Bilgi
Modem Tavsiyesi 2019
Herkese Merhaba. Bu yazımızda “modem tavsiyesi” konusunda kısaca bilgi verip son zamanların en çok tercih edilen ve en çok tavsiye edilen popüler modemlerinden bazı önerilerde bulunmaya çalışacağız.
Modem, tanım olarak “Modülator” ve “Demodülator” kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem -kısaca- bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan cihazdır. Bir modem temel olarak; verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.
Modemlere en bilinen örnek, ses bant modem (voice band modem)dir. Bu modem kişisel bir bilgisayardaki dijital veriyi telefon kanalının ses frekansı aralığında elektiriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür. Çalışma mantığını bu şekilde kısaca özetleyebiliriz.
Modemler genellikle birim zamanda gönderebildikleri veri (data) miktarı ile sınıflandırılırlar ve bu miktar genelde bit bölü saniye (bit/s) olarak ölçülür. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına (symbol rate) göre de sınıflandırılabilirler.
Modemler konusunda emin olun çok fazla teknik detay var, tabii sizleri bu teknik detaylar içinde boğmak istemiyorum. Yine de bilmeniz gereken bazı noktaları yazmadan geçemeyeceğim.
Modemler -yukarıda açıkladığımız üzere- bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlar. Standart telefon hatlarında sadece ses transferi yapılabilir. Bu durumda verileri sese ve sesi de veriye dönüştürmek gerekir. Bu dönüştürme işleminin çok yüksek bir hızla yapılması gerekir. Fakat telefon hatlarının kalitesi çok yüksek hıza izin vermemektedir. Bu nedenle her şey modemlerin kendi özelliklerine bağlıdır. Kısaca modemin görevi, bilgisayardan aldığı digital (sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftaki bilgisayardan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmektir.
Bir modem satın almak istediğinizde üzerinde veya tanıtımında büyük harflerle Mbps yazılarını görürsünüz. Aslında bu Mpbs değeri bir pazarlama stratejisinin gereği olduğunu düşünüyorum. Çünkü Mpbs tek başına modemin performansı hakkında bize bilgi vermez. Mbps değeri modemin saniyedeki aktarım hızı ile ilgilidir. Örneğin 300 Mbps özelliğinde bir modem aldınız. Bunun anlamı modem ile bağlı olan bilgisayarlar arasında maximum 300 Mbps hızında veri transferi yapacağıdır. Aksine internet hızınız 300 Mbps’ye çıkmaz. Hizmet aldığınız firmanın size sağladığı erişim hızı neyse o hızda interneti kullanmaya devam edersiniz. Standart olarak bir çok kullanıcı 8 Mbps, 16 Mbps, 24 Mbps, 35 Mbps veya 50 Mbps hızlarında paketlere sahiptir. Örneğin hizmet aldığınız firma size 24 Mbps tahsis etmişse hızınız aynen devam eder. Değil 300 Mbps 1200 Mbps hızında bir modem alsanız bile hızınız 24 Mbps’nin üstüne çıkmaz. Umarım bu kısım anlaşılmıştır.
Diğer bir konu ve herkesin merak ettiği alacağınız modemin -kablosuz özelliğinin- ne kadar alanda kapsayacağıdır. Aslında bunu etkileyen bir çok faktör var. Öyle ucuza bir modem alıp mahalleye wifi yayını yapacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu olay tamamen ne kadar ekmek o kadar köfteolayıdır. Kaliteli bir markadan alacağınız modemin fiyatı ne kadar yükselirse ona göre bir performans alacağınızı unutmayın. Unutmadan bir modemin ne kadar uzağa yayın yaptığını gösteren en önemli üç değer;
- Çıkış (İletim) Gücü:Örnek |<20dBm(EIRP)
- Kablosuz Standartlar:Örnek | IEEE 802.11n, 802.11g, 802.11b
- Frekans Değeri:Örnek | 400-2.4835GHz
Kısaca bir modemin ne kadar güçlü olduğunu anlamak için çıkış gücü, kablosuz standartlar ve frekansile ilgili bir konudur. Bu teknolojiler ne kadar güçlü ise elbette modemin fiyatı o derece artıyor. Fiyat her 50-100 TL oynadığında modemin sahip olduğu iletim teknolojisi güçleniyor diyebiliriz.
Birde şunu unutmayın alacağınız modemi balkonun bir köşesine koyup sonra way efendim niye iyi çekmiyor diye hayıflanmayın ya da modemi yüksek elektromantik alana sahip bir cihazın yanına koyup modem bozuk çalışmıyor diye söylenmeyin. Modemleri daima evin orta alalına yakın ve yüksekte konumlandırın.
Teknolojinin gelişmesi ile çok farklı özellikte modemler çıkmasına rağmen temel olarak tüm modemler aynı işlevi gerçekleştirmek üzere tasarlanmışlardır. Normal bireysel kullanıcılar için çok önemsiz olan teknik özellikler bazen ihtiyacınızın üzerinde veya altında bir ürün almanızı sağlayabilir.
Kablosuz özellikteki (Wi-Fi) modemler neredeyse artık olmazsa olmazlardan. Hepimiz bir şekilde kablosuz özellikle taşınabilir aygıtlar kullandığımızdan öyle yada böyle kablosuz bir modem almak durumundayız. Modemin arkasında bulunan Port sayısı dikkat etmeniz gereken diğer bir husus. Eğer evinizde kablolu internet bağlantısı sağlayacağınız birden fazla masaüstü bilgisayar veya farklı cihaz varsa size tavsiyem en az 4 portlu (ethernet girişi) olan bir modem seçmeniz. Tabi aldığınız modem bir port varsa bu durumda splitter gibi çoklayıcı cihaz almanız gerekecek. Modemden bilgisayara kablo ile 85 metreye kadar kablo ile bir bilgisayara bağlantı sağlayabilirsiniz. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Eğer 100 metre üzerinde bir mesafe bulunuyorsa bu kez araya bir switch bağlamanız gerekiyor.
Kablosuz yani wifi ile kapsama sınırı ise yukarıda belirttiğimiz temel teknik değerlere bağlı. Eğer mesafe çok uzun ise teknik değerlere dikkat etmeniz gerekiyor. Sonra neden çekmiyor sorusunu sormazsınız.
Şimdi size “12 Haziran 2019” itibariyle piyasada en çok tercih edilen, en çok kullanılan ve en uygun modem seçenekleri listeleyelim. Tabi bütçenize göre standart bir modem alabilirsiniz. Şu var tabi bazen hizmet aldığınız firma kaynaklı kesintiler yaşayabileceğiniz gibi bazı ucuz modemler yüksek veri tansferinde saç baş yoldurtan kesintiler yaşatabiliyor. Örneğin 50 TL’ye bir modem aldınız ve evde 3-4 kişi bağlatınız. Bu sırada bir kişi PUBG oynuyor, diğeri video izliyor ve geri kalanlar internette geziniyorsa internetinizin kesilmesi an meselesi. Eğer ürün çok kaliteli değilse modem ısınmaya başlayacak ve bir süre sonra kesinti yaşatacaktır.
Diğer bir konu ise ADSL ve VDSL olayı. Bu konuyuda burada bulunan yazıyı okuyarak detaylı bir şekilde bilgi edinebilirsiniz. (Tıkla)
Modem Tavsiyesi 2019
Aşağıda tavsiye ettiğim modemler hali-hazırda piyasada en çok satılan ve şahsende tavsiye ettiğim modemlerdir. Bilgi açısından sonlara link koydum dilerseniz buralardan satın alabilir veya daha uygun seçenekte diğer e-ticaret mağazalarından satın alabilirsiniz. Google’de küçük bir araştırma yaparsanız daha uygun fiyatta olduğunu göreceksiniz. Anten konusu bir modemde çok önemli bir olay değil. Yani ne kadar anten varsa o kadar iyidir gibi bir algı yanlıştır. Zaten antensiz modemler içinde yerleşik halde anten bulunuyor. Çıkıntı olması görsel açıdan çok iyi çektiği düşüncesi oluşturuyor.
1- TP-Link TD-W8961N 300 Mbps ADSL Modem | Yaklaşık 165TL | Tıkla
Bu modem hali hazırda bireysel kullanıcılar için piyasada en çok satılan modemlerden bir tanesi. Kullanım ve kurulumu oldukça kolay olan bu modem aynı ortamda 1-2 kişinin bağlandığı internet için oldukça ideal. Aslında bir kaç sene önce oldukça ucuz olan bu modem türü son zamanlarda doların biraz yükselmesi fiyatını 150 TL’lere kadar çıkardı diyebilirim. Kablosuz özelliği bir duvar sonrasında biraz zayıflamaya başlıyor. Uygun fiyatlı modem arayanlar için ideal özellikte olduğunu söyleyelim.
2- Asus DSL-N16 300 Mbps VDSL2 Modem | Yaklaşık 270 TL | Tıkla
Asus‘un ürettiği ve piyasada en çok tercih edilen kaliteli bir modem olan DSL-N16 bir çok ihtiyaca yönelik olarak tasarlanmış güzel bir modem. Piyasada 250-350 TL fiyat aralığında bulunmasına rağmen uygun fiyata farklı platformlarda bulmanız mümkün. ASUS DSL-N16 ADSL/VDSL kablosuz modem router, tarz sahibi, gerçek anlamda çoklu fonksiyonlu ve güvenilir performansa sahip bir cihazdır. İnternete ister Ethernet, ister DSL WAN (Wide Area Network) girişlerini kullanarak bağlanarak, kullanıcıların ürünü ister modem router, ister de başlı başına bir kablosuz router olarak kullanmalarına olanak tanır. DSL-N16 ADSL2/2+, ADSL, VDSL2, fiber ve kablo hizmetleriyle uyumludur.
3- TP-Link Archer VR400 ADSL Modem | Yaklaşık 550 TL | Tıkla
Kaliteli bir modem almak isteyenlerin ilk tercih edeceği modemlerden bir tanesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer bütçeniz yeterliyse bu modemden satın almanız sizi pişman etmeyecektir. Hem kurumsal hemde bireysel olarak rahatlıkla kullanacağınız bu modem geniş kapsama alanı ve kullanım kolaylığı konusunda en iyilerden diyebilirim. Archer VR400, 2.4GHz bandında 300Mbps ve 5Ghz bandında 867Mbps dahil olacak şekilde 1.2Gbps’a kadar ulaşan birleştirilmiş ikili band WiFi hızı sunaan internet bağlantısı potensiyelinizi maksimuma çıkartır ve internet tecrübenizden gecikmeleri yokeder. İki ayrık WiFi ağı daha fazla aygıtı destekler ve stabil bir erişim için kablosuz bölünmelerini düşürür. En sonuncu VDSL teknolojisi Archer VR400’ün, 100Mbps’a kadar inanılmaz VDSL genişbant hızı sunmasını sağlar ve bu ADSL2+’dan neredeyse beş kat daha hızlıdır. Archer VR400 DSL modem ve kablosuz yöneltici olarak iki ayrı cihazın bir bütünü olarak iş görür. Entegre edilmiş DSL portu; VDSL2, ADSL2+, ADSL2 ve ADLS dahil olmak üzere bütün standart DSL bağlantılarını destekler.
4- Asus DSL-AC88U 3100 Mbps VDSL2 Modem | Yaklaşık 2000 TL | Tıkla
En hızlı modemler arasında yerini kouruyan ASUS DSL-AC88U hem internet, hem de kablosuz performansında piyasanın lider modemi olma iddasında bulunuyor. Internet performansı açısından ilkleri beraberinde getirecek olan ASUS DSL-AC88U; G.fast desteği ile 900Mbit Download, 500Mbit Upload; VDSL tarafında 300Mbit Download, 100Mbit Upload değerleriyle geleceğin internet performansına şimdiden hazır. İster çevrimiçi oyunlarda sıkı bir rekabete girin veya 4K UHD kalitesinde bir canlı etkinlik yayınlayın, gecikme ve takılma bir seçenek değildir. DSL-AC88U‘daki NitroQAM™ (1024-QAM) teknolojisi, toplamda 3167 Mbps Kablosuz hızıyla, ağınızdaki herkesin akıcı yayın ve düşük gecikmeli çevrimiçi oyun deneyimlemesini sağlar. Bu çok işlevli, geleceğe hazır router, herhangi bir DSL bağlantıyla tam uyumluluk sunarken, ADSL2/2+, ADSL, VDSL2 ve Vplus 35b ile de uyumludur.
5- TP-Link Archer VR2800 VDSL/ADSL Modem Router | Yaklaşık 1500TL | Tıkla
VDSL2 teknolojisi 100Mbps seviyesine kadar VDSL geniş bant hızı iletir. Dahili DSL portu, çoğu İnternet Servis Sağlayıcısı ile uyumluluk için tüm standart DSL bağlantılarını (VR2800, VDSL2, ADSL2+, ADSL2 ve ADSL) destekler. Gelişmiş Broadcom® NitroQAM™ ve 4-akış teknolojisinin güçlü birleşimi 5GHz bant kablosuz hızını her cihaz için arttırmak için veri aktarımını daha da genişletir.
Mehmet
28 Haziran 2019 at 18:51
TP-Link Archer VR1200 icin ne dersiniz?
Adsl den Vdsl ye geçiş yaptim. Ev iki katli , eski modem bazen kopukluk yapiyordu.
Başak Mercan
30 Ocak 2020 at 12:54
Bence bir dahaki tavsiyede Keenetic markasının ürünlerini de inceleyip yayınlamalısınız. Gerçekten çok kaliteli ürünlere sahip bir marka ben extra dsl modelini kullanıyorum ve çok memnunum 2020 için modem tavsiyesi incelemniz olursa kesinlikle keenetic markasının ürünlerini incelemenizi önerebilirim.