Bilgi

Okul İçin Fotokopi Makinası veya Yazıcı Tavsiyesi


Bu yazımızda sizlere “Okul İçin Fotokopi Makinası veya Yazıcı Tavsiyesi” konusu ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Eğer herhangi bir okulda bir öğretmen veya yönetici iseniz fotokopi işlemleri veya sınav kağıdı çıktısı vb. kullanımı için bir fotokopi makinasına veya yazıcıya ihtiyaç duyacaksınız. Aslında bu tip cihazlar için bazen bütçe yetersizliğinden dolayı kiralama yöntemlerine gidilebiliyor. Ancak bu yöntemin pekte karlı olmadığını söylememde fayda var. Aslında bir okulun çıktı elde etmek için kırtasiye vb. yerleri kullanması hem zaman hem de bütçe kaybı diyebilirim. Doğru bir cihaz seçim kısa vadede kendisini amorti edecektir.

Şimdi öncelikle bir okulda olabilecek temel ihtiyaçlar fotokopi, tarayıcı ve çıktı elde etme. Bu tipte (çok fonksiyonlu) olabildiğince uygun fiyatta cihazlar mevcut. Hali hazırda bir bilgisayarı alacağınız bu cihaza bağlayıp  fotokopi, tarayıcı ve çıktı işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Hatta cihaza paylaşım vererek farklı bilgisayarlardan tarama, çıktı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Hatta bazı cihazlarda mobil yazdırma özelliği bulunuyor ki artık bir çok kişi özelliği tercih edebiliyor.

İster yazıcı seçin ister fotokopi makinası her iki durumda da karar vermeniz gereken ana özellik renkli veya siyah-beyaz olması! Özellikle renkli çıktı kullanmak için fotokopi makinası veya çıktı satın almak istediğinizde hem cihaz hemde kullanacağınız kartuş/tonerlerin biraz daha maliyetli olacağını söyleyelim.

Yazıcı veya fotokopi makinası tercihinde kesinlikle teknik desteği olan kaliteli bir cihaz seçmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü adı sanı belli olmayan veya teknik desteği olmayan bir yazıcı aldığınız çıkan bir arıza ile cihaz müzelik durumunda kalabilir.

Bütçeniz tam olarak ne bilmiyorum. Günlük olarak çok az çıktı elde ediyorsanız normal bir çok fonksiyonlu yazıcı rahatlıkla işinizi görecektir. Yok seri baskı isteyen –diyelim ki günlük bazen 400/500 sayfa gibi- çıktı elde ediyorsanız o zaman fotokopi makinası almanızda yarar var.

Şimdi sizlere bir-kaç öneride bulunayım!

Toshiba E-studio-2307 Fotokopi Makinası: Yaklaşık fiyatı 3000 TL olan bu cihazın ana özelliği Siyah-Beyaz yazdırması. Yazdırma, Kopyalama,  Tarama (Renkli Tarama) gibi üç ana fonksiyona sahip. A4, A3, A5-R boyutlarında çıktı elde edebileceğiniz bu fotokopi makinası ile dakikada 23 Sayfa A4 yazdırabilirsiniz. 1700 Sayfaya kadar arttırılabilir kağıt kapasitesi bulunuyor. Tarama özelliğini herhangi bir bilgisayara yapabileceğiniz gibi dilerseniz USB’ye yapabiliyorsunuz. Network tipte olduğu için bir ağ bağlantısı ile aynı ağ içerisinde dilediğiniz bilgisayarla yazdırma (çıktı elde etme) işlemini yapabilirsiniz. Bu makinada çift taraflı yazdırma özelliği bulunmuyor. Bunu manuel olarak yapmanız gerekiyor.

Alternatif olarak Toshiba E-studio-2306 (2500 TL Civarında) veya daha üst modelde Toshiba E-studio-2507 (3800 TL Civarında) tercih edebilirsiniz.

Kyocera FS-1120MFP Fotokopi Makinası: Bu model internette sıklıkla karşımıza çıkan ve yaklaşık 750 TL Civarında bir makine. Yazdırma, kopya, tarama ve faks fonksiyonları bulunan bu cihazın tanıtımında tam toner ile 2.500 sayfalık çıktı elde edilebileceği yazıyor. Siyah-beyaz özellikte A4 ve A6 çıktı elde edebiliyorsunuz. Bu modeli kullanan pek görmedim. Albenisi yüksek bir marka gibi duruyor. Arada her ne kadar bana tanıtım bültenlerinden yollasalar da henüz Toshiba Makinalar gibi test etme olanağım olmadı.

Canon C1225IF Fotokopi Makinası: Canon’un fotokopi ve yazıcı konusunda iyi olduğunu söyleyebilirim. Özlelikle yeni çıkardığı modeller çok tutuldu. Hali hazırda Canon ve Toshiba özellikle fotokopi makinalarında en çok tercih edilen modellere sahip. Canon C1225 Fotokopi Makinasına baktığımızda yaklaşık 3500 TL civarında bütçesi olanlar için ideal çok fonksiyonlu özelliklere sahip. Ayrıca renkli yazdırma özelliğine sahip bu cihaz için bir canon yetkili satıcı olan buradaki firma ile irtibata geçebilirsiniz. Temel özelliklerine gelince;

Otomatik çift taraflı baskı, fotokopi, renkli tarama, gönderme ve faks işlevi, dakikada 25 sayfaya kadar renkli veya siyah beyaz çıktı, 1.100 yaprağa kadar kağıt kapasitesi, 8,9 cm dokunmatik ve kaydırılabilir renkli LCD ekrani Mobil baskı ve tarama desteği, düşük enerji tüketimi gibi özellikleri bulunuyor.

Sonuç (Fotokopis Makinesi): Fotokopi Makinası almaya karar verdiğinizde Canon veya Toshiba tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Bunun için ayıracağınız bütçe minimum 2500’den başlayacağını hatırlatayım. Ayrıca extra toner alacağınızı hesaba katmanız gerekiyor. Bu tip cihazlarda -yazdırma, tarama, fotokopi dışında-A4 dışında A3,A5,A6 kağıt türü dışında yazdırıp yazdırmadığı, renkli baskı yapıp yapmadığı gibi soruların cevaplarını almanız gerekiyor. Ayrıca bu cihazları alacağınız firmalar cihazlarını satmak için uğraşacaklarından mümkünde birden fazla firma ile irtibata geçip artı-eksilerini öğrenin. Farklı fiyat politikası ve güvenilir bir teknik destek lehinize olacaktır.

Okul İçin Yazıcı Tavsiyesi ve Bilgi

Şimdi gelgelelim “yazıcı” seçimine. Eğer bütçeniz 2500 TL veya daha üzerinde değilse alternatif olarak aynı işlevi görecek bir yazıcı alabilirsiniz. Bir laser yazıcı ile fotokopi makinası arasında neredeyse hiçbir fark yoktur. Tamamen benzer çalışma mantığı ve fonksiyonel olarak aynı özelliklere sahiplerdir. Yazıcı tercihindede renkli veya siyah beyaz olmasına karar verdikten sonra kendinize uygun bir yazıcı alabilirsiniz. Bu tipte cihazlar için Samsung, Canon, Brother, HP marka/modellerini tercih edebilirsiniz. Bu markalar olabildiğince güvenli markalar olduğunu ve piyasada çok tercih edildiğini hatırlatayım.

Yazıcılar fotokopi makinalarına göre daha az çıktı gerektiren durumlarda tercih edilir. Burada fotokopi makinalarının sürekli çalışma mantığı ile seri halde çıktı elde veya sürekli fotokopi işlemi yapmak için tasarlandığını söyleyeyim. Yani bir yazıcıdan günde 100 çıktıda 300 çıktı’da elde edebilirsiniz. Ancak burada yazıcının toner miktarı ile yazdırma sayısı devreye giriyor. Örneğin aşağıda gördüğünüz Canon i-SENSYS LBP251DW Lazer Yazıcı için yazalım.  Adamlar diyor önerilen aylık baskı hacmi 750 – 2500. Önerilen bu yani. Aylık çalışma hacmi ise maksimum 50.000 sayfa diyor. “Aylık çalışma hacmi, bir ayda yazdırılan maksimum sayfa sayısı olarak tanımlanmaktadır. Tavsiye edilen aylık çalışma hacminin üzerinde kullanımlar ürünün ömrünü kısaltabilir” şeklinde uyarıları var. Dilerseniz daha fazla baskı elde edebilirsiniz. Ancak yazıcının çalışma/mekanik sistemine sorunlara yol açarmı bilmiyorum. Bir okulda sadece çıktı elde etmek istiyorsanız bu türde bir yazıcıyı alabilirsiniz. Bu yazıcı çok fonksiyonlu değil. Sadece siyah beyaz yazdıran yaklaşık 650 TL değerinde bir yazıcı. Bu yazıcı modelini bir çok şirkette ve kamu kurumunda kullanımına rastlayabilirsiniz. Dediğim gibi amacınız kaliteli bir yazıcı ise bunu alabilirsiniz. Bu arada bu yazıcı çift taraflı yazdırabiliyor. Buradan da ana özelliklerine bakabilirsiniz.

Canon i-SENSYS LBP251DW

Brother MFC-1911W Çok Fonksiyonlu Yazıcı: Bana çok fonksiyonlu (tarama özelliği olacak) uygun bir yazıcı derseniz en uygunu bu model. Hor kullanılmadığı sürece yıllarca sorunsuz kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken hırpalamadan -öğrencilerin olduğunu dikkate alırsak- çıktı almak. Fotokopi özelliği var ancak pek kullanışlı olmasada yinede iş görür. Tarama ve Kimlik fotokopisi için ideal. Bu cihaz temel olarak Fotokopi ve Tarama, Faks, Yazdırma özelliği bulunuyor. Ayrıca 1.000 sayfalık toner kullanır. Bireysel olarak bu modelin bir altı olan Brother DCP-1511 Çok Fonksiyonlu Yazıcı kullanıyorum. Yaklaşık 2-3 yıldır kullanmama rağmen en ufak sorun çıkarmadı. Fax dışında tüm özellikleri içerisinde barındırıyor.

HP LaserJet M277DW Çok Fonksiyonlu Yazıcı: Renkli ve mobilden yazdırma özelliğine sahip olan bu HP Modelin fiyatı yaklaşık 1250 TL civarında. Fotokopi özelliği üstteki Brother’a göre biraz daha profesyonel. Buradanda ürünü detaylı inceleyebilirsiniz.

Samsung SL-M2070FW Çok Fonksiyonlu Yazıcı: Şu anda piyasada küçük pfisler ve bireysel kullanımlar için en çok tercih edilen moellerden biri. Siyah-Beyaz özellikteki bu modelin fiyatı 600 TL civarında. USB + Wi-Fi + Network bağlantısına sahip oldunu ayrıca belirtelim.

1 Yorum

1 Yorum

  1. senem

    8 Eylül 2017 at 15:52

    elinize sağlık güzel bir makale olmuş. bana 4000 tl lik fotokopi makinası önerirmisiniz?

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı