MAC Adresi Nedir?
Bir bilgisayar, cep telefonu, tablet, notebook veya buna benzer internete veya bir network ağına bağlanabilme özelliğinde cihazların kullandığı (5A:2B:49:F7:8E:AB gibi) 12 karakterli fiziksel adrese MAC Adresi (Media Access Control) denir.
MAC adresi kullanıcılar için ağ üzerindeki veri akışını kontrol etmekte kullanılır. Bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar.
MAC adresi, bilgisayarın ethernet kartına üretici tarafından kodlanan bir bilgidir. Dünya üzerinde aynı MAC adresine sahip birden fazla aygır yoktur. Ancak yazılım veya 3. Party programlarla sahte mac adresi üretilebilir. Bir MAC adresi 6 oktetten oluşur. İlk 3 oktet donanımı üreten firmayı işaret eder. Son 3 oktet donanımı işaret eder.
Her bir ağ kartının (Network Kartı, Ethernet Kartı) kendine özgü, dünyada başka bir kartta olmayan 48 bitlik fiziksel adresi vardır.
- İlk 24 bit= 3 byte Üretici Kodu (ilk 3 oktet)
- Son 24 bit= 3 byte Seri Kodu (Son 3 oktet)
MAC adresi kullanımı daha çok yerel ağlarda haberleşmeyi sağlar. Ağın dışına kullanılabilecek bir adres değildir. Kısaca aynı ağ üzerindeki bilgisayarların birbirlerini bulmalarını ve iletişim kurmalarınız sağlar. Aynı ağda iki ağ cihazının birbiriyle haberleşmesi MAC adresiyle mümkün olmaktadır.
Her bir ethernet kartında sadece o karta ait olan bir 48 bitlik numara vardır. Buna MAC adresi denir. MAC adresi üretici firma tarafından kartın rom belleğine üretim sırasında kaydedilir ve bu numara değiştirilemez.
MAC adresi ile ethernet kartları birbirlerinden ayırt edilir. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) bilgisayar ağları ile ilgili ağ standartları belirler. Ağ kartlarının MAC adresleri IEEE tarafından belirlenip üretici firmalara verilir.
Bir MAC adresi F0-B5-45-AA-00-2F şeklinde olabilir. Bu adres o ağ kartı üzerine, üretildiği firma tarafından ROM üzerine kaydedilir ve bir daha değiştirilemez.
MAC Adresi Nasıl Öğrenilir?
MAC Adresini öğrenmek için Başlat >>> Çalıştır >>> cmd yazıp enter yapın >> ardından açılan siyah panele getmac yazıp enter yapmak yeterlidir. Açılan pencerede mac adresi ile ilgili döküm gelecektir. Laptop gibi bir bilgisayar kullanıyorsanız hem wifi hemde Ethernet girişi için ayrı 2 mac adresi olacaktır.