Kurşun geçirmeyen özellikteki camlar, ilk bakışta dışarıdan bakıldığında normal bir camla aynı görüntüde gözükse de aslında içeriğindeki bir takım kimyasal bileşenler sayesinde kurşun geçirmez bir hal almaktadır. Bu camların piyasaya çıkarılmasındaki en büyük amaç, ekstrem güvenlik önlemleri gerektiren durumlarda bu tip önlemlere duyulan ihtiyaçtır.
Dünya genelinde bir çok önemli kişinin araçlarında ve bir takım konutlarda kurşun geçirmez özellikteki camlar kullanılmaktadır. Bu camların yapımında da kurşun geçirmez özellik taşımasını sağlayan polikarbonat ürününün kullanıldığı söylenmektedir. Kurşun geçirmez cam sınıflarının hepsinde bu polikarbonat denen ürün plastik bir tabaka olarak kullanılmaktadır.
Kurşun geçirmez camın kendi türündeki en önemli özelliklerinden bir tanesi de camın oldukça kalın bir yapıda olmasıdır. Normal şartlarda otomobillerin cam kalınlıkları 5 milim civarında olabilmekte iken bu kurşun geçirmez camların kalınlıkları en az 10 milimetre kalınlığında olmaktadır. Kullanılan alana göre bu camların kalınlıkları 18 milimetreye kadar çıkabilmektedir. Yani aşağı yukarı bir rakam verilirse camların en kalınlığı 1 cm. – 2 cm. civarlarında olmaktadır.
Kurşun Geçirmez Cam Nasıl Kırılmaktadır?
Normal üretim halindeki camlar en ufak bir darbede kırılmakta iken kurşun geçirmez camlar tek bir kurşuna ya da bir kaç kurşuna kadar dayanıklılık gösterebilmektedirler. Bu dayanıklılığın asıl sırrı bu camların üreticilerinin ortak bir malzeme kullanmasıdır. Bu malzeme az önce de bahsettiğimiz polikarbon malzemesinin camın içerisine laminasyon yapılması şeklinde yerleştirilmesidir.
Polikarbon oldukça sert ve oldukça sağlam bir malzeme olduğundan, kurşun geçirmez malzemelerin kolay kolay kırıldığı görülmemiştir. Camın kalınlığı ne kadar fazlaysa ve polikarbon malzemenin miktarı ne kadar yoğunsa, kurşun geçirmez özellikli camın yapısı da o derece sağlam ve kırılmaz olmaktadır. 5 milimetreden başlayarak 77 milimetreye varan kalınlıklarda oluşturulan bu malzeme, kurşun isabet ettiğinde camın dış tabakası delinecek şekilde ancak içeriye girebilmesini engelleyebilmekte; kurşunun vermiş olduğun enerjiyi soğutarak camın delinmesinin önüne geçebilmektedir. Bununla birlikte tek tarafı kurşun geçirmez, tek tarafı kurşun geçirebilir camlar da üretilebilmektedir. Bu tip camlar dışarıdan içeriye kurşun girmesini önlese de içeriden dışarıya kurşun çıkmasının önüne geçmektedir.