Bilgi

M.2 SATA ve NVMe: Sizin İçin En İyi SSD Hangisi?


Günümüzde en popüler SSD türlerinden ikisi M.2 SATA ve NVMe‘dir. İşte her biri hakkında bilmeniz gerekenleri açıklamaya çalıştık, böylece sizin için en doğru seçeneğe hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz.

Bu makalede:

  • M.2 Nedir?: Katı hal sürücüleri için en yeni ve en çok istenen form faktörü M.2 olarak adlandırılır.
  • NVMe Nedir?: Non-Volatile Memory Express‘in kısaltması olan NVMe, bazı M.2 sürücüleri tarafından kullanılan yeni bir teknolojidir.
  • SATA ve NVMe: NVMe ve SATA arasındaki temel farklar hız ve kablo karmaşasıdır.
  • Düşünülmesi Gereken Şeyler: Tüm teknolojilerde olduğu gibi, bir kutunun veya spesifikasyonların size söylemeyeceği bazı şeyler vardır. M.2 SATA SSD ve NVMe SSD‘ler arasında karar verirken bu ipuçlarını göz önünde bulundurun.
  • M.2 SATA ve NVMe Püf Noktaları: M.2 SATA ve NVMe SSD‘ler arasındaki birkaç temel farkı öğrenerek, bir depolama cihazı satın alırken daha fazla bilgiye sahip olacaksınız.

Bilgisayar depolama birimleri her gün kapasite olarak artıyor ve form faktörü olarak küçülüyor. Artık dönen devasa mekanik sabit diskler tercih edilmediğinden kasalarda gereksiz yere bir alan kaplamıyor veya dizüstü bilgisayarlarda rahatsız edici derecede ses çıkartmıyor. Katı Hal Sürücüleri (SSD’ler), verilerin yazılabileceği ve okunabileceği hızı katlanarak artırırken boyutlarını ise büyük ölçüde azalttı. Yine de katı hal sürücüleri arasında bilinmeye değer ve bilgisayarınızın verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olacak farklılıklar bulunuyor. Günümüzde en popüler SSD türlerinden ikisi M.2 SATA ve NVMe SSD‘lerdir. İşte her biri hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenerek sizin için en doğru seçeneğe hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz.

M.2 SSD Nedir?

SSD diskleri için en yeni ve en çok istenen form faktörü M.2 olarak adlandırılır. Bu sürücüler yaklaşık bir RAM (Bellek) boyutundadır ve 2,5″ SSD benzerleri kadar veri tutabilir. M.2 diskleri, herhangi bir ekstra kabloya ihtiyaç duymadan doğrudan ana karta takılır, bu da onları ilgili bilgisayar yapıları için ideal hale getirir. Kablo yönetimi veya genel boyut ile tüm M.2 sürücüleri doğrudan ana karta takılırken, M.2 cihazlarının çalışabileceği hızı belirleyen soketler arasında önemli bir fark vardır.

M.2‘nin yalnızca bir form faktörü olarak kabul edildiğini hatırlamak önemlidir. M.2 sürücüleri her tür aygıtta bulunur, bu nedenle satın almadan önce bir sürücü hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeniz önemlidir. Başka hiçbir özellik olmadan SSD‘nin nasıl performans göstereceğini size söylemek yeterli bilgi değil. Bir depolama aygıtının ne kadar hızlı çalışacağını size bildiren belirtim veri yolu türüdür. Cihazın bağlı olduğu soket verileri bu şekilde aktarır ve SSD’nizden nasıl bir performans bekleyeceğinizi size söyleyecektir.

NVMe SSD Nedir?

Non-Volatile Memory Express‘in kısaltması olan NVMe, bazı M.2 sürücüleri tarafından kullanılan yeni bir teknolojidir. Bu son derece hızlı yeni veri yolu türü modern grafik kartlarına benzer şekilde anakart üzerindeki PCIe veri yolları kullanır. PCIe bağlantısını kullanarak, M.2 sürücüleri 4.000 MB/sn‘nin üzerinde okuma ve yazma hızlarına ulaşabilir.

NVMe‘nin kendisinin bir veri yolu değil, önceden var olan bir PCIe veriyolunu kullanan bir protokol olduğunu hatırlamak önemlidir. Kısaltma ve basitlik adına, genellikle veriyolu olarak adlandırılan NVMe protokollerini duyabilirsiniz. NVMe sürücülerinin küçük boyutu ve yüksek hızı, depolama teknolojisinde büyük bir sıçrama gerçekleştirdi ve günümüzde bir çok yeni nesil modern cihazlarda bir standart haline geldi.

Yeni nesil NVMe SSD’ler, aktarım hızlarıyla birlikte depolama boyutlarıda artıyor. Daha yeni anakartlar, birden fazla NVMe sürücüsünü bile destekleyerek kablo karmaşasını neredeyse ortadan tamamen kaldırıyor.

SATA ve NVMe SDD’ler: Hız ve Dağınıklık

Çok uzun zamandan beri bilgisayar depolama aygıtları SATA kabloları kullanılarak bağlantı sağlıyor. Bu tür aygıtların düzgün çalışması için biri ana karta veri aktarmak için diğeri PSU’dan güç almak için iki kabloya ihtiyaç duyuyor. Geçmişte, bu türde birden fazla sürücüye duyulan ihtiyaç, bilgisayar kasalarında kablo karmaşasına yol açıyordu ve en kötü noktasında bilgisayar içindeki hava akışını bile etkileyebiliyordu. SATA yarı iletken sürücüler bugün hala kullanılmaktadır ve veri depolamanın mükemmel ve uygun maliyetli bir yoludur.

Ancak SATA SSD‘lerle ilgili en büyük sorun SATA bağlantılarının hızıdır. Yarı iletken sürücü her zaman standart mekanik HDD’den disk daha hızlı olacaktır. Ancak, yalnızca NVMe teknolojisini kullanan SSD‘ler, SATA aygıtlarının katı aktarım hızı sınırlarını geçebilmektedirler.

NVMe ve SATA arasındaki temel farklar hız ve kablo karmaşasıdır. M.2 form faktörlü bir cihaz satın alırken dikkatli olmalısınız; çünkü hemen hemen aynı görünseler de bazı M.2 sürücüleri kablolara gerek kalmadan yine de SATA bağlantısı kullanabilir. SATA M.2 ve 2,5″ SSD‘lerin aynı hızlarda çalıştığını unutmamak önemlidir. Yalnızca sürücü bir NVMe bağlantısı kullanıyorsa performans artışı göreceksiniz. SATA M.2 hala inanılmaz derecede kullanışlıdır ve herhangi bir mekanikten diskten (HDD) daha hızlıdır.

M.2 SATA ve NVMe SSD’lerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm teknolojilerde olduğu gibi, bir kutunun veya spesifikasyonların size söylemeyeceği bazı şeyler vardır. M.2 SATA ve NVMe SSD’ler arasında karar verirken şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:

Sistem Desteği – Nispeten yeni teknoloji, bazı eski cihazlarda NVMe bağlantılarını tam olarak kullanmak için gerekli bileşenler yoktur. SSD satın almadan önce mevcut anakartınızın NVMe’yi desteklediğini kontrol edin.

Hızlı Başlangıç ​​– Sistem performansını artırmanın en kolay yolu, işletim sistemini bir SSD‘ye kurmaktır. Bir NVMe cihazı ile başlatma sürelerinde en büyük artışı göreceksiniz. Bununla birlikte, en küçük SSD bile herhangi bir mekanik sabit sürücüden önemli ölçüde daha iyi performans gösterecektir.

Depolamaya Öncelik Verin – NVMe cihazlarının kullanılması için yaygın bir yol, başka bir SATA SSD ile birlikte kullanmaktır. Bu, çok fazla para harcamadan performansı artırmak için mükemmel bir seçenektir. NVMe sürücüsüne işletim sistemleri ve kaynak yoğun programlar yüklenebilir. Aynı zamanda, yedeklemelere veya daha küçük uygulamalara daha büyük ancak daha uygun maliyetli bir SATA SSD’de hızla erişilebilir.

Oyun Avantajı – Oyun için bir M.2 NVMe kullanmanın önemli bir yararı, oyunlarda yükleme sürelerini katlanarak azaltmasıdır. Sadece bu da değil, NVMe cihazlarına yüklenen oyunlar genel olarak çok daha iyi performansa sahip olacak. Bu, NVMe sürücülerinin veri aktarabildiği yüksek hız sayesindedir. NVMe sürücüleri, oyunculara rekabetçi oyun için en yüksek başarı şansını verir ve oyun deneyimini olabildiğince sorunsuz ve duyarlı hale getirir.

Nesiller Önemlidir – NVMe bağlantılarında bile farklı M.2 cihazları arasında bazı ayrımlar yapılabilir. Belirli nesil NVMe SSD farklı hızlara sahip olabilir. Bu nedenle, bir sürücüdeki okuma ve yazma hızlarını kontrol etmek daha doğru olacaktır. Bazen önceki nesil NVMe sürücüleri, önemli ölçüde yavaşlamadan çok daha ucuz olabilir.

Paylaşılan Bağlantılar – Bazı anakartlarda birden çok PCIe aygıtını desteklemek için yeterli PCIe bağlantısı yoktur. Bu, potansiyel olarak bir grafik kartı veya NVMe sabit sürücü arasında seçim yapmanız gerekebileceği anlamına gelir. Diğer zamanlarda, yeterli PCIe hattı olabilir, ancak yalnızca belirli bir bağlantı NVMe cihazlarını tam hızlarında kullanabilir.

M.2 SATA ve NVMe SSD Püf Noktaları

SSD satın alırken hatırlanması gereken birçok sayı ve kısaltma vardır. Tüketicilerin bazen kafasının karışması şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, M.2 SATA ve NVMe SSD‘ler arasındaki birkaç temel farkı öğrenerek, bir depolama cihazı satın alırken bilgi konusunda bir çok kişinin önünde olacaksınız.

M.2 – Bu sadece bir form faktörüdür ve size cihaz hakkında başka bir bilgi vermez.

NVMe – Bu, depolama aygıtları için bir bağlantı türüdür ve size sürücünün ne kadar hızlı çalışabileceğini söyler.

SATA – NVMe gibi, SATA da bir bağlantı türüdür, ancak daha eski ve daha yavaştır. M.2 sürücülerinin kablolara gerek kalmadan SATA bağlantılarını kullanmaya devam edebileceğini unutmayın. Bu cihazları daha yeni ve daha hızlı NVMe benzerleriyle karıştırmamaya dikkat edin.

SSD‘ler – Katı hal sürücüler her zaman dönen disk sabit sürücülerden daha hızlıdır. Hangi SSD‘ye yükselttiğiniz önemli değil, bir HDD‘yi değiştiriyorsanız performansta olağanüstü bir sıçrama göreceksiniz. Bu, bir M.2 SATA sürücüsünün, bir NVMe sürücüsüne kıyasla paradan tasarruf etmenizi sağlarken, yine de size büyük bir performans yükseltmesi sağlayabileceği anlamına gelir.

Şekil Kontrolü – Bir M.2 sürücüsünün SATA mı yoksa NVMe mi olduğunu anlamanın en hızlı yolu, sürücünün ana karta nereye bağlandığına bakmaktır. SATA M.2 SSD‘ler için, kartın tabanındaki konektör şeridinde iki bölme vardır. NVMe SSD‘ler için, sürücünün ana karta takılı olduğu tarafta yalnızca bir bölme vardır.

İhtiyaçlarınız İçin En İyi SSD’yi Alın

Zaman geçtikçe, depolama çözümleri fiziksel boyutta daha ucuz ve küçülür. Bu gelişmeler, geleneksel sabit diskler tarafından asla mümkün olmayan hızlara sahip inanılmaz derecede şık makinelere yol açmıştır. SSD’ler, özellikle M.2 NVMe cihazları, bilgisayarları daha önce görülmemiş hızlara çıkarıyor.

NVMe sürücülerinin kullanılması için belirli anakartlar gerektirebilirken, SATA SSD‘ler çoğu sistem tarafından kullanılabilir ve yine de önemli bir performans artışı sunar. M.2 SATA ve M.2 NVMe arasındaki hız farkı, HDD’den SDD’ye geçiş kadar büyük olmayabilir. Ancak, rekabetçi oyun oynama gibi belirli görevler için NVMe depolama bir zorunluluktur. Sistem depolamanızı yükseltmeye çalışırken, anakartınızın belirli bir sürücüyü destekleyip desteklemediği ve cihazda ne kadar veri depolamak istediğiniz gibi önemli faktörleri göz önünde bulundurmayı unutmayın. İşin iyi yanı, hangi SSD’yi satın alırsanız alın, bir şekilde faydalı olabilir ve daha sonra PC’nize istediğiniz zaman daha fazla depolama alanı ekleyebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı