Bilgi

Network Nedir? LAN, WAN, MAN Nedir?


Network Nedir?

Network, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemi. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980’li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir. İlk bilgisayar ağı, İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın Amerikan Savunma Bakanlığı için geliştirdiği İleri Araştırma Projeleri Ajansı Bilgisayar Ağı yani ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network)’tir.

Network topolojisi 3 başlık altında incelenirler. LAN, WAN ve MAN olmak üzere yapılarına göre standartları vardır.

1- Local Area Network (LAN Topolojisi)

Birden fazla bilgisayarın oluşturmuş olduğu (lokal) en küçük bilgisayar ağlarına LAN denir. Günümüzdeki en hızlı network yapısıdır. İçerisinde bir veya birden fazla hub bulunur. LAN networku üzerindeki PC’ler birbirleri ile yakındır ve 100baseT UTP kablo ile ağ kurulmuştur.

2- Wide Area Network (WAN Topolojisi)

Hız olarak LAN network’lerden yavaş olmasına rağmen en az iki LAN’ın router (yönlendirici) ile birleşmesi sonucu kurulan ağlara WAN denir. Şehirler arası ve uzak mesafeler için tasarlanmış bir network yapısıdır.

3- Metropolian Area Network (MAN Topolojisi)

Fiber optik kablo kullanılarak kurulan çok uzak mesafeleri (örneğin kıtaları) birbirlerine bağlayan yapıya MAN denir. Özellik olarak WAN ile aynıdır ancak hız bakımından LAN hızındadır.

Networklere Neden İhtiyaç Duyarız?

Bilgisayar ağları yani networklere duyulan gereksinimin ilk sebebi; düşük maliyet ile kullanıcıları birbirleri ile haberleştirmek ve uygulama/dosya paylaşmaktır. Bu sayede birden fazla kullanıcı birbirleri ile daha az maliyet harcanarak haberleşebilir ve dosya aktarımı, mesaj alış verişi sağlayabilirler. Diğer bir neden ise; ortak cihazları paylaşmaktır. Network üzerinde bulunan bir yazıcı veya bir scanner (tarayıcı) bütün networkteki client’ların kullanması üzere paylaştırılabilir.

Network Çözümlerinin Getirdiği Faydalar:

Bir network kurmak veya birden fazla bilgisayarı birbiri ile bağlamak bize şu faydaları sağlamaktadır;

  • Dosya Paylaşımı
  • Düşük Maliyet
  • Çevre Cihazlarının Paylaşımı
  • Düşük Maliyet İle Haberleşme
  • Daha Kolay Yönetilebilirlik

Networkların kurulumu gibi; bu networklarin yonetimi de çok onemlidir. Ozellikle bu konuda alanında uzman kişiler her zaman aranan insanlardır. Kişilerin haberleşmesi, dosya paylaşımı ve ortak uygulama ortamı beraberinde bazı tehlikelerde getirir. Internetin yayılması ile günümüzde bu tehlikeler daha da çoğalmıştır. Bu nedenle sistemlerin daha hızlı takip edilmesi ve network güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.

Yapılarına Göre Network Çeşitleri Nelerdir?

Üzerinde bulunan bilgisayarların yapılandırılmasına göre network’lar iki çeşitte incelenebilirler;

Peer To Peer Network: Bu network yapısının diğer bir adı da “Eşler Arası” network’tur. Bu yapılandırmaya göre ağ üzerinde bulunan bilgisayar sayısı kısıtlıdır ve düzey olarak hepsi aynı düzeydedir.

Server Based Network: Server based (client – server) networklerde ise muhakkak bir ana bilgisayar vardır. Bu bilgisayara Server yani sunucu da denir. Bütün ağ işlemleri bu sunucu bilgisayar üzerinde yapılır ve networka dahil olacak kullanıcı bilgisayarları ise bu ana (dedicated) makinede tanımlanmış bir şekilde login olarak ağa dahil olmalıdır.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Alperen Sezen

    17 Nisan 2019 at 20:21

    wan man dan daha uzak yerlere gönderilmesi için yapılır

    lan: internet kafe gibi yerlerde kullanılır.

    man: şehirler arası bağlantı örneğin: kocaelideki akbank ve istanbuldaki akbank

    wan: kıtalar veya ülkeler arası iletişim örneğin: amarikadan türkiyeye veri aktarımı olacak bunun gibi şeyler için

    en hızlısı landır.

    orta hızlısı man dır.

    en yavaşı wan dır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı