LCD veya LED Monitör satın almak istediğiniz bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Bu makalemizde sizlere kısaca LED veya LCD Monitör alırken bazı nelere dikkat edileceği konusunda bilgi vermeye çalışacağım.
1- Markası: Tabi bu benim tavsiyem ancak her zaman kaliteli bir marka alın. Ne olur ne olmaz! Elektronik eşya gerçekten şans meselesi. Satın aldığınızda ölü piksel veya başka bir sorun çıkarsa hemen değiştiren veya aylarca tamirlerde gezdirmeyecek bir marka seçin.
2- Ekran Boyutu: Bireysel kullanım için ideal ekran boyutu 15-22 inç arasındadır. Bu aralıkta monitör almaya özen gösterin. Eğer farklı bir kullanım içinde ona göre seçim yapın. Ayrıca oyun ve grafik tasarım içinse muhakkak büyük ekran tercih edin.
3- Çözünürlük: Ekran kalitesi her zaman önemlidir. Tabi bilgisayar donanımı etkilidir ancak ekran çözünürlüğü ne kadar kaliteli olursa o derece güzel bir görüntü izlersiniz. En yaygın çözünürlük 1920×1080 px’dir. Bu aynı zamanda Full HD oluyor!
4- Tepki Süresi: İngilizcede “Responde Time” diye adlandırılan Tepki Süresi milisaniye cinsinden ölçülen bir değerdir. Değer ne kadar küçükse alınacak monitörün o kadar iyi olduğunu gösterir. Muhakkak 5 ms ve daha düşük monitörler tercih edin. En çok satılanlar ise 5 ms’dir. daha iyi olduğunu gösterir.
5- Görüş açısı: Görüş açısı değerini pek kimse bilmez ancak bu değerinden yüksek olması demek ekranın tam karşısında olmadan net görüntü almak anlamına gelir. Normalde ekran açısı arttıkça bir çok monitörde bozulmalar veya kaybolma başlar.
6- Bağlantı Girişleri: VGA Girişi bilgisayarınıza bağlamanız açısından önemli! Eğer alacağınız monitörde VGA yoksa ve bilgisayarınızda sadece VGA çıkışı varsa o zaman sorun olacaktır. Artık yeni nesil monitörlerde ekstra VGA çıkışıda olabiliyor.
7- Tarama frekansı: LCD veya LED monitörlerde hem yatay hem de dikey tarama özelliği vardır. Bu frekans değerleri yüksek ise ekran görüntüsünü kesintisiz izleme olanağı daha fazla artar.
8- Kontrast veya Kontrast Oranı: Bu değer izlediğiniz görüntünün keskin ve net izlenmesinin bir ölçüsüdür.bir ölçüsüdür. Mesela bazı filmlerde karanlık sahnelerde detay görünmez! işte bunun nedeni kontrast oranının düşük olmasından kaynaklanır.
9- Parlaklık: Parlaklık değerinin yüksek oluşu ekstra bir avantajdır. Resmi daha detaylı izleme açısından önemli bir değerdir.
10- Önemli Ölçüler: Eğer daha fazla deta istiyorum diyorsanız o zaman Nokta Aralığı Değeri (Doth Pitch), Renk Sayısı (m) ve Çalışma Frekansı (Hz) özelliklerine dikkat etmelisiniz.