Mülkiyet hakkı kavramı ilginç bir şekilde bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kısmen de olsa tam işletilmiyor. Örnek olarak bir Amerikan bankasında veya Avrupa’nın birçok bankasına gittiğinizde dilerseniz anında nakit 10 milyon doları çekebilirsiniz. Kimse size “millet haho diyor, feryat ediyor” demez, diyemez! Çünkü para sizin paranız! Bir sıkıntınız yoksa para vermek zorundalar. Bunların tepesindeki Merkez Bankası eğer banka parayı vermezse emdikleri sütü burunlarından getirir. Aynı şey havale/eft işlemlerinde geçerli. Bankanızdan dilediğiniz miktarda eft/havaleyi gönderebilirsiniz.
Şimdi gelelim bizim meselemize.
Birçok banka ile şu ana kadar haşir, neşir olmuşuzdur.
Ama ilk defa bir banka “EFT/Havale işlemlerinde 250 bin üzerindeki rakam için şubemize gelmeniz gerekiyor” diyor. Yanlış duymadınız bir EFT/Havale yapmak istediğinizde illa şubeye gitmeniz gerekiyor. Müşteri hizmetlerinden veya mobil bankacılık üzerinden bu işlemleri yapmanız imkansız!
250.000 TL üzerindeki bir parayı EFT/Havale yapmak için neden şubeye gidiliyor? Cevapsız.
Farklı bir şekilde diyelim ki tamam şubeye gittiniz dediniz ki hadi bana 250.000 TL verin. Vermezler! Neden mi? Çünkü önceden haber vermeniz gerekiyor. Parayı hazırlayacaklar. İlginç değil mi? Hepi topu 250 bin TL için düşülen duruma bakın.
Hemen aşağıya benzer bir şikâyet bırakıyorum. Umarım banka bunu görür ve bir açıklama yapar.
Mülkiyet hakkı, taşınır (menkul) ya da taşınmaz (gayrimenkul) bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma (usus), yararlanma (fructus) ve tasarruf (abusus) yetkisi veren, hukuk düzeninin sınırları içinde kullanılabilen, mutlak ve ayni bir haktır. Mülkiyet hakkına sahip kişi (malik) mülkiyetinde olan nesneyi kullanma, başkalarına devretme, tahrip etme, nesnenin ürünlerinden yararlanma yetkisine sahiptir. Bu hak mutlak nitelikte olduğundan herkese karşı ileri sürülebilir.
Kaynak: Tıkla