Bilgi

NÖBETÇİ NOTER ÇALIŞMA SAATLERİ 2022


Bu yazımızda “Nöbetçi Noterler Kaça Kadar Açık? Nöbetçi Noter Çalışma Saatleri Nedir? Nöbetçi Noterler Açık mı? Nöbetçi NOTER Hangi Günler Saat Kaça Kadar Açık?” sorularına cevap vereceğiz.

2022 Yılı itibariyle uygulamaya konulan nöbetçi noterlerin çalışma saatleri merak ediliyor. Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında geçtiğimiz yıl ülkemizdeki noter sayısı 2.250’ye çıkarıldı. Özellikle COVID-19 pandemisinden kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle 2021 yılında yaklaşık 5 ay işlem yapılan ve halkın yoğun ilgi gösterdiği nöbetçi noterliklerde toplam 301.737 işlem yapıldı.

Peki, Nöbetçi noter çalışma saatleri 2022: Nöbetçi noterler hangi günler saat kaça kadar açık? Nöbetçi noterler kaça kadar açık? Nöbetçi noterler kaçta kapanıyor? Nöbetçi noterler açık mı? Hafta sonları nöbetçi noterler açık mı? Pazar günleri nöbetçi noter var mı? İşte aradığınız tüm soruların cevapları yazımızın hemen alt kısmında yer alıyor.

NÖBETÇİ NOTER ÇALIŞMA SAATLERİ! NOTER HAFTA SONU ÇALIŞIYOR MU?

Öncelikle ülkemizde noterler hafta içi her gün 09:00’da açılır. Akabinde öğle tatili için bazı yerlerde 12:00’a veya 12:30’dan başlayarak iş yoğunluğuna 13:00 veya 13:30 saatlerine kadar kapanırlar. Öğleden arasındaki bir veya bir buçuk saatlik aradan sonra 13:00’da veya 13:30’da tekrar açılan hizmet vermeye başlayan noterler akşam kapanış saati olan 17:00 saatine kadar çalışmaya devam ederler.

Nöbetçi noterlik için mesai saati cumartesi günü 09.00 16.00 saatleri arasındayken; pazar günü için 10.00 14.00 saatleri arası hizmet vermektedir.

Hafta içi günlerinde hizmet veren noterler 12.00 ila 13.00 saatleri arasındaki öğle molası haricinde 08.30 ile 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı gibi dini bayramlarla birlikte ve 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos gibi resmi tatil olan günlerde NOTER‘ler kapalıdır.

NÖBETÇİ NOTERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Dikkat: Nöbetçi olan noterler hafta sonlarında bazı şehirlerde sadece Cumartesi, bazı şehirlerde ise Cumartesi ve Pazar günleri nöbetleşe sistemle hizmet vermektedir. İllerimizde önümüzdeki hafta sonunda (varsa) nöbetçi olan noterlerin tam listesini yukarıdaki bağlantıdan görebilirsiniz.

NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASI NEDİR?

Anadolu Ajansının (AA) Adalet Bakanlığı verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında noterlik hizmetleri (nöbetçi noterlik, e-noterlik, güvenli ödeme sistemi) geçtiğimiz yıl da yoğun bir şekilde kullanıldı.

Dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından 2019 yılında başlatılan “nöbetçi noterlik” sistemi 2020 yılında Türkiye’yi etkileyen COVID-19 pandemisi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıl ara verilmişti. Pandemi kısıtlamaları nedeniyle 2021 yılında sadece 5 ay kullanılan nöbetçi noterliklerde yaklaşık 300 bin civarında işlem yapıldı. Uygulamanın başlatıldığın günden itibaren nöbetçi noterliklerde yapılan işlem sayısı ise 1 milyon civarında oldu.

YRS işlemlerinde yer alan “Yararlanıcıların işlerinin kolaylaştırılması amacıyla noterliklerin resmi çalışma saatleri dışında ve aynı zamanda tatil günlerinde hizmet vermeleri sağlanacaktır” hedefi doğrultusunda halkın noterliğe kesintisiz erişimi için uygulaması başlanılan nöbetçi noterlik hizmetlerinin daha etkin, verimli ve hızlı yürütülmesi hedefleniyor.

GÜVENLİ ÖDEME İŞLEMİ

Adalet Bakanlığının öncülüğünde Türkiye Noterler Birliği ile ortak çalışma sonucunda 2020 yılında uygulamaya geçilen “Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi” 2021 yılında da başarılı bir şekilde sürdürüldü. Bu kapsamda noterliklerde geçen yıl yaklaşık 9 bin, uygulamanın başladığı günden bugüne kadar ise 10 bin civarında güvenli ödeme işlemi yapıldı.

Bu yıl yapılan işlemlerde yaklaşık 2 milyar lira, uygulamanın başladığı günden bugüne ise yaklaşık 2,3 milyar lira işlem hacmi sağlandı. Yine aynı tarihte uygulamaya başlatılan “noter ücretlerinin kredi kartı ile ödenmesi” uygulaması kapsamında 2021 yılında 5,2 milyon işlemde kredi kartı kullanıldı. Kredi kartının kullanıldığı işlemlerin hacmi 1,5 milyar olduğu belirtiliyor.

Uygulamanın başlatıldığı tarihten bugüne kadar yaklaşık 2,1 milyar lira işlem hacmi gerçekleşti.

PARMAK İZİ TÜM NOTERLERDE KULLANILACAK

Noterliklerde sahte kimliklerin önüne geçmek amacıyla pilot uygulama olarak başlatılan “parmak iziyle kimlik doğrulama yöntemi” uygulaması ile 2021 yılı içerisinde yaklaşık 3 bin kişinin kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirildi. Parmak İzi ile Kimlik Doğrulama Sistemi’nin tüm noterliklerde faaliyet geçirilmesi hedefleniyor.

YRS işlemlerinde yer alan “Yurt dışında yaşayan kişilerin dış temsilciliklerde yaptıkları noterlik işlemlerinin bir örneğinin, bilişim sistemi entegrasyonuyla Türkiye’de en yakın noterden anında alınması sağlanacaktır.” maddesi kapsamında yurt dışındaki konsolosluklarda yaklaşık 97 bin işlem düzenlendi.

Ülkemizdeki noterliklerden örnek alınması işlemleri kapsamında da yurt içindeki noterler arasında alınan örnek sayısı ise bu yıl yaklaşık 72 bin civarında oldu. Böylece 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana yurt içinde noterler arası alınan örnek sayısı 117 bine ulaştı.

Noterlik ve beraberin de hukuki işlemlerin daha hızlı, daha etkin ve daha verimli hale getirilmesini sağlamak ve yargıda dijital dönüşüm hedefleri kapsamında Ekim 2020 yılında başlatılan e-noterlik hizmetinden 2021 yılında yaklaşık 46 bin kişi yararlandı. Uygulama üzerinden 12 bin kişi noter huzuruna gelmeden uzaktan işlemini gerçekleştirdi. E-noterlik hizmetinin en fazla araç satışı, mal rejimi, ihtarname, sözleşme, ihbarname ve vekaletname ile ilgili işlemler yapıldı.

Hizmet sunulan internet üzerinden randevu alma olanağıyla, halk noter işlerini daha kısa sürede halletmesine olanak sağlandı.

Noter Ücretleri Ne Kadar?

  • En Düşük Noter Ücreti: 6,93 TL
  • Noter Bildirim Ücreti Her Yazı İçin: 2,97 TL
  • Noter Çeviri Ücreti: 157,30 TL
  • Noter Emanet Ücreti: 21,95 TL
  • Noter İmza Sirküleri Ücreti: 147 TL
  • Noter Karşılaştırma Ücreti: 9,50 TL
  • Noter Tescil Ücreti Her Sayfa İçin: 2,97 TL
  • Noter Vasiyetname Ücreti: 313,53 TL
  • Noter Yazı Ücreti: 9,50 TL
  • Noter Yol Ücreti Her Gün İçin: 37,65 TL
  • Noterde Defter Onaylama Ücreti 100 Sayfaya Kadar: 2,97 TL
  • Noterde Defter Onaylama Ücreti 100 Sayfayı Aşan: 1,11 TL

2022 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi 02.04.2022 tarihli ve 3844 sayılı Resmi Gazete‘de açıklanmıştır. 2022 Yılına ait Noterlik Ücret Tarifesine ulaşmak için tıklayınız.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı