şey yoksa sonraki aşamaya geçersiniz. Mesela göz bozukluğu, diğer rahatsızlıkla vs. varsa bunlar kazandığınız ilk hafta doktor raporu ile belirleniyor. Bir şeyi saklamanıza gerek yok. Engel bir durumunuz varsa bence hiç başvurmayın. Örneğin vücudunuzda, örneğin kolunuzda platin varsa bu polisliğe engel oluyor. Bunun gibi bir çok şey. Yine de yorum kısmına yazın cevap vermeye çalışırım. Tüm işlemlerde karışınızda bir komisyon olacak. Motivasyonunuzu tam tutun, endişelenmeyin, bunun bir sınav olduğunu unutmayın. Farklı bir sağlık durumunuz varsa Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğini inceleyin. Her şey burada yazıyor.
5- Fiziki Yeterlilik Sınavı (Parkur)
Evrak teslim ve ön sağlık kontrolünden geçen adaylar bir sonraki aşama olan Fiziki Yeterlilik Aşamasına katılır. Fiziki yeterlilik sınavı, adayın parkurdaki performansına bakılarak, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınav sonucu 60 puanın altında alan adaylar başarısız sayılır. Puanlama ve Parkur Düzeneği Aşağıda verilmiştir.
Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu tarafından “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenler, Fiziki Yeterlilik Sınavına alınırlar. Fiziki Yeterlilik Sınav Komisyonu aday değerlendirme ve seçme işlemini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek aşağıda öngörülen esaslara göre yapar. Fiziki Yeterlilik Sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur. Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar.
Polis akademisi başkanlığı tarafından belirlenen parkura göre adayın bedeni gücü ve çevikliği ön plana çıkacak şekilde süre sınırı olmak kaydıyla spor mülakatı yapılır. POMEM parkuru 7 istasyondan oluşmaktadır. POMEM spor parkurunu erkek adaylar 40 saniye ve altında bitirdiklerinde tam puan alırken kadın adaylar 43 saniye ve altında bitirdiklerinde tam puan almaktadır. POMEM sınavında fiziki yeterlilik testinde değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmaktadır. POMEM fiziki yeterlilik testine katılan adaylardan 60 puan altında alan adaylar başarısız sayılmaktadır.
Not: Arkadaşlar Fiziki Yeterlilik Sınavında adayların tabi tutulacağı parkur ve talimatı ayrıca Polis Akademisi Başkanlığının www.pa.edu.tr resmi internet sayfasından duyurulacaktır. Geçen yılın parkurunu hemen üste bırakıyorum. Bu yılda muhtemelen aynısı olacaktır. Nerdeyse bütün askeri, polislik, bekçilik, özel harekat vs. için bu parkur kullanılıyor. Fiziki Yeterlilik Sınavında yanlarınızda mümkünse spor hareketlerine uygun kıyafet ve ayakkabı getirmeniz faydanıza olacaktır. Ayrıca her ilde bu eğitimleri veren parkur hocaları bulunuyor. Ücret karşılığında bu parkurlara girerek kendinizi test edin. Emin olun her saniye kazanmanız için oldukça önemlidir. Ayrıca fiziki yeterlilik sınavındaki parkur ile eğitim aldığınız parkur zemini biraz farklı olacaktır. Bu sınavda kendine güvenen, füze gibi koşan adamların tepetaklak olabileceğini göreceksiniz. Parkur tamamen denge ve zamanlama işlemidir. Ben boksçuyum, koşucuyum bilmem hangi sporcuyum diyenlere aldanmayın. Başarı sadece dengede olmanızla ilgilidir. Bu sınavda seri olmanız yeterlidir. Ayrıca sınavdan önce kendinizi sakatlamamaya özen gösterin! Aylar öncesinden hafif tempoda, kondisyonlu bir şekilde sınava girerseniz sizin için çok rahat geçecektir. Yoksa zorlayayım kendimi derken sakatlayıp sınav gününü ağrılar için tamamlayabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yerde parkur yoksa il merkezlerinde bir kez olsun gidip inceleyin. Kendinizde örnek bir parkur yapabilirsiniz 🙂 Son olarak erkek ve kadın adayların parkuru biraz farklıdır.
- Kadın Adayların Fiziki Yeterlilik Parkur Şeması İçin Tıklayınız.
- Erkek Adayların Fiziki Yeterlilik Parkur Şeması İçin Tıklayınız.
6- Mülakat Sınavı (Sözlü Mülakat)
Fiziki Yeterlilik Sınavında başarılı olan adaylar, Mülakat Sınav Komisyonu tarafından Mülakat Sınavına tabi tutulurlar. Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın; “konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi” olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir.
Not: Arkadaşlar mülakat aşamasında karşısına geçeceğiniz mülakat komisyonu selamlayın, kendinizi tanıtın ve verilecek talimatı bekleyin. Özgüvensiz olmayın ve abartıya da kaçmayın. Kendinizden emin olun ve kesinlikle soruyu bilmiyorsanız bile düşüncenize göre yine de bir şeyler söyleyin. O andaki davranışınız bir çok şeyi belirleyecektir. Komisyon ile kesinlikle tartışmaya girmeyin. Saygılı olun ve size sorulan soruları içtenlikle cevaplayın. Takım elbisenizi giyin ve derin bir nefes alarak 3-5 dakika sürecek son sınavı başarıyla geçin! Sınavda sorulduğu söylenen örnek sorulara bakın. Bazı platformlarda bunlar bulunuyor. Temel tarih, genel kültür soruları oluyor. Hatta güncel sorularda olabilir. Soruyu bilmeme durumu elenme sebebi değildir. Bu iş tamamen komisyona kalmış.
7- Sınav Sonuç Listesinin Belirlenmesi ve İlanı
Adayların başarı sıralamasına esas POMEM giriş puanı; adayın KPSS puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanının %25’i ve mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamıdır. Başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; KPSS’den alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir. Adayların sınav sonuçları, sınav ile ilgili işlemler tamamlandıktan sonra Polis Akademisi Başkanlığınca ilan edilir.
Not: Sınav sonuçları adaylara Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sayfası www.pa.edu.tr adresinden duyurulacaktır. Ayrıca adaylara posta yolu veya değişik iletişim araçları ile sınav sonuçları duyurulmayacak ve sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternetten yapılan sınav sonuç duyurusu tebliğ niteliğindedir. Adayların eksik, yanıltıcı, yalan beyan, sahte evrak veya sınav komisyonlarını yanlış bilgilendirme sonucunda sınavlara katılarak başarılı olan adayların sınavı asıl ve yedek olarak kazanmış olsalar bile, geçici kesin kayıt işlemleri yapılmayacak, kesin kayıt ve okula kabulleri yapıldıktan sonra bu durumları ortaya çıkanların, ilgili yasal mevzuat çerçevesinde eğitim-öğretimin herhangi bir aşamasında ilişikleri kesilecektir. Adayın söz konusu işleme kasıtlı olarak sebebiyet verdiğinin tespit edilmesi durumunda aday hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.
Sorularınız varsa yorum kısmından sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.
Serdar
5 Ekim 2022 at 15:30
Ön başvurular ne kadar süre içerisinde açıklanıyor?
Mehmet
15 Ekim 2022 at 11:31
Selamın aleyküm abi, ben gözlük kullanıyorum ve ne yazık ki astigmattım da var sizce başvuru da bulunsam olur mu? Teşekkür ederim iyi günler dilerim.
burcu
8 Kasım 2022 at 02:53
merhabalar…
benim elimde yanik izi var küçükken utude yakmisim sorun olur mu