Laptop alırken dikkat edilmesi gereken çok şey var aslında. Ancak ben size bu yazıda kısa ve öz bir şekilde lafı çok uzatmadan dizüstü bilgisayar alırken dikkat edeceğiniz hususları yazmaya çalışacağım.
Eğer gerçekten bilişim hakkında bir fikriniz yoksa tek başınıza herhangi bir teknoloji mağazasına girip bana laptop lazım demeyin! Çünkü az önce ütü reyonunda uzman olan satış görevlisi bir anda karşınızda bilişim dünyasının önde gelen lideri edasıyla konuşmaya başlayabilir. Afalladığınız anda size kafasında belirlediği ürü öyle böyle satacaktır.
Bu nedenle mümkün olduğunca aranızda ticari bir ilişki olmayan kimseden laptop alacağım, laptop lazım demeyin! Üç kural vardır laptop alırken! Birincisi google’den araştır, ikincisi bilişim konusunda bilgili bir arkadaşına danış ve üçüncüsü teknoloji mağazalarını ziyaret et. Bunu yapmak için aylarını harcamana gerek yok. Şöyle doğru düzgün 1 haftanı ayırsan en kral laptopu alabilirsin. Çok karmaşık değil bir laptop!
Laptopun gücünü belirleyen üç önemli unsur var. İşlemci, RAM ve Ekran Kartı. Bu üçlü bir laptopun gücünü belirler. Geri kalanlar tamamen teferruat. Eğer bir laptop almaya kararlıysanız seçtiğiniz laptopları karşılaştırma yolu ile en üstününü bulmaya çalışın.
İşlemci dediğimiz bilgisayarın beyni aslında. Tüm hesaplamaları yapan ana birim burası. Yani siz bilgisayara 5 çarpı 5 dediğinizde bu işin hesabını kitabını yapan işlemcidir. İşlemci ne kadar hızlı olursa haliyle bilgisayar o denli hızlı olur. İşlemci hızı Ghz ile belirlenir. Ve işlemciler segment segmenttir. Mesela i3, i5 veya i7 işlemci gibi. Şu anda en yüksek özelliğe sahip işlemci i7 onun bir altı i5 işlemci oluyor.
RAM dediğimiz şey ise bilgisayarın hafızasıdır. Yani siz işlemler yaptırırken aslında kaydetmeyene kadar hafızasında tutar. Hafızası güçlü olan bir RAM işlem yaptırırken donmaz, kasmaz ve kilitlenmez.
Ekran Kartı ise bilgisayara görüntü veren sistemdir. En kaliteli görüntü veren ekran kartı en iyisidir. Bilgisayarın ekran kartı kötü ise oynayacağınız oyunlar veya kullanacağınız programlar donmaya başlar. Oyun için alınacaksa kesinlikle ekran kartı iyi olan bir bilgisayar seçilmelidir.
Bilgisayar seçiminde diğer bir husus bilgisayarı hangi amaçla aldığınızdır. İşyerine mi? Çocuk için mi? Oyun için mi? Ofiste mi? Kamera sistemi için mi? yada sadece İnternet ve Film izlemek için mi?
Bilgisayar alırken buna göre düşünün. Yani siz ben oyun bilgisayarı alacağım diye performansı düşük bir laptop alırsanız size 1 yıl dayanmaz. 1 Yıl sonra çöpe atarsınız. Yada işyerinizde kullanmak için alacağınız laptop dayanaklı bir ürün değilse kısa zamanda çöp yığını haline gelecektir.
Siz siz olun üç kuruşu fazla olan marka ve modelleri seçin. Unutmayın ki ucuz etin yahnisi olmaz. Ödediğiniz her kuruş hayatınızdan, zamanınızdan biriktirerek elde ettiğiniz bir kazanç olduğunu unutmayın ve bu kazancı heba etmeyin.
Herkese bol güneşli günler.