Bilgi

Laptop Bataryasını Daha Uzun Ömürlü Nasıl Kullanabilirim?

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda -kısaca- “Laptop Bataryasını Daha Uzun Ömürlü Nasıl Kullanabilirim?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

1. Laptopunuzu 15-30 gün gibi uzun bir zaman aralığı boyunca kullanılmayacağı zaman pili laptopunuzdan çıkararak güç kablosunun prizle olan bağlantısını kesin. Pil takımı durduğu yerde zamanla deşarj olacağından, döngü kapasitesini uzatmak için üç veya altı ayda bir şarj edilmesi tavsiye edilir, aksi takdirde ileride şarj olma sıkıntıları ile karşılaşabilir veya eski performansını göstermeyebilir.

2. Pil, 7 ℃ ila 35 ℃ gibi oda sıcaklığından saklanmanızı tavsiye ediyoruz. Notebook bilgisayarın iç sıcaklığının dışındaki sıcaklıktan yüksek olduğunu dikkate almalısınız. Bu aralığın dışındaki sıcaklık değerleri pil performansını düşürür. Pilin daha yüksek bir sıcaklıkta çalışması pilin patlama riskini arttırır.

3. Pil genel olarak, standart kullanım ve çalıştırma koşullarında 200 ila 600 döngü arasında bir kullanım süresine sahiptir. Bilgisayarı daha yüksek veya düşük bir ortam sıcaklığında çalıştırmak, pilin hizmet ömründeki toplam döngü sayısını etkiler.

4. Pil takımını nemli, soğuk, çok sıcak gibi normal olmayan bir alanda muhafaza etmeyin! Nemli veya soğuk ortam deşarj olmayı hızlandırabilir. Pilin içindeki kimyasal maddeler düşük sıcaklığa maruz kaldıklarında bozulabilir. Diğer yandan, çok yüksek sıcaklıklara maruz kalındığında laptop/notebook bataryasının patlama ihtimali vardır.

5. Pil ömrünü uzatmak için güç kablosunu sıklıkla fişe takıp çıkarmaktan özellikle kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Notebooku mümkünse batarya ile kullanınız. Güç adaptörü ile çalışırken bataryanın %100 dolu olduğu ikazını alınca adaptör bağlantısını kesiniz. Şarj adaptörü ile uzun süreli kullanımlarda (genellikle notebookun desktop olarak kullanıldığı durumlar) bataryanın şarj-deşarj işlemi ihmal edilebilmektedir.

6. Notebook veya pil/batarya takımını radyatör, şömine, ocak veya yüksek ısı yayan diğer ısı kaynaklarının yakınına bulundurmayın. 60℃ (140℉) üzerindeki sıcaklıklar pil takımının patlamasına, kimyasal sıvıları akıtmasına veya yangına sebep olabilir. Bu yüzden bu uyarıları dikkate almanızı önemle belirtiyoruz.

7. Yeni satın aldığınız bir laptop bataryasının ilk kullanımı çok önemlidir ve bataryanın gelecekteki ömrü ve performansı büyük oranda ilk kullanımda belirlenecektir. Yeni aldığınız laptop veya ilk kez kullanmaya başlayacağınız batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz. Bu işlemi mümkünse 4-5 kez tekrarlayınız. Bataryanız gelecekteki kullanımı için en verimli şekilde hazırlanmış olacaktır.

8. Batarya problemlerinin neredeyse büyük bir kısmı batarya içerisindeki kontrol devresi ile ilgilidir. Bunun tabi birçok sebebi olabilir. Örneğin; adaptör arızası, yanlış adaptör kullanımı, elektrik seviyesindeki dengesizlikler, elektronik komponent ömürleri vs. olarak sayabiliriz. Ancak hücre değişimi yöntemi, bataryadaki bu problemi ortadan kaldırmaz. Yeni bir batarya almak kaçınılmazdır.

9. Laptop bataryasının ömrü azaldığında hiçbir şekilde şoklama yöntemine başvurmayınız. Bataryanızın geriye kalan kullanım süresini de bu şekilde tüketmiş olacaksınız. Şoklama bataryaya geçici bir kapasite kazandırabilir, ancak kısa süre içerisinde batarya tamamen ömrünü yitirir.

10. Bataryadaki enerji seviyesini mümkün olduğunca %5 in altına düşmesine izin vermeyiniz. Notebookunuzdaki güç seçenekleri ayarlarından kritik şarj seviyesini düzenleyebilirsiniz. Batarya enerji seviyesi %0 seviyesine indiğinde pillerin ilk şarjı alması güçleşmekte ve ayrıca enerjisinin asla kesilmemesi gereken batarya iç devresi bozulabilmektedir. Bu durumda pil hücreleri sağlam olsa bile batarya sağlıklı bir şekilde çalışmayacaktır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version