Beslenme, hayatımızın önemli bir parçasıdır ve Hipokrat’tan beri beslenmenin psikoloji üzerine etkileri araştırılmaktadır. Vücudun çeşitli besinlere karşı mutluluk veren kimyasalları ürettiği gözlenmiştir.
Kendinizi kötü hissettiğinizde moralinizi yükseltmek için yemeğe yönelmek cazip gelebilir. Bununla birlikte birçok insanın başvurduğu şekerli, yüksek kalorili yiyecekler olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir. Bu nedenle sağlıklı yiyeceklerin ruh halinizi iyileştirip iyileştiremeyeceğini merak edebilirsiniz.
Son zamanlarda, beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki üzerine bazı araştırmalar ortaya çıkmaktadır. Yine de ruh halinin stres, çevre, kötü uyku, genetik, duygudurum bozuklukları ve beslenme yetersizlikleri gibi birçok faktörden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, yiyeceklerin moralinizi yükseltip yükseltmediğini kesin olarak belirlemek zordur. Bununla birlikte bazı gıdaların beyin sağlığını ve belirli duygu durum bozukluklarını iyileştirdiği gösterilmiştir.
Serotonin Nedir?
Beyin hücreleri arasında kimyasal iletişimi sağlayan hormona serotonin, yani mutluluk hormonu deniyor. Vücudumuzda yeterli miktarda serotonin bulunması ruh halimizi, iştahımızı, uyku saatlerimizi, öğrenme kabiliyetimizi, hafıza durumumuzu, sosyal ilişkilerimizi olumlu olarak etkiliyor. Serotonin eksikliği durumunda ise; bunalım, endişe, sinirli olma hali, karamsar davranışlar, fobiler, uyku sorunları ve ağrılar oluşabiliyor.
Yumurta: Yapılan araştırmalara göre yumurtadaki protein, triptofanın kan plazma düzeylerini önemli ölçüde arttırır. Bu da serotonin seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.
Ceviz: İçeriğinde bulunan omega-3 ve magnezyum sayesinde, vücuttaki serotonin salınımını arttırarak daha mutlu hissetmemizi sağlar. Ayrıca kalorisi yüksek bir yiyecek olmasına rağmen (100 gramı 650 kaloridir) vücut için oldukça faydalı olan omega-3 ve omega-6 içerir. Bu yağ asitlerinin en önemli faydası kötü kolesterol olan LDL’yi düşürüp, iyi huylu kolesterol olan HDL’yi arttırmasıdır.
Muz: Potasyum ve B vitamini kaynağı olan muz, sinir sistemi için oldukça önemlidir. Serotonin miktarını arttırarak günlük mutluluk kaynağımız olabilir. Ayrıca içerisinde bulunan potasyum sayesinde tansiyonu düşürmede ve dengelemede oldukça önemlidir. Potasyum bakımından zengin olduğu için kalp sağlığına olumlu etkiler sağlamaktadır.
Süt Ürünleri: Temel aminoasitlerden biri olan ve serotonin yapımında kullanın triptofan açısından zengin olan süt ve süt ürünleri de kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri yapısı sayesinde özellikle bel çevresindeki yağlanmanın azalmasına, bağırsak dostu özelliği ile hazımsızlık problemi yaşayanlar için sindirime yardımcı oluyor.
Çikolata: Çikolata yiyip de mutlu olmayan çok az kişi vardır. Çikolatanın içerisinde bulunan feniletilamin bileşiği serotonin salgılanmasını arttırarak mutlu olmamızı sağlar. Özellikle kakao içeriği yüksek olan bitter çikolatanın tüketilmesi serotonin salgılanmasını daha çok arttırır.
Serotonin Hormonu Nasıl Arttırılır?
Serotonin seviyenizi yaşamsal değişiklikler ve beslenme şeklinize göre arttırabilirsiniz.
- Gün içinde D vitamini almak,
- Pilates, yoga ve meditasyon yapmak,
- Düzenli fiziksel aktivite yapmak,
- B kompleks ve Omega-3 vitamin takviyesi ,
- Stresi hayatınızdan uzaklaştırmak,
- İlgi duyduğunuz aktiviteleri yapmak,
- Kafein tüketimini azaltmak,
- Kaliteli uyku (7-8 saat) ile serotonin seviyenizi arttırabilirsiniz.
Kaynakça:
- FRIEDMAN M (2018). Analysis, Nutrition, and Health Benefits of Tryptophan. International Journal of Tryptophan Research, 11. http://doi.org/10.1177/1178646918802282,
- Dr. Dyt. Feray ÇAĞIRAN, Mutluluk Veren Besinler, Ocak 2013.