Bilgi

Motor Soğutma Suyu (Antifriz) Nedir? Ne İşe Yarar?

Tarih |

Araç motorları çok fazla miktarda enerji açığa çıkarırlar bunun bir kısmı aracın hareketi için kullanılır bir kısmı egzoz yolu ile atılır bir kısmı ise motor üzerinde kalır. Motor soğutma suyu olarak bilinen antifriz, bilinenin aksine sadece motorun soğuk kış günlerinde geceleri soğuktan donmasını engellemekle görevli değil aynı zamanda hararetin aşırı yükselmesini de kontrol etmeye yarayan, ısıyı emen ve aşınmayı önleyen sıvıdır. Motor soğutma sıvısı tek başına antifriz değildir. Belli miktarda su ve belli miktarda ve renkteki antifrizin karıştırılması ile en etkili hali ortaya çıkarılır.

Soğutma Suyu ve Antifriz

Soğutma suyu daima antifriz işlevi görmelidir. Bu akışkanlar, düşük sıcaklıklarda sıvıların donmasını ve yaz aylarında şehir trafiğinde yaygın olan 100°C’den yüksek sıcaklıklarda kaynamasını önlrt. Sadece antifriz ve su arasındaki doğru karışım oranı, soğutma sisteminiz için gerekli korumayı sağlayabilir.

Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı yüzde 70’i aşarsa donma yüzde 30’un altına düşmekte ve hararet tehlikesi baş göstermektedir. Antifirizin ısıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kullanılır.

Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılmalıdır. “Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesine bomometre ile ölçüm yapıldıktan sonra karar verilmelidir. Bomometre cihazı, sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçmektedir ve formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermemektedir. Dolayısıyla bomometre, antifrizin soğutma sistemini koruma gücünü ölçememektedir.

Motor Soğutma Suyu (Antifriz) Sistemi Parçaları

  • Radyatör
  • Vantilatör
  • Devir Daim Pompası
  • Termostat
  • Hararet (Isı) Gösterici
  • Hararet (Isı) Müşiri
  • İlave Su Kabı
  • Fan Motoru

Bu parçaların başında yer alan Radyatör, soğutma suyunda depo görevi görüyor. Ayrıca radyatörün alt kısmında su boşaltma musluğu da yer almaktadır. Termostat silindir kapağının su çıkışındadır. Motorun çalışma sıcaklığını sabit bir derecede tutmaya yarar. Devir daim pompası ise, radyatör üzerindeki soğuk suyu su kanallarına gönderimde görevlenir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version