Bilgi

Laptop Tavsiyesi 2020 | Hangi Laptopu Almalıyım?


Herkese Merhaba. Malum 2020 yılına girdik ve herkes şöyle ucuz, kaliteli ve yüksek performanslı bir laptop arıyor. Tabi “ucuz etin yahnisi” olmasa da yine de biraz araştırma ile kendinize, bütçenize uygun bir laptop satın alabilmeniz mümkün. Aslında normal günlük işlerde bir laptop arıyorsanız piyasada tüm laptop modellerinin işinize yarayacağını söyleyebilirim. Ancak bir oyuncu iseniz veya yüksek grafik gerektiren uygulamalar, programlar kullanıyorsanız biraz oturup düşünmenizde fayda var. Zira artık hiçbir şey ucuz değil ve üst düzey laptoplar ateş pahası.

Bir laptop fiyatı 1000 TL’den başlayıp 100.000 TL’ye kadar değişen fiyat aralığına sahip. Aranızda “ulan 100 bin TL’ye laptop olabilir mi?” diyenler olabilir. Aha buradan (tıkla) ürüne bakıp inceleyebilirler hatta paraları varsa satın alabilirler.

Bir laptop almaya karar vermeden önce az-biraz teknik detaylar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Böylece alacağınız ürünün tam olarak nasıl bir özelliğe sahip olduğunu, verdiğiniz paraya değip değmeyeceğini az-buçuk anlayabilirsiniz. Burada genel kapsam olarak laptopların teknik detayları hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Umarım faydalı olur.

Eskiden laptoplar genel olarak distribütörler aracılığıyla getirilirdi. Ancak şimdilerde siz bile güvenilir sitelerden (Amazon, Aliexpress, Gearbest vs.) doğrudan spariş verip dilediğiniz laptopun adresinize kargolanmasını sağlayabiliyorsunuz. Tabi burada vergilendirme ve spariş süresinin uzunluğunu dikkate aldığınızda biraz bilgi sahibi olup öyle spariş vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de neredeyse Avrupa’da satışta olan tüm laptop modellerini herhangi bir mağazada rahatlıkla bulabilirsiniz. Buradaki tek püf nokta bütçeniz. Kısaca ne kadar köfte o kadar ekmek olayı.

Genel olarak ülkemizde CS:GO, PUBG, World of Tanks, League of Legends, Fortnite: Battle Royale, GTA 5, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, God of War, Call of Duty: WW2 gibi yüksek grafik belleği isteyen oyunlar yaygın olarak oynanıyor. Şahsen kendi bilgisayarımda CS:GO, PUBG, WOT hazır olarak duruyor. Tabi bu oyunlar sadece grafik belleği istemiyor. Bunun yanında kapasite/depolama sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu oyunlar güncelleme vs. ile 30 GB’a varan depolama alanı istediğini düşündüğümüzde yüksek kapasiteli bir depolama alanına ihtiyaç duymaya başlıyoruz.

Bir laptop için temel olan üç donanım birimi İşlemci, RAM ve Ekran Kartı’dır. Bu üç ana bileşen aldığınız bilgisayarın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Ancak buradaki püf nokta her işlemcinin, ramin veya ekran kartının kendine has özellikleri olduğudur. Mesela bir mağazaya girdiğinizde i7 işlemci, 4 GB RAM, 2 GB Ekran Kartı, 1 TB HDD şu fiyata deniliyor. Tabi siz teknik detayları bilmediğinizde aldığınız laptop sonradan evin köşesinde duran bir süs eşyasına dönebiliyor. Kafanızdaki i7 işlemci iyidir algısının altında bir pazarlama stratejisi olduğunu unutmayın. Bu nedenle özellikleri yüksek gibi görünen bir laptop ucuz ise biraz düşünün derim. Her i7 işlemci kendi içerisinde kategorize edilmektedir. Oluşturulan bu her kategoride işlemcinin gücü büyük ölçülerde değişiyor. Farklı bir şekilde i7 işlemci i5 işlemciden iyidir gibi bir fikrede kapılabilirsiniz. Halbuki böyle bir durum her zaman doğru değil. Bir i5 işlemci i7 işlemciden çok daha performanslı olabilir. Aynı şey RAM, Ekran Kartı içinde geçerlidir. Buradaki ana fikir her ürünün bir değeri vardır. Hiçbir zaman bir ürün değerinin altında satılmaz! Hiç kimse, hiçbir bir firma hayrına ucuza ürün dağıtmaz. Bu ürünün üretilmesinden, pazarlanmasına kadar ana unsur kazanmak, daha fazla kazanmaktır.

Sizleri teknik detaylar içinde boğmak istemiyorum. Ancak bir laptop almayı planlıyorsanız her 100 TL’lik bütçe artışının performansa çok ciddi bir katkısı olabileceğini unutmayın. Bütçenizi belirlerken “net bir şekilde şu fiyata almalıyım” sorusunu kendinize sorup öylece satın alma olayına başlayın. Yoksa “aha bu iyi, bu daha iyi, bu çok çok iyi” derken bütçenizin dışına çıkacaksınız.

Laptoplar kendi içerisinde segment segment üretilirler. Mesela; oyun (gaming), iş (office), günlük, multimedya, profesyonel gibi. Sırf özellikleri yüksek diye multimedya özellikli bir laptop aldığınızda ve PUBG gibi bir oyunu oynamaya kalktığınızda “yahu laptop yanıyor” şikayetini sağa sola anlatmaya başlarsınız. Her laptop segmenti kullanım amacına göre tasarlandığını unutmayın.

Laptopların ekranının kaç inç olduğu, ağırlığı oldukça önemli. Bazı laptopların ekranı daha küçük olur bazıları ise oyun segmentinde olduğunda daha büyük olurlar. Yine bazıları ise ortalama profesyonel laptoplar ikisi arasında bir ekran genişliğine sahip olurlar. Oyun bilgisayarlarının performansa göre daha ağır olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.

Neyse kafanızı çok karıştırmadan bazı teknik bilgilere geçelim! Bir bilgisayarın performansını belirleyen en önemli üç donanım birimi “işlemci, ram ve ekran kartı”dır. İşlemci bilgisayarın beynidir. Tüm matematiksel işlemleri gerçekleştiren ana donanımdır. Piyasada AMD ve İntel işlemcili laptoplar yaygın olarak satılmaktadır. Ancak İntel işlemcililer en çok tercih edilen laptoplardır. İntel işlemciler söz konusu olduğunda i3, i5, i7 gibi sıralanırlar. Hemen hemen herkes i7 işlemcinin i5’ten üstün olduğunu düşünür. Ancak durum her zaman böyle değildir. Bir i5 işlemci i7 işlemciden üstün olabilir. İşlemcide dikkat etmeniz gereken GHz ve Önbellek değerleridir. Karşılaştırmada her zaman üst değerde olanı tercih edin. RAM ise bilgisayarın geçici hafızasıdır. Yaptığınız işlemleri aklında donan bir donanımdır. Değer yükseldikçe bilgisayarın performansı artış gösterir. Taa ki anakart dediğimiz yapının desteklediği kadar RAM takılabilir. Genellikle karşımıza 4 GB, 6 GB, 8 GB, 12 GB, 16 GB, 32 GB vs. şeklinde çıkarlar. Ancak buradaki en önemli püf nokta aslında frekanstır. Bunlar daha çok 1333 Mhz, 1600 Mhz, 2133 Mhz gibi gösterilirler. Örneğin 4GB 1600 Mhz, 4GB 1333 Mhz’den daha yüksek performansa sahiptir. Buna dikkat etmenizde fayda var. Ekran kartı ise görüntüyü monitöre yansıtan bir donanımdır. Ekran kartınız ne kadar kaliteli ise o derece net ve sorunsuz bir görüntü elde edersiniz. Ayrıca yüksek grafik isteyen Photoshop, İllistrator vs. gibi programlar ile oyunları için her zaman üst değerde bir ekran kartı tercih edin. Aynı işlemcide olduğu gibi 4 GB ekran kartı her zaman 2 GB ekran kartından iyi değildir. Bunu belirleyen bir çok etmen var ancak öncelikle Bit değerinin yüksek olmasına dikkat edin. Mesela oyun oynayan veya yüksek grafikli program kullanan biriyseniz en az 128 Bit’lik ekran kartlarından tercih edin.

Burada anlattıklarımdan ince detayı anlamışsınızdır. Bir çok firma en üst değerde gösterdiği laptopları ucuz diye piyasaya süre ve bunlar çerez gibi satar. Çünkü kullanıcı takılı olan donanımın teknik detayları hakkında bilgi sahibi değildir.  Mağazalarda gördüğünüz i7 işlemci, 4 GB RAM, 2 GB Ekran kartı etiketlerine sahip ucuz laptoplarda genellikle düşük düzeyde donanımlar kullanılır. Bunlara kanmayın.

Bazı laptoplarda DVD/CD oynatıcı bulunmaz. Yani opsiyoneldir. Alacağınız laptopta DVD/CD özelliği olmasını istiyorsanız kesinlikle bu özelliğin olup olmadığını öğrenin. İkincisi FreeDos olayı ki bu tip laptoplarda Windows 10 gibi bir işletim sistemi olmaz. Bilgisayarı açtığınızda simsiyah bir ekran gelir. Kullanmanız için işletim sistemini yüklemeniz gerekiyor. Bu laptoplar biraz daha (250-500 TL) ucuz oluyor. Formattan anlıyorsanız veya çevrenizde bundan anlayan biri varsa 2-3 saat içerisinde bilgisayarınız hazır hale gelir. Ancak unutmayın doğru bir format atmadığınız taktirde performans kaybı yaşayacaksınız.

Marka olarak Asus, MSI, Toshiba, Dell, Sony, Lenovo gibi kendini kanıtlamış bir laptop alın. Elektronik ürünler bozulma eğilimi gösterirler. Bazen de şans eseri sorunlu çıkma ihtimali bulunuyor. Böyle bir durumda tanınmayan, bilinmeyen bir laptop markası başınızı ağrıtabilir. Üç kuruş fazla olsun ama iyi olsun düşüncesiyle, sorun çıktığında müşteri ve teknik desteği olan bir marka tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Sonra “vay efendim laptopum bir aydır tamirde” diye veryansın etmeyin.

Alacağınız laptopu kesinlikle gidin görün veya gidemiyorsanız videolarını izleyin. İncelemelerine ve yorumlarına bakın. Bilgisayar ekranından “aha tam aradığım bilgisayar” deyip satın almayın! Çok fazla anlamıyorsanız özellikle Vatan Bilgisayar gibi bir mağazadan laptop almaya çalışın. Gerçekten kendini kanıtlamış bir mağaza. Haa bu arada Vatan Bilgisayar ile en ufak bir bağlantım yok! Bunun dışında Teknosa, İstanbul Bilişim, Bimeks gibi mağazalardan da temin edebilirsiniz.

Ufak bir detay daha hatırlatayım. Laptoplarda ürün marka modelinden sonra seri numarası gibi bir değer bulunur. Bu değer aslında laptopun donanım bileşenleri ile ilgili bir koddur. Bu kod değiştiğinde RAM değeri, Harrdisk Kapasitesi, İşlemci vs. değişir. Buna dikkat edin.

Bazı laptoplarda HDD veya SSD diye iki kapasite birimlerinde biri veya her ikisi bulunabiliyor. HDD dediğimiz şey aslında eksiden beri kullandığımız normal sabit harddisktir. 500 GB, 1 TB, 2 TB şeklinde uzar gider. Ancak SSD yeni nesil bir kapasite birimi olup daha hızlı, sessiz ve sorunsuz bir kapasite birimidir. Fakat daha pahalıdır. SSD bir laptop oyunları, programları daha hızlı yükler. Bilgisayar daha hızlı açılır ve genellikle işletim sistemi burada kurulur.

Anlatacaklarım kısaca bunlar. Yorum kısmına ne amaçlar kullanacağınızı ve bütçenizi yazarsanız mümkün olduğunca kısa sürede cevap vermeye çalışacağım. Selametle.

9 Yorum

9 Yorum

  1. Emre

    19 Şubat 2020 at 23:08

    Selamlar hocam 4.000-5.000 arası bütçem var. Oyun ve grafik tasarım amaçlı kullanmayı düşünüyorum. Neler önerirsiniz acaba?

    • mustafa

      15 Temmuz 2020 at 15:06

      Merhaba csgo valorant lol gibi oyunlar oynuyorum 4000 5000 arası bütçem var en uygun bilgisayar modelleri hakkında yardımcı olabilir misiniz

  2. Hüseyin

    26 Nisan 2020 at 12:56

    Selamlar Casper g770 alayı düşünüyoru mönerir misiniz?

  3. mustafa

    15 Temmuz 2020 at 15:05

    Merhaba csgo valorant lol gibi oyunlar oynuyorum 4000 5000 arası bütçem var en uygun bilgisayar modelleri hakkında yardımcı olabilir misiniz

  4. Ahmet

    18 Ağustos 2020 at 21:52

    Merhabalar öncelikle bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Benim bütçem 4 bin ve bi tık üstü olabilir lenova Asus acer dell bu markalarda düşünüyorum ve online ders bağlantısında sıkıntı yapmayacak hızlı aktarım yapabilecek iş görür bir ömeri iz varsa paylaşırsanız sevinirim iyi günler dilerim.

  5. Esra

    1 Eylül 2020 at 01:50

    Iyi günler. Benim bütcem 5000 tl. Bilgisayari lightroom photoshop vb uygulamalar icin kullanacagim. Tavsiyede bulunursaniz sevinirim.

  6. Özlem kaya

    2 Eylül 2020 at 00:05

    Merhaba oğlum 9 yaşında ve malüm içinde bulunduğunuz durumdan ötürü eğitimine evde devam ediyoruz bu nedenle onun okul hayatı boyunca kullanacağı bir laptop a ihtiyacımız var yazınızı okudum hatta dönüş yapmadınız belki diyede kendime küçük notlar tuttum umarım bize yardımcı olursunuz çünkü gerçekten bu konuda hiç bir fikrim yok ve ciddi anlamda yardıma ihtiyacım var

  7. Yıldıray KARLI

    9 Eylül 2020 at 20:57

    Selam
    Ben 6 sınıfa giden kızım için leptop almak istiyorum. Canlı derslere giriyor ve şu anda kullandığımız APPLE MAKPORO ( 2012de oğlum için almıştım ) çok kasıyor ve yenisini alıp en azında lise sona kadar kullanabileceğimiz bir bilgisayar ve özelliklerini tavsiye edermisiniz.
    teşekkürler.
    Yıldıray KARLI

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı