Bilgi

Paraben Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararları Nelerdir?


Gelişen dünya ile birlikte artık doğal yaşamak, doğal beslenmek neredeyse imkansız hale geldi. Öyle ki kullanılan ürünlerin raf ömrünü uzatmak için çeşitli kimyasallar kullanılmaya başlandı hal böyle olunca da tehlike artmaya başladı. İşte bu yazımızda sizlere bu kullanılan kimyasallardan biri olan ve adını reklamlardan sıkça duyduğumuz özellikle günlük hayatımızda kullanmaktan vazgeçemediğimiz kozmetik ürünler, ilaçlar, gıdalar ve kişisel bakım ürünlerinin çoğunda görülen ‘paraben’den bahsedeceğiz.

‘Paraben içermeyen ürün’ ibaresini çoğumuz duymuşuzdur. Bu ibare bize gösteriyor ki paraben zararlı bir içerik. Peki nedir bu paraben? Nerelerde kullanılır? Zararları nelerdir? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Paraben bir koruyucudur. Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için zararlı olan bakteri ve mantar oluşumunu engeller. Maliyeti oldukça düşük olduğu için ürünlerin vazgeçilmezi haline geldiği söylenebilir.

Vücudumuza zararlı olan bu kimyasal maddeler adını kimyasal yapısına bağlanan alkil (R) gruplarından alır, para-hidroksibenzoik asidin esterleridir. En fazla olan parabenler; etilparaben, propilparaben, metilparaben, bütilparaben ve heptilparaben’dir. Aldığınız ürünlerde bunlardan biri varsa o üründe paraben var demektir.

Günlük yaşantımızda kullandığımız birçok üründe karşımıza çıkan bu maddenin nerelerde daha çok kullanıldığını sıralayacak olursak;

1- Kozmetik ürünlerde; ruj, fondöten, pudra, maskara, kapatıcılar, allık, parlatıcı, makyaj çıkarıcılar

2- Kişisel bakım ürünlerinde; kremler, güneş yağları, diş macunu, şampuan, saç kremi, sabunlar, deodorantlar, nemlendiriciler, tonik, vücut spreyleri

3- Gıdalar; ketçap, mayonez, hardal, dondurulmuş gıdalar, meyve suları, reçeller.

4- İlaçlar; göz, burun damlaları, anestezik ilaçlar, rektal ve vajinal ilaçlar, bandaj ve sargı bezleri.

Peki bu paraben’in ne gibi zararları var? gelin şimdi de bu sorumuzun cevabına bakalım;

1- Bu madde oldukça toksiktir. Vücutta toksinlerin birikmesine neden olur.

2- Cilt ile temas ettiğinde dokularda zarara neden olur. Sadece uygulandığı yüzeyde kalmıyor dokulara, kana ve idrara bile geçiyor.

3- Çocuklarda gelişim ve bağışıklık sistemlerinde sorunlara yol açıyor.

4- Cildi gençleştirmek, güzelleştirmek amacıyla kullanılan ürünlerin içeriğindeki paraben cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Çünkü paraben güneşin vücuda verdiği zararları artırarak cilt hücrelerinin ölmesine neden oluyor.

5- Endokrin bozucu kimyasallar olarak tanımlanan parabenler hormon dengesi ve bağışıklık sistemini etkiliyor.

6- Deride tahriş, egzama gibi alerjik reaksiyonlara neden oluyor.

7- Vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor, östrojen miktarını artırarak meme kanser riskinin yükselmesine neden oluyor. Erkeklerde de testesteron hormonunu azalttığı yani kısırlığa neden olduğu bilinmektedir.

İşte sizde bu tarz sorunlar yaşamak istemiyorsanız aldığınız ürünlerin içeriğini mutlaka okuyun. Ürünlerin arkasındaki içindekiler kısmında ‘paraben içermez’, ‘parabensiz’, ‘paraben free’ gibi ibarelerin olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Ucuz olsun da gerisi hiç önemli değil mantığını bir kenara bırakın. Unutmayın ki hiçbir şey sağlığınızdan daha önemli değil!

Hepinize sağlıklı günler diliyorum…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı