Bilgi

Modem Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Tarih |

Modem Nedir? Ne İşe Yarar?

Modem, tanım olarak “Modülator” ve “Demodülator” kelimelerinin birleşmesinden meydana getirilmiş bir terimdir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayarlara erişimini sağlayan cihaza verilen isimdir. Modemler aha çok telefon hattı üzerinden sayısal (digital) verilerin transferinde kullanılır.

Veri gönderen modem, sayısal veriyi telefon hattıyla uyumlu analog sinyallere dönüştürür, bu işleme modülasyon denir. Veri alan modem ise analog işaretleri tekrardan sayısal veriye çevirir bu işleme de demodülasyon denir. Kablosuz modemler ise sayısal verileri radyo sinyallerine dönüştürür.

Modem Nasıl Çalışır?

Modem aldığı verileri ses sinyallerine veya ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşımaktadır. Eğer geniş ağ kurulumu (bağlantısı) söz konusu ise mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır. Modemlere bilinen en iyi örnek, ses bant modem (voice band modem)’dir. Bu modem kişisel bir bilgisayardaki dijital veriyi telefon kanalının ses frekansı aralığında elektiriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür.

300 bps modemleri anlatarak başlayalım çünkü bu modemlerin anlaşılması daha kolaydir. Bu modem sayısal veriyi telefon hattı üzerinden göndermek için Frequency Shift Keying (FSK) yani frekans kaymalı anahtarlama tekniğini kullanır. Bu metotta farklı bit’leri ifade etmek için farklı frekanslar kullanılır.

Bir terminal modem, bilgisayar modemini aradığı zaman, başlangıç modemi olarak adlandirilir ve 0 (sifir) için 1070 hertz frekans, 1 (bir) için 1270 hertz frekans kullanır. Bilgisayar modemine cevaplayan modem denir ve 0 (sifir) için 2025 hertz frekans, 1 (bir) için 2225 hertz frekans kullanarak verileri alir. Çünkü baslangiç ve cevaplayan modemler farklı frekanslar ile iletim yaparlar ve hatti es zamanli olarak kullanirlar. Buna full-duplex işlem denir. Sadece tek yönlü veri ileten modemlere half-duplex denir ve pek yaygın değildir.

Iki tane 300 bps modemin birbirine baglandigini düsünelim. Terminaldeki kullanici “a” harfini girdiginde bu harfin ASCII karsiligi 97’dir, bilgisayar bu sayiyi ikilik sisteme çevirir 01100001. Terminalin içindeki UART cihazi (universal asynchronous receiver/transmitter – evrensel asenkron alici/verici) byte’lari bit’e çevirerek terminalin içindeki seri port olarakta bilinen RS-232 port’una yollar. Terminalin modemi RS-232 port’una baglidir ve bit’leri alarak telefon hatti üzerinden yollar.

Modem Çeşitleri Nelerdir?

Modemler genellikle birim zamanda gönderebildikleri veri (data) miktarı ile sınıflandırılırlar ve bu miktar genelde bit bölü saniye (bit/s) olarak ölçülür. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına (symbol rate) göre de sınıflandırılabilirler.

1- Dahili (İnternal) Modemler: Bilgisayarın ana veri yoluna direkt monte edilebildiklerinden daha aktif görev yaparlar. Cihazın Seri Portlarını meşgul etmeyip yazılımsal COM Port üzerinde de çalışabilirler. Sabit seri port kullanmadığı için üzerindeki Jumper’ lar ile ayarlanması gerekmektedir (PnP ler hariç). Gücünü cihazın güç kaynağından dahili olarak temin eder. Ses ayarları yazılım kontrollüdür.

2- Harici (External) Modemler: Bilgisayara dışarıdan kabloyla bağlanan modemlerdir. Harici modemlerin üzerlerinde, telefon hattının ve modemin bilgisayarla bağlantısını sağlayan kablonun (Ethernet veya USB kablosu) takılacağı giriş-çıkış birimleri ile modemin güç besleme girişi bulunur. Bu modemler genellikle birer kutu görünümü şeklindedirler. Harici modemlerin ön yüzlerinde, kullanıcılara modemin o anki durumuyla ilgili bilgi vermek amacıyla ışıklar bulunur.

Kaynak:

  • http://yunus.hacettepe.edu.tr/~b0123059/modem.htm
  • https://tr.wikipedia.org

1 Yorum

  1. Naif

    28 Kasım 2019 at 21:27

    bilgilendirme için teşekkür ederim.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version