Herkese Merhaba. Bu yazımızda bilgisayar monitörlerinde “Response Time (ms) Yani Tepki Süresi Nedir? Ne İşe Yarar?” gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.
Monitör satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler bulunur. Monitörün ekran boyutu, panel türü, yenileme hızı, çözünürlük ve tepki süresi kullanıcılar için oldukça önem taşıyan monitör özellikleridir. Özellikle oyun amaçlı bir monitör satın almayı düşünüyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken özelliklerden biri kuşkusuz tepki süresidir.
Genel olarak “ms” şeklinde belirtilen ve “milisaniye” ile ölçülen monitör tepki süresi, ekrandaki görüntülerin ne kadar kısa sürede ekrana getirildiğini belirtir. Yani beyazdan siyaha ve tekrar beyaz duruma geçişteki süre ne kadar hızlı gerçekleşirse monitör tepkime süresi de o kadar yüksek olacaktır. Bir monitör için tepkime süresi ne kadar düşükse, istenilen işlemlerin gerçekleştirilme süresi ne kadar hızlı bir şekilde gerçekleşirse, ekranda haliyle daha az gölgelenme, daha az karanlık ve daha net görüntüler elde edilecektir.
Çoğu zaman ekran tepkime süresi görüntü yenileme süresi ile karıştırılır. Monitör tepkime süresi milisaniye olarak ölçülür. Bu açıdan bakıldığında çoğu kişinin göz ile fark edemeyeceği kadar kısa süre içerisinde monitördeki görüntüler peş peşe sıralanır. Örneğin; 5 milisaniyelik bir tepki süresine sahip olan ekranda tüm bu geçiş, saniyenin 1/200’ünde gerçekleşecektir. Bu açıdan bakıldığında fark edilemeyecek kadar küçük olan bu detay, ekrandaki görüntü kalitesini ise doğrudan etkiler.
Düşük tepkime süresine sahip bir monitör alındığında her zaman ekranda net ve kaliteli görüntüler elde edilecektir. Özellikle oyun oynayacak kişiler için bu yanıt süresi çok önemlidir. E-spor gibi rekabetin üst düzeyde olduğu oyunları oynayanlar, deneyimini daha üst seviyelere çekebilmek adına 1 milisaniye yanıt süresi olan monitörlerden yana tercih yapmaktadır. Kuşkusuz bu özellikteki monitörler donanımlarla da desteklenerek sorunsuz bir performans sağlanmalıdır. Bu konuda unutulmaması gereken en önemli faktör ise ekran yanıt süresinin sadece kriterlerden birisi olduğudur.
Yenileme hızı, giriş gecikmesi gibi pek çok farklı özelliğin de göz önünde bulundurularak en uygun monitörün tercih edilmesi her zaman için önerilen yöntemdir. Son olarak; piyasada 1 ms’den başlayarak birçok milisaniyede tepki süreli monitörler bulabilmeniz mümkün. Eğer oyun amaçlı bir monitör almayı düşünüyorsanız cihazın 1 ms gibi hızlı bir tepkime süresine sahip olması oldukça önemli. Ancak günlük kullanım noktasında 2-7 ms tepkime değerlerine sahip monitörler işinizi fazlasıyla görecektir.
Özellikle grafik tabanlı rekabetçi oyunlarda ve yüksek FPS’de akıcı bir oyun deneyimi isteyen kullanıcılar sistemlerinde, iyi bir sistem, güçlü bir grafik kartı kadar bu görüntüyü gösterebilecek bir monitör de seçmelidirler.
Son olarak bazı monitörlerde piksellere verilen voltajın arttırılması ile tepkime süresini arttırabilirsiniz. Bu işlemi OD (Overdrive) ayarları ile gerçekleştirebileceğinizi belirtelim. Fakat bu ayarı aşırı açtığınızda bazı oyunlarda tersine hayalet görüntü (reverse-ghosting) yaşama ihtimaliniz bulunuyor. Altta bağlantısını verdiğimiz web site ekranda açık iken OD ayarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz:
TestUFO: Ghosting