Bilgi
LAN – Local Area Network (Yerel Ağ)
Yerel ağ olarak tanımlanan LAN aynı sistem içerisin de kısıtlı bir alanda birbirlerine bağlanmış bilgisayarlar topluluğudur. Yerel ağlara yani Local Area Netwoek’lere en iyi örnek internet kafelerdir.
Local Area Network’ler de ki asıl amaç aynı yapı içinde ki kullanılan bilgisayarların istedikleri donanımları paylaşmalarını, ortak çalışma ortamlarını sağlayıp zamandan kar elde etmekle bilginin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlamaktır. Örneğin bir okulda yirmi adet bilgisayar olduğunu ve her bilgisayarın yazıcı kullanması gerekli olduğunu farz edelim. Eğer bu bilgisayarlar da ağ ortamı yoksa bu işi ya her bilgisayara ayrı ayrı yazıcı bağlayarak halledilir, ya da hangi bilgisayar doküman çıkaracaksa o dokümanı kaydedip yazıcının bağlı olduğu bilgisayardan çıkış alarak bu sorunu halleder.
Bu yöntemlerden ilki çok masrafla, ikinci yöntem ise çok zaman kaybına neden olacak ve çalışma performansını düşürecek bir yöntemdir.
İşte böyle sorunların çözümü için küçük bir ağ kurarak yazıcının kullanım sıklığına bağlı olmakla birlikte bu ağa bağlı bilgisayara ya da birkaç bilgisayara yazıcı kurup, kurulan yazıcıları da ağa bağlı diğer bilgisayarların kullanımı için paylaşıma açılabilir. İşte bu sayede de hem maddi yönden hem de zamandan tasarruf sağlanıp çalışma performansı arttırılır.
WAN – Wide Area Network ( Geniş Alan Bağlantıları )
WAN yani Geniş Alan Bağlantıları farklı bir bölgedeki yerel ağların (LAN) bağlanması sonucu oluşan ağlardır. Geniş alan ağları çok geniş alanları kapsamaktadırlar. Bu ağlar şehirlerarası ülkelerarası ağlardır. Farklı tipteki yerel ağların birleşmesiyle oluşurlar. Bu yerel ağların birleştirilmesi için bazı özel aletler gerekmektedir. ( Link antemleri, uydu bağlantıları, geçitler, tekrarlayıcılar vs. )
WAN sistemleri üzerinde binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışabilir. Bu uzak ağların en dikkat çekici özelliği tıpkı yerel ağlar gibi kullanılabilmesidir. Ancak WAN’lar da kullanıcı sayısı ne kadar fazla olursa bağlantı hızı da o kadar düşer ve klavyeden yazılanlar daha uzun süre de karşı tarafa ulaşır. Böyle durumların yaşanmaması için daha fazla bant genişliği gereklidir. LAN bağlantıları yerel olduğundan daha kısa mesafeler de kullanılır ve doğal olarak WAN’lara nispeten daha hızlı çalışırlar.