Bilgi

Miracast Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?


Miracast, elektronik cihazlar arasında kablolar veya bir ağ bağlantısı olmadan multimedya içeriklerini Wi-Fi ağı kullanarak görüntülemeye olanağı sağlayan bir sistemdir. Başka bir ifade telefon ve tabletlerin ekranını televizyon ekranına yansıtmanızı sağlayan kablosuz bir bağlantı standardıdır. Bu bağlantı standardı sayesinde bilgisayar, tablet veya telefonların görüntüsünü televizyon veya monitörlere yansıtan kabloların yerini almıştır.

Miracast, bir mobil cihazın televizyon gibi başka bir cihazı bulup ona bağlanmasını ve kendi ekranındaki içerikleri televizyonun ekranına yansıtmasını sağlar.

Miracast teknolojisi, dünya çapındaki yüzlerce şirketin oluşturduğu ve Wi-Fi için standartların belirlenmesini sağlayan bir kuruluş olan Wi-Fi İttifakı (Wi-Fi Alliance) tarafından 2012 yılında piyasaya sürülmüştür. Şu anda birçok marka ve cihazın desteklediği bu Miracast sistemi başlangıçta “Wi-Fi üzerinden HDMI” olarak isimlendirilmiş olsa da her marka kendisine göre farklı bir isimlendirme yoluna gitmiştir. Örneğin; LG TV’ler için SmartShare, Samsung TV’ler için AllShare, Sony TV’ler için Ekran Yansıtma, Panasonic için TV’ler Görüntü Yansıtma gibi isimlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca Miracast destekli ürünlerin listesini burada (tıkla) bulabilirsiniz. Wi-Fi İttifakı (Wi-Fi Alliance) web sitesinin destek sayfasında yapılan açıklamaya göre Miracast destekli cihazlar linki, 6135 cihaz tarafından 27 Eylül 2016 tarihi verilerine göre kullanılabilmektedir.

Görüntü aktarımı sağlanacak olan gönderici ve alıcı iki cihazında Miracast teknolojisine sahip olması, eğer teknolojiye sahip değilse HDMI veya USB portları üzerinden Miracast adaptörü kullanımı gerekmektedir. Akıllı telefonlar için ekran paylaşım özelliği ise Android 4.2 (Android Jelly Bean) ve sonrası işletim sistemleri için geçerlidir. Microsoft Miracast desteğini Windows 8.1 ile birlikte sağlayacağı Haziran 2013 tarihinde bildirmiştir. Bu özellik Windows 8.1 gelerek birçok donanım firmasının Miracast desteğini paket içeriği olarak sunmasına önayak olmuştur.

Miracast, Wi-Fi Direct teknolojisini temel almaktadır. Özellikle Android akıllı telefonlarında tanık olduğumuz Wi-Fi Direct teknolojisi iki cihazın doğrudan, uçtan uca Wi-Fi bağlantısı oluşturmasını, böylelikle bir kablosuz ağ yönlendiricisi olmaksızın birbirlerini otomatik olarak bulmalarını ve birbirlerine bağlanmalarını sağlıyor. Miracast evinizdeki kablosuz modemin oluşturduğu ağa bağlı kalmıyor, bunun yerine kendi ağını oluşturarak eşleştirilen cihazlar arasında içerik akışının gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Miracast Apple’ın AirPlay teknolojisine bir cevap veya alternatif olarak gösteriliyor. Standarda destek Android 4.2 ve üstü cihazlarla, Micsrosoft Windows 8.1 işletim sistemi ve sonrası ürünler tarafından veriliyor. Bu da geniş yelpazedeki Android akıllı telefonlarının, tabletlerin ve Windows dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar veya tabletlerinin ekranlarındaki içerikleri televizyon, HDMI aygıtı veya set üstü cihaz gibi Miracast uyumlu alıcılara aktarabildiği anlamına geliyor.

Miracast, 1080p çözünürlükte videonun yansıtılması için H.264 kodlayıcısından ve 5.1 çevresel ses teknolojisinden yararlanır. Ayrıca DRM katmanı da mevcuttur, böylece Miracast destekli taşınabilir mobil cihaz DVD veya müzik gibi telif hakkı korunan içerikleri kendi ekranında Miracast uyumlu bir alıcıya yansıtabilir. Miracast, basit bir ifade ile kablosuz HDMI kablosu olarak nitelendirilebilir. İki cihazı bağlamak için bir kablo kullanmadan Miracast bir cihazın ekranında gördüğünüz içeriği gerçek zamanlı olarak yüksek çözünürlüklü bir ekrana aktarabiliyor. Aynı şey ses için de geçerli. Üstelik Miracast bunu evinizde bulunan Wi-Fi ağına bağlanmadan gerçekleştiriyor. Hali hazırda görüntü aktarımı için iki cihaz arasındaki Wi-Fi ağı dışında herhangi bir ağa gereksinim yoktur.

Miracast kullanımında olumsuz sayılabilecek iki faktör bulunuyor. Bunlardan biri görüntü yansıtma sırasında Android cihazının pil ömrünü önemli ölçüde etkileyebiliyor. İki cihaz arasındaki mesafe arttığında pil tüketim hızı artmaktadır. İkinci olumsuz durum ise android cihazdan TV’ye bağlandığınızda telefonunuzun uyanık kalması gerekiyor. Örneğin, bir film izlediğinizde belirli bir süre sonra telefon ekranı kapanacağından TV ekranı da kararacaktır.

Miracast, Google’ın Chromecast veya Apple’ın AirPlay’i tarafından kullanılan teknolojinin aynısı değildir. Aslında, birçok otorite Miracast’in Apple’ın tescilli sistemine doğrudan bir yanıt verdiğini savunmaktadır.

Miracast’in en önemli faydası, birçok farklı cihaz türünde yaygın olarak benimsenmesidir. Çoğu insan Miracast’ı hiç duymamış olmasına rağmen, iyi haber aslında oldukça yaygın olarak kullanılmasıdır.

Miracast Faydaları Nelerdir?

İnternet Gerektirmez: Bir modemden veya kablosuz Wi-Fi ağından uzakta olsanız bile (örneğin, seyahat ederken veya sahada çalışırken) başka bir cihaza görüntüyü aktarabilirsiniz.

Kablo Kullanımı Bulunmuyor: Herhangi bir HDMI veya USB bağlantısına ihtiyaç duymadan doğrudan Ekran Paylaşımı destekli Mobil Cihaz’dan Miracast destekli TV’ye görüntü aktarımı yapabilirsiniz.

Kullanım Kolaylığı: İki cihaz, neredeyse hiç kullanıcı girişi olmadan birbirini bulacaktır. Bir otele girip, tabletinizden veya telefonunuzdan film izleyebilir, oyun oynayabilir veya internette sörf yapabilirsiniz.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Sertaç

    24 Kasım 2019 at 11:58

    Değerli hocam bir sorum olacak
    Miracast adı altında bir çok cihaz satılıyor. Yorumlar oldukça kafa karıştırıcı. Aynı cihaz için kimisi harika derken kimisi berbat diyor. Profesyonel bir inceleme var mı bu konu hakkkında ya da Hangi ürünü almamı tavsiye edersiniz. Anycast diye ortalama 50-60 tl civarı bir ürün çok yaygın kullanılıyor. Bir de en önemlisi telefonumuzdan açtığımız Netflix ve Blu Tv gibi uygulamaları bazı cihazların yansıtmadığını okudum ne ölçüde doğrudur. teşekkürler

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı