Bilgi

Modem Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?


Telefon hatları üzerinden tek taşınan sinyal ses sinyali değildir. Bilgisayar ve faks cihazları gibi dijital ekipmanlar da telefon hatları üzerinden bilgi alıp bilgi gönderebilirler. Dijital bilgileri telefon şebekesi üzerinden gönderen cihazlara “modem” (MOdulatorDEModulator) denir. Hem gönderen tarafta hem alan tarafta birer modem bulunur. Data gönderen modem dijital sinyali analoga çevirirken alan modem analog sinyali dijitale çevirir.

İletişim teknolojileri arttıkça modem çeşitleri de artmıştır. Şu anda piyasada dial-up (çevirmeli modem), ADSL modem, ISDN modem, 3G modem, vb. birçok çeşidi mevcuttur. Modemlere en bilinen örnek, ses bant modem (voice band modem) olarak da bilinen dial-up modemdir. Bina içi tesisatta kullanılan modem çeşidi de budur. Bu modem kişisel bir bilgisayardaki dijital veriyi telefon kanalının ses frekansı aralığında elektriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür.

Modemler genellikle birim zamanda gönderebildikleri veri (data) miktarı ile sınıflandırılır ve bu miktar genelde bit bölü saniye (bit/s) olarak ölçülür. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına (symbol rate) göre de sınıflandırılabilir.

Dial-up modemler kendi içerisinde ikiye ayrılır:

Dâhili (internal) Modemler: Bilgisayarın ana veri yoluna direkt monte edilebildiklerinden daha aktif görev yapar. Cihazın seri portlarını meşgul etmeyip yazılımsal COM Port üzerinde de çalışabilir. Sabit seri port kullanmadığı için üzerindeki jumperlar ile ayarlanması gerekmektedir (PnP’ler hariç). Gücünü cihazın güç kaynağından dâhili olarak temin eder. Ses ayarları yazılım kontrollüdür.

modem

Harici (external) Modemler: Bilgisayara dışarıdan kabloyla bağlanan modemlerdir. Harici modemlerin üzerlerinde, telefon hattının ve modemin bilgisayarla bağlantısını sağlayan kablonun (ethernet kablosu veya USB kablosu) takılacağı giriş- çıkış birimleri ile modemin güç besleme girişi bulunur. Bu modemler genellikle birer kutu görünümü şeklindedir. Harici modemlerin ön yüzlerinde, kullanıcılara modemin o anki durumuyla ilgili bilgi vermek amacıyla ışıklar bulunur.

internal-modem

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı