Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere anakart üzerinde yer alan M.2 Portu/Form Faktörü hakkında kısaca bilgi vermeye başlayacağım.
M.2 Form Faktörü, standart kuruluşları olan PCI-SIG ve SATA-IO tarafından geliştirilmiş olup PCI-SIG M.2 ve SATA Rev. 3.2 spesifikasyonlarında tanımlanmıştır. İlk önce Next Generation Form Factor (NGFF) olarak isimlendirilmiş, daha sonra 2013’te resmi kuruluşlar tarafından M.2 olarak yeniden isimlendirilmiştir. Halen bir çok kişi M.2’ye hâlâ NGFF demektedir.
M.2 form faktörü, Wi-Fi, Bluetooth, uydu navigasyonu, Yakın Alan İletişimi (NFC), dijital radyo, Wireless Gigabit Alliance (WiGig), Wireless WAN (WWAN) ve Katı Hal Sürücüleri (SSD’ler) gibi eklenti tipi birçok kart için kullanılmaktadır.
M.2’nin şu anda sadece SSD‘lere özel form faktörüne ilişkin bir alt grubu bulunmaktadır.
M.2 form faktörü, SSD’ler gibi küçük form faktörüne sahip kartlara birden fazla seçenek sağlamak amacıyla geliştirildi. SSD’ler önceden, en küçük form faktörü için mSATA’nın eline bakıyordu ama mSATA, 1 TB kapasiteye uygun maliyetle yükseltilemiyordu. Sorunun çözümü, farklı M.2 SSD kart boyutlarına ve kapasitelerine olanak sunan M.2 spesifikasyonuydu. M.2 spesifikasyonu, sistem üreticilerinin ihtiyaç duyulduğunda yüksek kapasitelere genişletilebilecek ortak bir küçük form faktörünü standartlaştırmalarını sağlamaktadır.
Tüm M.2 SSD’ler, sistem kartlarındaki M.2 yuvalarına gömülü olarak takılır. M.2 form faktörü, küçük ayak izi sayesinde daha yüksek bir performans sağlar ve ileride SSD’de teknik geliştirmeler yapılmasına yol açar. Ayrıca güç veya veri kablosu gerektirmediği için, kablo yönetimi zahmetini ortadan kaldırır. mSATA SSD’ler gibi M.2 SSD’ler de yuvaya takılarak monte edilir.
Yakınlarda piyasaya çıkan Intel z97 ve AMD FX 990 yonga kümelerinin kullanıldığı anakartlar, M.2 SATA ve PCIe SSD’leri destekler. Ayrıca, şu anda M.2 SSD’yi destekleyen sayısız dizüstü bilgisayar bulunmaktadır. M.2 SSD satın almadan önce uyumluluk açısından cihazınızın sistem tercihlerine ve kullanım kılavuzuna bakmanız tavsiye edilir.
Bir M.2 SSD, ya SATA’yı ya da PCIe’yi destekler. Aynı anda her ikisini de desteklemez. Ayrıca üreticiler tarafından, ya SATA’yı ya da PCIe’yi veya bazı durumlarda her ikisini de destekleyecek sistem kartı yuvaları belirlenecektir. Aygıtınızda hangi teknolojilerin desteklendiğini kontrol etmek için sisteminizin kullanım kılavuzuna bakmanız gerekir. Bazı anakartlarda, her ikisini de destekleyen yuvalar olabilirken bazılarında yalnızca SATA’yı veya yalnızca PCIe’yi destekleyen yuvalar bulunur.
M.2 SSD, mSATA SSD ile aynı mıdır?
Hayır, ikisi birbirinden tamamen farklıdır. M.2, hem SATA hem de PCIe depolama arabirimini desteklerken mSATA, yalnızca SATA’yı destekler. Fiziksel olarak da farklı görünürler ve aynı sistem konnektörlerine takılamazlar. Aşağıdaki resimde bir M.2 SSD ve bir mSATA SSD görünmektedir (konnektörlerinin ve kart boyutlarının farklı olduğunu görebilirsiniz.)
M.2 SATA SSD’ler, normal 2.5 inç SATA veya mSATA SSD’lerden daha mı hızlı?
Performansları aynı olabilir. Bu durum ayrıca; SSD’lerin kullandığı ana bilgisayar sistemi içindeki denetleyiciye, dahili yerleşime ve her SSD’nin içindeki denetleyiciye de bağlıdır. SATA 3.0 spesifikasyonu, 2.5 inç’te veya mSATA ya da M.2 SSD form faktörlerinde en fazla 600 MB/s hızı destekler.
Kaynak:
https://www.kingston.com/