Herkese Merhaba. Bu videomuzda yeni bir kulaklık almak isteyenler için “Kulaklık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Umarım faydalı bir içerik olur. Ayrıca herhangi bir sorunuz varsa yorum kısmında belirtirseniz elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.
Öncelikle bir kulaklık satın almak istediğimizde genel olarak şekline şemaline baktıktan sonra eğer az biraz teknik bilgimiz varsa bu değerlere bakıp satın alıyoruz. Aslında buraya kadar her şey normal gibi gözüküyor. Ancak kulaklığı kullanmaya başladıktan sonra istediğimiz performansı almadığımızda iş işten geçmiş oluyor. Kulaklık özellikleri karmaşık ve çok tekniktir. Bu nedenle yalnızca teknik özelliklere bakarak doğru kulaklığı bulmanızı zorlaştırabilir.
Temel olarak bir ürünü karşılaştırma ve fiyat/performans ikilisine dikkat ederek satın almaya çalışırız.
1– Kulak Üstü – Kulak İçi Kulaklık Türlerinden Hangisini Almalıyım?
İlk olarak hangi tür kulaklığı almak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu tamamen sizin tercihiniz ancak ne amaçla kullanacağınız daha belirleyici olacaktır. Her iki kulaklık türünde de gerek tasarım olarak gerekse ses kalitesi olarak birçok seçenek bulunsa da birbirlerine karşı bariz üstünlükler mevcut.
Kulak içi kulaklıklar gerek taşınması ve gerekse telefon/tablet gibi birçok cihazda sorunsuz çalıştığı için sıklıkla taşınabilir cihazlarda tercih ediliyor. Müzik dinlerken, film-dizi izlerken telefonunuza, tabletinize veya laptopunuza takarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Kulak üstü kulaklıklar ise daha çok yüksek ses kalitesi isteyen oyuncular, müzikseverler tarafından tercih etmektedir. Bir kulak üstü kulaklığı her telefon veya tablet çalıştırmaya bilir. Bunun için teknik özelliklerinde belirtilen değere bakmak gerekiyor. (Aşağıda bununla ilgili bilgi vermeye çalıştık.) Aynı fiyattaki kulak içi veya kulak üstü kulaklıklarda genelde kulak üstü kulaklıklar daha üstündür. Çünkü bu kulaklıklara sürücü yerleştirme daha kolaydır. Sürücüler; basları ve tizleri daha net duyabilmenize yardımcı olur. Tabii ki burada da taşınabilme sorunu ortaya çıkar. Bu yüzden kulak üstü kulaklar hem müzik hem de oyun için daha uygundur. Fakat yürürken veya koşarken müzik dinleyecekseniz kulak içi modellerden birisini tercih etmeniz daha pratik bir kullanım sağlayacaktır. Kulak içi kulaklıkların taşıması daha kolay olup aynı zamanda kulak üstü kulaklıklara göre daha uygun fiyatlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki kulaklık türünde izolasyon konusu başarılı olabilir ve kulak üstü kulaklıkların ses frekans aralığı genellikle daha geniştir. Bu sayede bas frekanslardan tutun tiz frekanslara kadar oldukça başarılı bir iş çıkartırlar.
2– Bir Kulaklığın Fiyatı Ne Olmalıdır?
Bir kulaklığın fiyatı 5 TL’den başlayarak 50.000 TL’ye kadar çıkabilir. Tabi ortalama bir bütçe ile 100-1000 TL bandında kaliteli bir kulaklık alabilmeniz mümkün. Teknolojide ucuz ürün diye bir şey. Genel olarak yüksek fiyatlı bir ürün çoğu zaman daha kaliteli olduğu anlamı çıkar. Marka değeri yüksek bir ürüne eşdeğer daha uygun fiyatlı bir ürün almak istediğinizde bu kez incelemelere, yorumlara ve teknik değerlere bakmanız gerekecektir. Bu nedenle bütçenize uygun aralığı belirleyip o aralık içerisindeki modeller içerisinde karşılaştırma yaparak satın almanızı tavsiye ederiz.
3– Kulaklığın Kullandığı Özel Yazılımlar
Genel olarak bu konu çok önemsenmez ama yazılım kullanan kulaklıklar her zaman rakiplerine göre bir tık önde olduklarını söyleyebilirim. Özellikle günümüzde kaliteli sporcu kulaklıkları kendi mobil uygulamalarıyla beraber önerilirken, oyuncu kulaklıklarının birçoğunda özel yazılımlar mevuttur. Bu da kulaklığı satın aldıktan sonra daha fazla performans elde edebilmenizi sağlar. Özellikle kullanıcı tecrübesine göre güncellenen bu yazılımlar kulaklığınızın uzun dönemde size sağladığı faydayı arttırır. Örneğin; müzik dinlerken veya dizi-film seyrederken 5.1, 7.1 gibi sanal özelliklerini aktive etmek isteyebilirsiniz.
4– Sesi Ne Kadar İzole Ediyor?
Bir kulaklıkta bence en önemli konulardan bir diğeri ise izolasyon konusu. Gerek dış ortamdaki sesi içeriye almaması veya kulaktaki sesi dışarıya vermemesi olabildiğince önemli. Ses kasan bir oyun oynuyorsanız hem dış ortamdaki sesin dikkatinizi dağıtmaması veya dinlediğiniz seslerin aynı ortamda bulunduğunuz kişileri rahatsız etmemesi oldukça önemli. Tabi bunu ölçen bir sistem yok. Tamamen kulak yapınız ve ürün yorumlarına göre aldığınız kulaklığı deneyimlemeniz gerekiyor. Bu konuda özellikle kulak üstü kulaklıkların kulak kepçesini tam olarak içine alması gerekirken, kulak içi kulakların ise kulak yapınıza uygun olması gerekecek.
5– Desibel Nedir?
Ses şiddetini ölçmede kullanılan birim Desibel’dir ve kısaca dB olarak yazılır. Desibel adı telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell‘ in isminden kaynaklanmıştır. “Desi” onda bir demektir, “bel” ise “BELL” soyadından gelmektedir.
Aşağıda verdiğimiz bütün ses seviyeleri kaynağın yakınından alınmıştır. Kaynaktan uzaklaştıkça bu seviyeler mesafeye bağlı olarak düşer. 85 dB’in üzerindeki sesler işitme duyusunun kaybına yol açabilir. Tabii bu maruz kalma süresine de bağlıdır. Örneğin; 10 saat boyunca 95 dB seviyesindeki sese maruz kalmak kulağa zarar verebilirken, çok kısa sürede 120 dB’lik bir ses seviyesi kulağa zarar vermez. Bu yüzden bazı cihazlarda 120 dB sınırı vardır. 110 dB civarında ses verebilen kulaklıklardan yeterince yüksek ses alabilirsiniz. Bunun üstünde kulaklığı kulağınızdan çıkartıp hoparlör olarak da kullanabilirsiniz. İşte bu nedenle yalıtım konusu kulaklık için çok önemlidir. Sesi fazla açmak zorunda kalmazsınız.
- 180 = Roket Sesi
- 150 = Jet Uçağının Kalkışı
- 120 = Gök gürültüsü
- 110 = Klakson Sesi (1 Metre)
- 100 = Metro İstasyonu
- 90 = Mutfak Blenderi
- 80 = Saç Kurutucusu
- 70 = Otobandaki Trafik
- 60 = Normal Konuşma
- 40 = Oturma Odası
- 30 = Kütüphane, Hafif Fısıltı
- 10 = Yaprak Hışırtısı
- 0 = İşitmenin Alt Sınırı
6– Frekans Aralığı Nedir?
Sesin iki temel özelliği vardır. Biri yukarıda belirttiğimiz şiddeti veya seviyesi, diğeri ise frekansı. Ses hava dalgaları ile yayıldığından bir saniyedeki dalga sayısı frekansını verir. Ve bu da “Hertz” birimi ile ifade edilir. Sesin şiddeti (dB) ile frekansı (Hz) arasında bir bağlantı yoktur. İnsan kulağı 20 ile 20.000 Hertz arasındaki sesleri algılayabilir. Kulaklık kutularında bu 15 Hz-20 kHz gibi değerlerle gösterilir.
20.000 Hertz üzerindeki sesler ultrasonik sesler kategorisinde olup bu sesleri insan kulağı algılayamaz. Sesin bir kulağımıza gelmesi ile diğerine gelmesi arasında saniyenin milyonda biri kadar bir süre olmasına rağmen sinir sistemimiz bunu beynimize ulaştırır ve sesin hangi yönden geldiğini algılarız.
Kulaklıklarda temel olarak hertz aralığı ne kadar genişse kulaklık size o kadar kaliteli ve net bir ses verecektir. Yani daha derin baslar ve temiz tizler duyarsınız. Dip değeri baslar tepe değeri tizlerin zenginliğini gösterir. Bazı kulaklıklarda 10 Hz – 42 kHz gibi değerler görebilirsiniz. Bu kulaklıklar profesyonel referans kulaklıklardır. Bunlar da .mp3 gibi sıkıştırılmış ses dosyalarını dinlemenizi tavsiye etmiyoruz. Hali hazırda bu tip kulaklıklar cep telefonu, tablet gibi ürünlerde kullanılmak için tasarlanmamıştır.
JBL T110
Kulak İçi Kulaklık |
SteelSeries Arctis 3
Oyuncu Kulaklığı |
Logitech G432
Oyuncu Kulaklığı |
Focal Utopia
Kulak Üstü Kulaklık |
20 Hz – 20 kHz | 20 Hz – 22 kHz | 20 Hz – 20 kHz | 5 Hz – 50kHz |
96 Desibel | 96 Desibel | 107 Desibel | 104 dB |
- 20 Hz – 20000 Hz = Standart olarak karşımıza çıkan kulaklık türüdür. Bas ve tiz dengesi kabul edilebilir bir seviyededir.
- 10 Hz – 20000 Hz = Genellikle bas seslerde çok daha iyi bir performans sağlayan frekans tepkisidir.
- 10 Hz – 25000 Hz = Bas ve tiz frekans tepkilerinde oldukça doyurucu bir performans sergiler ve dinlediğiniz müzikten oldukça zevk almanızı sağlar.
7– Empedans Nedir?
Empedans, hoparlörün elektrik akımına karşı gösterdiği direnç birimidir ve Ohm olarak adlandırılır. Daha basit bir ifade ile kulaklığın ne kadar güçlü ses çıkarabileceğini vurgular. Kuvvetli ses çıkışına sahip bir ses cihazına düşük empedanslı bir kulaklık takmak hoparlörlerin patlamasına neden olabilir. Bir kulaklığın empedans değeri 16, 32, 64 Ohm şeklinde olabilir. Empedans (Ohm), güç tüketimini ifade eder. Bu değer yükseldikçe kulaklıktan alabileceğiniz ses şiddeti de artar. Bu aynı zamanda kullandığınız cihazın ne kadar güç tüketeceğini de belirler. Bu nedenle çok güç isteyen bir kulaklığı cep telefonunuzda kullandığınızda tam verim alamazsınız. Cep telefonları genel olarak 16 Ohm değerini destekler. Buradaki kritik bilgi kulaklığı kullanacağınız cihaza göre empedans değerine bakmaktır. Tabii ki bilgisayarlar yüksek empedans değerini desteklediğinizden herhangi bir sorun olmaz. Kulak içi kulaklıklar telefon, tablet gibi cihazlara uygun olarak üretilir. Küçük cihazlarla -mp3 çalar- yeterli bir müzik seviyesi arıyorsanız düşük empedanslı kulaklıklar en iyisidir.
Temiz bir çıkış ve biraz daha rafine bir müzik kalitesi istiyorsanız o zaman alacağınız kulaklığın yüksek empedanslı olmasını düşünebilirsiniz.
8– TDH (Total Harmonic Distortion) Nedir?
Toplam Harmonik Bozulma (THD), sistemin bir kopya girişi çıktığı miktarı ölçmeye yardımcı olan bir işlev-frekans ilişkisidir. Bir sinyalde mevcut olan harmonik bozulmanın bir ölçüsüdür ve tüm harmonik bileşenlerin güçlerinin toplamının temel frekansın gücüne oranı olarak tanımlanır. Bu sadece güç kaynakları ile ilgili olacaktır ve bunlar herhangi bir frekansı üreten tek bileşendir. THD değeri ne kadar düşük olursa, sistem çıkışındaki gürültü veya bozulma o kadar az olur. Burada ölçünüz bu ayarın <5% olmasıdır ki aslında neredeyse tüm kulaklıklar bu değeri verir. Özetle ne kadar düşükse o kadar iyidir.
9– Sürücü Nedir?
İyi bir kulaklık için onlarca özellik sayılabilir. Fiyatı, ses yalıtımı, uzunluğu, büyüklüğü, küçüklüğü veya tasarımı gibi özellikler elbette önemlidir. Bunların dışında önemli olan (belki de bas seslerin kalitesi için en önemlisi) bir diğer özellik de sürücüdür. Kulaklık sürücüsü, kulaklıkta enerji aktarımını sağlayan birimdir. Bir başka deyişle, elektrik sinyallerini sese çevirir ve kulağımıza gelen sesin oluşmasını sağlar. Bu nedenle sürücüler “kulaklığın en önemli parçasıdır” diyebiliriz. Sürücünün boyutunun büyük olması nedeniyle ses kalitesinin artması tam olarak doğru değildir. Sürücü çapı büyüdükçe, bas seslerin kalitesi artar ve ses şiddeti yükselir. Ancak genel anlamda duyulan sesin tamamının kalitesi ve temiz bir ses duymak sadece sürücü boyutuyla alakalı değildir. Bazı küçük çaplı sürücüler kendinden milimetrelerce büyük sürücülere ses kalitesi konusunda taş çıkartabilir. Bu kalite, daha çok bileşenlerde kullanılan malzemelerle ve kulak sürücüsünün türüyle alakalıdır. Sürücü sayısı hakkında ise yine benzer bir şey söylenebilir ancak bir parantez açmak mümkündür. Birden fazla sürücü kullanıldığında, her sürücü farklı frekanslar için ses üretebilir ve bu ses kalitesinin artmasına yardımcı olabilir. Fakat dört adet kalitesiz sürücünün bir adet kaliteli sürücü karşısında güçsüz kalabileceği unutulmamalıdır. Ancak yine de dört veya üzerindeki sürücüye sahip kulaklıkları tercih etmeniz tavsiye edilir.
Sürücülerin genel olarak; dinamik, düzlemsel manyetik, dengeli armatür, elektrostatik, kemik iletimi sürücüler seklinde türleri bulunuyor.
10– Mikrofonlu Kulaklık
Oyuncuların büyük bir kısmı, mikrofonlu kulaklık tercih eder. Bunun nedeni, takım oyunlarında iletişimin önemli olmasından kaynaklanır. Ek olarak, uzun süreli telefon görüşmeleri gerçekleştiriyorsanız kulaklık tercihini bu doğrultuda yaparak, konforlu bir görüşme imkanına sahip olabilirsiniz.
12– Kablolu veya Kablosuz Kulaklık
Kablosuz kulaklıklar, farklı birçok stile sahip olabilir. Spor ve dış mekan kullanımınız için mükemmeldir, çünkü cihazınıza bağlanması için bir kablo kullanmanıza gerek kalmaz. Bu sayede, çok daha rahat ve serbest hareket edebilir ve kablonun birbirine karışması gibi bir problemle uğraşmazsınız. Çoğu kablosuz kulaklık, sesi dijital olarak kodlayarak sesi kısa mesafelerde iletebilen Bluetooth’u kullanır. Bu nedenle, bir diğer ismi de Bluetooth kulaklık olarak bilinir. Bluetooth teknolojisi kullanılan kulaklık, hızlı bir şekilde cihazınızla senkronize olabilir. Bu nedenle, kullanımı oldukça kolay ve pratik bir üründür. MP3 çalar, telefon, bilgisayar, tablet gibi birçok cihazınıza kablo yoluyla bağlanarak kullanılan ürünlere, kablolu kulaklık denir. Herhangi bir batarya gerektirmeden, mükemmel ses kalitesi sunabilen bu ürünler oldukça avantajlıdır. Burada tercih tamamen size kalmış.
13– Gürültü Önleyici Kulaklık
Aktif gürültü önleyici kulaklık, etrafınızda bulunan gürültüyü ölçerek, bu gürültüyü ortadan kaldırmak için ters bir ses dalgası gönderen bir kulaklık çeşididir. Bu sayede, yalnızca dinlemek istediğiniz müzik ve diğer sesleri duyarsınız. Üstün bir deneyim sunan bu ürünler, gürültü önleme seviyesini yaptığınız her şeye uyarlayan bir teknoloji kullanır. Bu sayede, her ortamda üstün performans sergilerler.
14– Stereo ve Mono Ses
Stereo ses iki ayrı kanaldan oluşur: sol kanal ve sağ kanal. Stereo kulaklıklarla, dinlediğiniz her şeye bir boyut hissi vermek için her kulakta farklı bir ses kanalı duyarsınız. Örneğin, sevdiğiniz bir şarkıda bir gitar, doğrudan önünüzde değil, biraz solunuzda gibi görünebilir, çünkü sol kanalda sağdakinden biraz daha yüksek sesle gösterilir. Alternatif olarak, mono ses tek bir ses kanalıdır, bu nedenle mono kulaklıklarda her iki kulakta aynı sesi duyarsınız. Boom mikrofon içeren bazı kulaklıklarda yalnızca bir kulaklık bulunur ve ayrıca birkaç tek kulaklı Bluetooth kulaklık da vardır. Bu gibi durumlarda, ses monodur, çünkü yalnızca tek bir kulağınızda işitirsiniz.
13– En İyi Kulaklık Markaları
Daha pahalı kulaklıklar genellikle daha iyidir ve daha yüksek ses kalitesi ve daha iyi teknoloji sunar, ancak bu herkes için en iyi seçim oldukları anlamına gelmez. Yeni kulaklıklardan aldığınız değeri en üst düzeye çıkarmak, karar verirken en önemli şeydir. İşte en çok tercih edilen kulaklık markalarından bazıları.
- Sennheiser
- JBL
- Bose
- Logitech
- Skullcandy
- Sony
- Audio-Technica
- SteelSeries
- Beats
- Bang & Olufsen
- Beyerdynamic
- RHA Technologies
- Jabra
- Plantronics
15– Oyuncu Kulaklığı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Şimdi burada kısa bir şekilde özet geçelim. Kulaklığın ses kalitesini yukarıdaki bilgilerle gözden geçirdikten sonra siz de göreceksiniz ki oyuncu kulaklıkları genel anlamda bu değerlerin çoğuna uymaktadır ve oyun için yüksek kalite standartlarını taşımaktadır. Bu durumda sizin için önemli olan uzun süre kullanımda rahat ettirmesi ve pratik çözümler sunması olacaktır.
Kulaklığın çok ağır olmaması, başınızı sıkmaması, özellikle kafa bant kısmının başınızın üstüne basınç uygulamaması önemlidir. Kulaklık üzerinde (ses kablosunda değil) ses ayarı bulunması çabucak alışacağınız bir pratik çözümdür. Mikrofonu tek tuşla veya hareketle açıp kapatabilmeniz hızlı maçlarda elinizi klavyeden fazla çekmemenize yardımcı olacaktır. Kulaklığın dış sesleri izole etmesi dikkatinizin dağılmaması için şarttır. Ayrıca mikrofonun sesi karşı tarafa net bir şekilde iletebilmesi de önemlidir. Kablonun kumaş kaplı olması, farkı bir şekilde çok iyi bir plastik malzemeyle kaplanması ve kablo girişlerinin dayanıklı olması oldukça önemlidir. Çünkü o kabloya sürekli dolanmanız (elleriniz, sandalye v.) halinde kırılabilir. Bu yüzden taç-hoparlör bağlantılarının sağlam olması çok önemlidir. Kulaklıklar genellikle bu iki yerden gider.
Kablosuz kulaklık konusu ise başka bir dosya konusu ama yüksek ses kalitesi için kablolu kullanmanızı tavsiye ederim. Pratik kullanım istiyorsanız kablosuz kulaklıklar büyük rahatlık sağlarlar. Burada şarj sürelerine bakmanız da fayda vardır.
Bu içerik konusu oyuncular ve günlük kullanımda nasıl bir kulaklık alacağını bilemeyenler için yazılmıştır. Müzik profesyonelleri ve akademisyenler hedeflenmemiştir. Bu yüzden yukarıdaki bilgilerle doğru bir kulaklık seçimi yapabileceğinizi düşünüyorum. En azından artık bir kulaklığın kutusuna baktığınızda üzerindeki karışık terimleri anlayabileceksiniz.
Toparlamak gerekirse; geniş frekans aralığında, yüksek desibel destekleyen, TDH değeri mümkün olduğunca düşük, izolasyonu yüksek, uzun süre kullanımda bile sunduğu konfordan feragat etmeyen ve özellikle oyuncular için ekstra özellikler sunan yazılımlara sahip modelleri tercih etmelisiniz. Bilinen markaları tercih etmeniz sorun yaşadığınızda destek almanız açısından da önemlidir. Eğer yarı amatör ve profesyonel olarak müzikle uğraşıyorsanız o zaman çok daha derin bilgi veren müzik yayınlarına da göz atabilirsiniz.
Kişisel tercihimi de belirteyim. Oyun oynarken üzerinde ses ayarı olan ve tek tuşla mikrofonu açıp kapatabildiğim, tabii ki iyi baslara sahip bir kulaklık tercih ediyorum. Tasarım bakımından Logitech’ten gayet memnunum. Ses kalitesinde ise Razer çok iyi bir marka ve göz ardı edilmemelidir ama tasarım bakımında henüz Logitech’i yakalayamadılar. Steel Series ürünlerini ise henüz tam olarak test edemediğimden bu makaleyi ileri de güncellemek üzere bu kısmı boş bırakıyorum.
Günlük kullanımda cep telefonuma Jabra’nın kablosuz modelleri bağlıyorum. Böylece hem kablo derdinden kurtuluyorum hem de ses kalitesi konusunda sorun yaşamıyorum. Sporda ise enseden geçen modeller vazgeçilmez tercihim. Burada yine Jabra’nın kablosuz modelleri rahatlıkla önerebilirim. Yani mobil haldeyken kablosuz kulak içi modeller kullanıyorum. Tabii ki burada Plantronics’in henüz deneyemediğim kablosuz ürünleri de var.
Araç içinde ise kesinlikle kablosuz araç kitleri tercihim. Konuştuklarımı herkesin duyması umurumda olmuyor. Önemli olan güvenlik ve uzun şarj süresi. Özellikle bu makalede Jabra’nın ürünlerini şiddetle tavsiye ederim. 1,5-2 aylık şarj süreleri ve yüksek ses ve mikrofon kalitesiyle alıştıktan sonra kesinlikle vaz geçemeyeceksiniz. Arabaya girince önce Jabra’yı açıyor, sonra kemerimi takıp kapıları kitledikten sonra (arabada çocuk olunca mecbursunuz) kontağı çeviriyorum.
Ayrıca, bugünlerde giderek daha fazla kulaklık, satın alırken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör olan aktif gürültü engelleme teknolojisiyle birlikte geliyor. Bu özelliğe de dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.
Biz yine de kulaklık alırken sadece teknik özelliklere ve fiyatlara bakarak satın almak yerine, mağazalardan deneme yaparak veya bu konuda tecrübelerini aktaran yorumları okuyarak beklentilerinizi karşılayan kulaklığı almanızı öneriyoruz.
Sorularınız ve yorumlarınız içim aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.