PLT (Trombosit) kanın pıhtılaşmasında görev alan küçük kan hücresi parçalarına verilen isimdir. Kanda bulunan tüm hücreler için en küçük hücrelerdir. “Platelet” ve “Kan Pulçukları” olarak da isimlendirilen bu renksiz yapılar kırmızı (alyuvar) ve beyaz kan (akyuvar) hücrelerinden daha küçüktür, sayıları kan tahlilleri ile saptanmaktadır.
Sağlıklı bir kişide PLT (Trombosit)’nin normal değer aralığı her mikro litrede (litrenin milyonda biri) 150.000 ile 400.000 arasıdır. Trombosit sayısı kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber kişilerde farklı zaman aralıklarında değişkenlik gösterir bir yapıya sahiptir. Trombosit yüksekliği görüldüğünde trombosit hücreleri dalakta birikirler ve bir süre sonra karaciğer ve dalak tarafından etkisiz hale getirilirler.
Trombositler kanın pıhtılaşmasına yardımcı olurlar. Tabak şeklindeki kan hücreleridirler ve kemik iliğinde üretilerek kan akışına yavaş yavaş salınırlar. Yüzeyleri protein kaplıdır. Bu sayede birbirlerine ve kan damarlarının duvarlarına yapışabilmektedirler. Bu bir yaralanma esnasında kanın pıhtılaşmasını ve akışının durmasını sağlarlar.
Eğer PLT (Trombosit) seviyesi çok düşük olursa, örneğin bir mikro litrede 20.000’den az trombosit bulunursa, bu bir yaralanma sonrasında çokça kan kaybı yaşanmasına sebep olabilir. PLT (Trombosit) çok az olduğu durumlarda rastgele kanamalar dahi gözlemlenebilir zira bu ölümcül bir durumdur.
Diğer yandan eğer kandaki PLT (Trombosit) seviyesi çok yüksek olursa, damar içerisinde pıhtılaşabilir ve kan akışını durdurabilirler. Bu trombolism kaynaklı bir ölüme yol açabilir.
Eğer kişide beklenmedik bir kanama görüldüyse, ya da çok küçük bir yaralanmada bile kanama uzun sürüyor, durmuyor veya geç duruyorsa, ya da vücutta açıklanamayan morluklar gözlemleniyorsa doktor PLT (Trombosit) testinin yapılmasını isteyebilir.
PLT Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Düşük PLT (Trombosit): Sayısı 150.000’den az olan trombosit sayısı için kullanılır. Trombositopeni hastalığı olarak da adlandırılır. Sayı 50.000’in altına düşerse hayati risk oluşturabilir. Çünkü PLT düşüklüğü durumunda kanın pıhtılaşması zorlaşır ve herhangi bir kanama zor durur. Böylesi bir durumda en ufak bir kesikte ya da benzeri kan kaybına sebebiyet veren durumlarda kan pıhtılaşamayacağından dolayı ciddi kan kaybı yaşanır.
Yüksek PLT (Trombosit): Sayısı 400.000’den çok olan trombosit sayısı için kullanılır. Trombositoz hastalığı olarak da bilinir. Yüksek PLT (Trombosit) değeri, vücudun olması gerekenin çok üzerinde trombosit ürettiği anlamına gelmektedir.