Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre, elle atılan ıslak imzanın eşdeğeri kabul edilmektedir. Gerçek hayatta imza gerektiren birçok işlemi, dijital ortamda gerçekleştirmek için kimliğinizi kanıtlamanıza yarayan kişiye özel bir giriş sistemidir.
Mobil imza yani e-imza, içinde nitelikli elektronik sertifika olduğuna dair bir belge, sertifika sahibinin kimlik bilgileri, sertifikayı sağlayan ESHS bilgileri, imza doğrulama belgesi, sertifikanın geçerlilik süresi ve seri numaraları, ESHS’nin sertifikadaki bilgileri doğrulayan elektronik imzası bulunur. 5070 sayılı kanuna göre, kağıt ortamında yürütülen işlemlerin, elektronik ortamda güvenli ve hukuki sonuç doğuracak biçimde yürütülmesi için olanak sağlamıştır. Böylece zamandan, paradan ve iş gücünden tasarruf etmek üzere, kişisel veya kurumsal işler elektronik ortama taşıyarak e-imza kullanılabilir. Mobil imza ile bankacılık işlemleri, finansal işler, kamu kuruluşlarında yapılan başvuru ve işlemler, elektronik sözleşmeler, haberleşmeler, sigortacılık işlemleri, hukuki işlemler, kurumsal kaynak planlama, e-devlet, e-ticaret, e-iş uygulamalarında kullanılabilmektedir.
Öncelikle, işlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılaması sağlanmaktadır. İş maliyetleri düşecek, verimlilik artacaktır. İş takipleri kolaylaşacaktır. Elektronik ortamlarda meydana gelecek olan, güvenlik zafiyetleri ve açıklar ortadan kalkacaktır. E- ticaret hacmi hızla artacaktır. Kağıt tabanlı işlerin ve bunu takip eden süreçlerin ortadan kalkması, müşteriye daha ucuz ve daha hızlı servis verilmesi, yüksek kaliteli bir hizmet anlayışı, aracıların ortadan kalması, kazançların artması gibi faydalar sağlayacaktır.
Yyy
13 Kasım 2019 at 11:21
Bilgi için teşekkür ederiz