Bilgi
Polis Olduktan Sonra Komiser Nasıl Olunur? 🟢
Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Polis Olduktan Sonra Komiser Nasıl Olunur?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Öncelikle polis memuru olduktan sonra “komiser” olabilirsiniz. Bunun için bazı şartları yerine getirmiş olmanız gerekiyor. 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’na göre polis memurluğundan komiser yardımcılığına geçiş “İhtiyaç hâlinde meslekte fiilen iki yılını dolduran lisans mezunu polis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır.” ifadesiyle hükme bağlanmıştır
Polis Olduktan Sonra Komiser Olma Şartları;
1– En az dört yıllık lisans düzeyinde bir yükseköğretim programından mezun olmak.
2– Başvuru tarihi itibarıyla polislik mesleğinde fiilen iki yılı doldurmuş olmak.
3– Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi seviyesinde olmak.
4– Son iki yıl içinde kısa süreli kıdem durdurma cezası ve meslek yaşantısı içerisinde uzun süreli kıdem durdurma cezası almamış olmak.
5– Hakkında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak.
(Önemli Not: Emniyet Genel Müdürlüğü rütbe terfi sınavında Meslek içi komiser yardımcılığı sınavına girişte 45 yaş şartını kaldırmıştır.)
Eğer Polis Memuru iseniz ve yukarıdaki şartları taşıyorsanız; öncelikle EGM Polis Akademisi Başkanlığı tarafından her yıl açılacak olan ve birimleriniz tarafından duyurulan Komiser Yardımcılığı Sınavına (PAEM – Polis Amirleri Eğitim Merkezi Sınavına) girmeniz gerekiyor.
1- Polis Memuru Olanlar İçin Komiser Yardımcılığı Yazılı Sınavı
Polis memuru adaylar için fiziki yeterlilik ve mülakat sınavı öncesinde çoktan seçmeli yazılı test sınavı yapılır. Yazılı sınav, test şeklinde yapılmaktadır. Sınavda adaylara beş şıklı, çoktan seçmeli, yüz soru sorulacaktır. Öncelikle bu sınavdan başarılı olmanız gerekiyor. (En az 60 Puan)
Komiser Yardımcılığı Sınav Konuları
Yapılacak olan sınavda sorulacak soruların konuları ve oranları hemen aşağıda belirtilmiştir:
1– Polis meslek mevzuatı %30
2– Ceza muhakemesi hukuku %10
3– Ceza hukuku %10
4– Anayasa hukuku %10
5– İdare hukuku %10
6– Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi %10
7– İnsan hakları %10
8– Genel kültür %10
2- Komiser Yardımcılığı Fiziki Yeterlik ve Mülakat Sınavı
Komiser yardımcılığı yazılı sınavına giren ve başarılı olan polis memuru yani emniyet mensubu adaylar için fiziki yeterlik sınavı ve mülakat sınavı yapılmaktadır.
Fiziki yeterlik sınavından sonra adaylar mülakata alınmaktadır.
Fiziki yeterlik sınavı ile mülakat sınavı aynı gün içerisinde Ankara Polis Akademisi Başkanlığında yapılabilmektedir. (Yazılı sınav ise belirlenmiş olan bazı illerde yapılmaktadır.)
Adayların başarılı sayılabilmeleri için aşağıda oluşturulan parkuru erkek adayların 48 saniyede, kadın adayların 51 saniyede tamamlamaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik parkurunun 40 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan erkek adaylar, 43 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan kadın adaylar 100 tam puan alırlar. Fiziki yeterlilik sınavı sonucunda 48 saniyenin üzerinde tamamlayan erkek adaylar, 51 saniyenin üzerinde tamamlayan kadın adaylar fiziki yeterlilik sınavında 70 puanın altında alan adaylar yönetmelik gereği başarısız sayılır. Fiziki yeterlilik sınavında 70 puanın altında alan adaylara 0 puan verilir. Fiziki yeterlilik sınavı komisyonu başarısız adaylar hakkında Polis Amirleri Eğitimi Merkezi öğrenci adayı olamaz kararı verir ve başarısız adaylar mülakat sınavına geçemezler.
Not: Fiziki yeterlilik sınavına girecek adaylar spor kıyafetlerini yanlarında getireceklerdir.
Mülakat sınavında ise adaylara rastgele seçtikleri sorular sorularak değerlendirmeye alınır ve bu değerlendirme sonucunda mülakat puanı verilir.
Komiser Yardımcılığı Başarı Puanı Hesaplanması
Emniyet Mensubu (Polis Memuru) olan adaylar için başarı puanının hesaplanması; yazılı sınav puanının %30’u, fiziki yeterlilik sınavı puanın %30’u ve mülakat sınavı puanının %40’ının toplamıdır. Adaylar arasından başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; yazılı sınavdan alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.
Polis Amirleri Eğitimi Merkezine (PAEM)’e başvuran polis memuru (emniyet mensubu) adayların yukarıda belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları anlaşılması halinde, sınav sonuçlarına bakılmaksızın adaylıkları, öğrenime başlamışlarsa öğrencilikleri sona erdirilir.