Bilgi

Nitrik Oksit Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tarih |

Çok eski zamanlardan beri canlılarda varlığı bilinmekte olan nitrik asit, son yıllarda memelilerde ve bitkilerde dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Vücutta doğal olarak üretilen, 50 trilyon hücrenin birbirlerine sinyaller göndererek iletişim kurmalarını sağlayan bir gaz olan nitrik oksidin keşfi damarların genişlemesini sağlayan maddenin araştırılması esasına dayanır. Vücudumuz direkt olarak nitrik oksit üretmez, bunun yerine arjinin isimli bir amino asit üretir.

1998 yılında tıp ve fizyoloji dalında Nobel Ödülü nitrik oksidin sinyalizasyon rolünü keşfettikleri için üç bilim adamına (Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro, Ferid Murad) verilmiştir.

Ayrıca bu yıllarda nitrik oksidin bitki savunma sinyali olarak tanımlanmasının ardından bitki biyolojisi ve nitrik oksit ile ilgili bilimsel çalışmalarda artış gözlenmiştir. Normal koşullarda bitki hücrelerinde az miktarda sentezlenip salınan bu molekül bitki büyüme ve gelişmesinde hormonal özelliklere sahip bir bileşik olarak da rol oynadığı bilinmektedir. Stres şartlarında da reaktif oksijen türleri ile etkileşim haline girerek antioksidan olarak görev alır.

Bitkilere sağladığı yararlardan dolayı son yıllarda oldukça fazla bilimsel çalışma yapılan ‘mucize molekül’ olarak nitelendirilen nitrik oksidin insanlara olan faydaları göz ardı edilemez. Gelin şimdi de biz insanlara ne gibi faydaları varmış onlara bakalım;

  • Kan damarlarının gelişmesini sağlar dolayısıyla kan akışının daha rahat olmasına neden olur.
  • Kalp-damar hastalıklarının iyileştirilmesinde fayda sağlar.
  • Beyindeki sinir hücreleri arasında bilgi aktararak hafızaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin bakterilerle savaşmasına yardımcı olur.
  • Vücutta meydana gelen yorgunluğu giderici etkisi vardır.
  • Spor yapanların kas ve kan metabolizmalarının daha iyi işlemesine ve performanslarının artmasına neden olur.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Algı hissinizin atmasına yardımcı olur.

Peki bu mucize molekülünü artırmanın yolları nelerdir? Nitrik oksit miktarını artırmanın en yaygın yolu egzersizdir bir başka yol da nitrik oksit takviyesi ve besinlerdir. Özellikle L-arginin ve L-sitrulin takviyesi nitrik oksit miktarının artırılmasında yardımcı olur. Peynir, süt, balık, fındık, baklagiller, pancar, ıspanak, lahana, C vitamini bakımından zengin meyveler ile de nitrik oksit miktarı artırılabilir.

Her madde gibi bunun da aşırı kullanımı zarar verebilir.  Arginin ve sitrulin takviyelerinin günlük belirtilen miktardan daha fazla kullanılması baş ağrısı, mide bulantısı, ağız kuruluğu, uyku bozuklukları ve yorgunluk gibi çok fazla yan etkiye neden olur. Ayrıca nitrik oksit düzeylerini artırmak için takviyeleri almadan önce lütfen sağlık uzmanınıza danışın.

Sigara,  kötü beslenme, yüksek kolesterol, hareketsizlik nitrik oksit azlığına yol açar. En mantıklı olanı ise bu saydıklarımızdan uzak durarak nitrik oksit miktarını artırmak ve canlılığınızı sağlıklı yaşamınızı devam ettirmektir…

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version