Lazer yazıcı, fotokopi makinası ile eşedeğer düzeyde sayılır. Ancak tek farkı fotokopi makinası sadece somut belgeleri kopyalayabilirken, lazer yazıcı dijital belgeleride döküman ve belge haline getirebilir. Daha çok baskı amaçlı kullanılmaktadır.
İlk çıktığında sadece siyah beyaz olan bu yazıcılar zaman içerisinde geliştirilerek renkli baskı alanında da bir boyuta sahip oldu. Üretim maliyeti de ekonomik olarak düşük olduğundan günümüzde evlerde yer almaya başladı. Hem hızlı hemde kaliteli belge çıktısı alabilen bu yazıcılar günümüzün en kullanışlı yazıcısıdır. Bundan 1 yıl öncesine kadar en iyi yazıcı sayılırken 3 boyutlu yazıcının yapılmasıyla bu ünvanı 3 boyutlu yazıcı almıştır.
İşleyişi
Lazer yazıcının içerisine baktığımızda 3 ana bölüme ayrılıyor. Bu bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz; devre tablası, lazer ünitesi, baskı kartuşu.
Yazıcının işleyişine gelecek olursak. Yazıcı lazer kullanmakta. Fakat lazer hiç bir zaman kağıda değmiyor. Lazerin görevi ise her dökümanın bir görüntüsünü oluşturmak. Bu görüntü tonerden(statik elektiriğin yardımıyla kağıda yapışan renkli tozlardan) oluşur.
Dijital bir döküman yazıcıya yüklendiğinde yazıcının devre tablası, lazer ışınlarına kartuşa ışık sinyalleri göndermesi için talimat verir. Bu noktada lazer ışınları ve statik elektirik dijital görüntüyü kağıda basılabilecek bir görüntü haline getirir.
Güvenlik Önlemi
Lazer yazıcıların belgede sahtekarlık vb. olaylar için ise çok büyük bir güvenlik önlemi vardır. Bir yazıcı basmış olduğu her kağıda üretim tarihi, yeri, firması ve seri numarası gibi önemli bilgileri noktalar halinde kodlar. Bu kodlan mış olan sarı noktaları tabiki de çıplak gözle görmemiz mümkün değildir. Karanlık bir ortamda mavi ışık altında ise rahatlıkla seçilebilirler.