Bilgi
Mandela Etkisi Nedir? Mandela Etkisi Nasıl Oluşur?
2010 yılında Fiona Broome adlı bir blogger tarafından ortaya çok ilginç bir iddia atıldı. Bu iddiaya göre Nelson Mandela 80’li yıllarda hapisteyken öldü. 2013 yılına gelindiğinde Mandela’nın öldüğü haberinin yayılmasıyla birçok insanın yasa girdi. Fakat Mandela’nın 80’lerde öldüğü biliniyordu. Sanki bir akıl oyunu olan bu iddia Mandela Etkisi olarak tanımlandı. Özetle bizim net olarak bildiğimiz bir durum ya da sonucu alakasız bir şekilde farklı durum, neden ve sonuçlarla gerçekleşmişse bu olayları Mandela Etkisi olarak isimlendiriyoruz. İnternette basit bir araştırma yaptıktan sonra bu durumla alakalı birçok örneğe kolaylıkla ulaşabilirsiniz? Şimdi örneklerle beraber minik bir testle hafızamızı yoklayalım. Aşağıdaki sorulara cevap verirken sadece hafızanızı zorlayın ve soruyla ilgili resmi gözünüzün önüne getirmeye çalışın.
- Mickey Mouse ‘nin pantolon askısı var mı?
- Monopoly’nin maskotunda gözlük var mı?
- Star Wars’ta “Luke, I’m your father” diye bir sahne var mı?
- La vache qui rit’in maskotu olan ineğin burnunda halka var mı?
- Volkswagen logosundaki V ve W harfleri birleşik mi?
- Pikachu’nun kuyruğu ne renk?
- Temel Reis’in kolunda kaç dövme var?
- “We are the Champions” şarkısı nasıl bitiyor?
- Star Wars’un en sevilen karakterleri olan C3PO ne renkti?
- Kuzuların Sessizliği filminde “Hello, Clarice” diye bir replik var mı?
Bu soruların cevaplarını evet veya hayır şeklinde cevapladıktan sonra hiçbirinin hatırladığınız gibi olmadığını öğreneceksiniz ve şoka gireceksiniz. Peki bu örnekler hatırladığımız gibi değilse bunun açıklaması ne? Yoksa uyduruyor muyuz?
Mandela etkisini açıklarken birçok teori ortaya atıldı.
Paralel evren teorisi: Yıllardır açıklanmaya çalışılan, gerçek mi değil mi, inansak mı inanmasak mı dediğimiz bir teori olan paralel evrenler iç içe geçmiş milyonlarca evrenin sadece minik farklılıklarla oluşmasından ibaret. İşte bu evrenlerin mevcut farklılıklarla çakışmasından dolayı Mandela etkisi gibi anormalliklerin ortaya çıktığı iddia ediliyor. Örneğin; A evreninde Mickey Mouse’nin pantolon askısı var B evreninde pantolon askısı yok. Bu farklılıktan dolayı yani pantolon askısının olup olmadığı durumda paralel evrenlerdeki bu olaylar çakışınca A evreninde yaşayan insanlar pantolon askısını var olarak hatırlıyor.
Zamanda yolculuk teorisi :Bilim kurgu hatta fantastik filmlerin izlemeye doyamadığımız konularından biri olan zaman yolculuğu, zaman akışında değişiklikler, gibi konularla Mandela etkisi açıklanmaya çalışılıyor. Kısacası geçmişe giden bir zaman yolcusu zamanın akışına müdahalesiyle bazı olayları değiştiriyor. Fakat bazı özel insanlar asıl olan olayı zaman akışı değişmesine rağmen kolaylıkla hatırlayabiliyor.
Uzaylı teorisi: Bu teoriye göre evrende yalnız değilsek yani uzaylılar varsa bizim evrenimiz kesinlikle uzaylıların yaptığı deneylerden, savaşlardan ve yolculuklardan etkileniyordur. Sonuç olarak bu teoriyle beraber Mandela etkisi gibi durumların kolaylıkla yaşanabileceğini savunuluyor.
Simülasyon Teorisi : Bu teoriye inananlar ve savunanlar günümüzde çok fazla. Simülasyon teorisi akımına katılanlar olayı en güzel Matrix filmiyle açıklıyor. Yani dünya bir bilgisayar sistemi ve biz bu sistemin içinde yaşayan canlılarız. Her teknolojik cihazda olduğu gibi bu sistemin de bazı arızaları var ve Mandela etkisi bu arızaların sonucunda oluşmuştur.
CERN Projesi Teorisi : CERN hakkında günlerce hatta haftalar aylar boyunca konuşulabilir. CERN tam anlamıyla büyük bir gizem ve ileride ne gibi sonuçlarının olacağı öngörülemeyeceği bir projedir.Evrenin başlangıç sırrını bulmayı kendine amaç edinen ve Büyük Hidron Çarpıştırıcısına ev sahipliği yapan CERN deneylerinin bir sonucu olarak farklı düzeylerde örneğin kuantum boyutunda oluşan bozulmalar yüzünden Mandela etkisi oluşabilir.