Bilgi
Monitör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Monitör bilgisayar veya televizyonda görüntüyü dışarı veren parçadır. Bilgisayar ile monitörün düzgün ve uyum içinde çalışmasını ekran kartı sağlar. Ekran kartının kalitesi ne kadar fazla olursa oluşan görüntü de o oranda daha kaliteli olur. Kasadan çıkan kablo ile monitör birbirine bağlanır. Ekran büyüklüğü inç olarak ifade edilir. Bir köşe ile çapraz diğer köşe arasında ki mesafeye inç denir.
CRT Monitör
Eski zamanlar da kullanılan monitör türüdür. Halk arasında tüplü olarak ifade edilir. Büyük bir yer kaplar , güç tasarrufu azdır. İçerisinde bulunan kırmızı yeşil ve mavi renk ışınlar kendi tabancalarından çıkarak renk huzmesinde süzülerek aliminyum yapılı fosforik yapıya çarpar ve renk oluşur. Bu şekilde ekranda beliren görüntü oluşmuş olur.
LCD Monitörler
Günümüzde bu monitör türünün kullanımı daha yaygındır. CRT monitörlere göre çok daha az yer kaplarlar. İnce bir yapısı vardır . Enerji tasarrufu sağlar. Likid kristal bir yapısı vardır. Florasan lambadan çıkan ışınlar likid kristal yapıdan geçer renk plazmasından süzülür ve pixele renk verir. Bu şekilde ekranda görüntü oluşmuş olur. Bu monitörlerin yapım aşamasında ölü pixellerde olabilir bu ölü pixeller gözle görünmez ama bu pixeller arttığında renk bozukluğu şeklinde görülür.LCD monitörler iki çeşitten oluşur.DSTN ucuz olan ve passive matrix teknolojisi kullanılan türüdür. Bu LCD monitör türü genelde dizüstü bilgisayarlarda kullanılır . LCD monitörün diğer bir çeşidi ise TFT’ler ise active matrix denilen görüntüsü daha kaliteli gösteren bir bir teknoloji ile çalışır .
Interlacend ve Non-Interlaceden Monitör
Tek satırların ve daha sonra çift satırların tazelendiği bir yapı ile çalışır.Ekran çözünürlüğü çok kaliteli yapar ama bu ekranda titreşime sebep olmaktadır . Non-interlaced monitörlerde ekranın üstünden altına doğru bir döngüyle her satır tazelenir . Bu sayede titreşim azalır.
Plazma Monitörler
Pahalı bir monitör türüdür . İyon dengesi prensibini kullanarak çalışır.